ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

A sajt im i pucao, nisi ni mogao lepo da vidiš cene, nego da čekaš u redu, pa ako dočekaš. Zato i napisah ovde samo cene za žiri probu.

Moj Top 28:

1. Finska
2. Srbija
3. Norveska
4. Francuska
5. Ceska
6. Moldavija
7. Nemacka
8. Hrvatska
9. Estonija
10. Ukrajina

11. Island
12. Slovenija
13. Rumunija
14. Litvanija
15. Letonija
16. Italija
17. Kipar
18. Holandija
19. Svajcarska
20. Belgija

21. Australija
22. Danska
23. Spanija
24. Malta
25. Albanija
26. Irska
27. San Marino
28. Poljska

Ijaoo kako mi je krivo, za drugo polufinale sam uspeo da uđem na prodaju, za prvo nije bilo šanse, bilo ispred mene još 2000+ ljudi, ali za drugo pf upadnem, i to povoljnije, "sedeće" karte i dobijem da kupim, i sve prođem sve ukucam, sve dođem do plaćanja i unesem, ali nije htelo da prihvati postcode za Beograd, i vraća za to, kaže neispravan postcode, pa neispravan post code, ja promenim, stavim nešto u UK opet neće.. I prođe mi 5 min za prodaju.. 😭

Za prvo nisam uspeo da uletim u prodaju, ali je drug iz Holandije uspeo tako da nam je uzeo, stajaće, tako da idem na prvo, gde je 🇷🇸...ja sam radije mislio drugi da ugrabim i povoljnije nešto i uspem, kad nije htelo ovo s***e na kraju... 😬

Sad kada se ESC predsezona (tj sezona nacionalnih izbora) bliži kraju osvrnuo bih se na nacionalne izbore država i rangirao bi ih od 1 do 5 na osnovu kvaliteta pesama i generalne organizacije. Naravno nisam mogao da ispratim sve, ali sam odslušao sve pesme (osim San Marina💀 i Malte, gde sam odslušao 5-6 pesama) tako da ću tamo gde nisam ispratio šou napisati samo ocenu za pesme.

Festivali i Kenges #61:al: - standardno ko svake godine, jedan od retkih izbora sa uživo orkestrom. Ove godine prvi put da drugi sa festivala ide na ESC umesto pobednika. Pesme uglavnom dosadne, pobednik užas. Favorit mi je bila Fifi, mada i za to pesmom nisam bio nešto lud. 2/5

Eurosong:be:
- kvalitet pesama iznenađujuće dobar s obzirom da Belgija nema tradiciju nacionalnih izbora. Finale bilo u hali, izgledalo je dobro sa produkcijske strane, mada se vidi da su neiskusni po pitanju organizacije. Pobednik iznenađujuć, napravio jedan od 2 mental breakdown - a ove sezone. Favorit mi je bio Hunter Falls. 3/5

Dora:hr:
- ne znam odakle da krenem. Kvalitet pesama loš, organizacija lošija nego prijašnjih godina (???), voditelje boli k i prave komediju od izbora veću nego što jeste (ako je to moguće). Nastupi loši, manjak polufinala koja bi služila da se iskristališu dobre pesme i da se poboljšaju nastupi, pobednik sprdačina (koja će btw proći verovatno dobro u Liverpoolu, ne smeta mi iskr). Favorita nisam imao, možda Let 3 u poređenju sa konkurencijom. Dobili bi najnižu ocenu da nema onih zanimljivih animacija u postcardovima svake pesme, bar su se tu potrudili. 2/5

ESCZ:cz:
- po pitanju pesama solidno (mada ih je samo 5, nije teško generalno u bilo kom izboru naći 5 prihvatljivih pesama). Po pitanju organizacije smejurija, vidi se da čehe boli ona stvar za ESC. Studio u Žikinoj šarenici ima više profesionalnosti nego ono čudo na kome su držali izbor (koji pritom nije ni bio lajv). Voditelji pričaju na engleskom (???), više sam imao utisak da gledam češki RTS3. Favorit mi je bila Pam Rabbit. Pobednik će proći dobro na ESC, što ne zaslužuju uzimajući u obzir tragičnost ovog izbora. 2/5

Dansk Melodi Grand Prix
:dk: - ja sam svake godine pri istom mišljenju za danski izbor, a to je - da li ste vi uopšte Skandinavci? Po pitanju organizacije to bude ok svaki put (mada mi malo nije bilo jasno tokom biranja top 3 za superfinale šta se dešava?), ali kvalitet pesma U Ž A S. Favorit mi je bio Nicklas Sonne, mada i za njega nisam siguran koliko je pristupačan Evroviziji. Pobednik ne zna da peva. 2/5

Nastavak u sledećem komentaru

Sad kada se ESC predsezona (tj sezona nacionalnih izbora) bliži kraju osvrnuo bih se na nacionalne izbore država i rangirao bi ih od 1 do 5 na osnovu kvaliteta pesama i generalne organizacije. Naravno nisam mogao da ispratim sve, ali sam odslušao sve pesme (osim San Marina💀 i Malte, gde sam odslušao 5-6 pesama) tako da ću tamo gde nisam ispratio šou napisati samo ocenu za pesme.

Festivali i Kenges #61:al: - standardno ko svake godine, jedan od retkih izbora sa uživo orkestrom. Ove godine prvi put da drugi sa festivala ide na ESC umesto pobednika. Pesme uglavnom dosadne, pobednik užas. Favorit mi je bila Fifi, mada i za to pesmom nisam bio nešto lud. 2/5

Eurosong:be:
- kvalitet pesama iznenađujuće dobar s obzirom da Belgija nema tradiciju nacionalnih izbora. Finale bilo u hali, izgledalo je dobro sa produkcijske strane, mada se vidi da su neiskusni po pitanju organizacije. Pobednik iznenađujuć, napravio jedan od 2 mental breakdown - a ove sezone. Favorit mi je bio Hunter Falls. 3/5

Dora:hr:
- ne znam odakle da krenem. Kvalitet pesama loš, organizacija lošija nego prijašnjih godina (???), voditelje boli k i prave komediju od izbora veću nego što jeste (ako je to moguće). Nastupi loši, manjak polufinala koja bi služila da se iskristališu dobre pesme i da se poboljšaju nastupi, pobednik sprdačina (koja će btw proći verovatno dobro u Liverpoolu, ne smeta mi iskr). Favorita nisam imao, možda Let 3 u poređenju sa konkurencijom. Dobili bi najnižu ocenu da nema onih zanimljivih animacija u postcardovima svake pesme, bar su se tu potrudili. 2/5

ESCZ:cz:
- po pitanju pesama solidno (mada ih je samo 5, nije teško generalno u bilo kom izboru naći 5 prihvatljivih pesama). Po pitanju organizacije smejurija, vidi se da čehe boli ona stvar za ESC. Studio u Žikinoj šarenici ima više profesionalnosti nego ono čudo na kome su držali izbor (koji pritom nije ni bio lajv). Voditelji pričaju na engleskom (???), više sam imao utisak da gledam češki RTS3. Favorit mi je bila Pam Rabbit. Pobednik će proći dobro na ESC, što ne zaslužuju uzimajući u obzir tragičnost ovog izbora. 2/5

Dansk Melodi Grand Prix
:dk: - ja sam svake godine pri istom mišljenju za danski izbor, a to je - da li ste vi uopšte Skandinavci? Po pitanju organizacije to bude ok svaki put (mada mi malo nije bilo jasno tokom biranja top 3 za superfinale šta se dešava?), ali kvalitet pesma U Ž A S. Favorit mi je bio Nicklas Sonne, mada i za njega nisam siguran koliko je pristupačan Evroviziji. Pobednik ne zna da peva. 2/5

Nastavak u sledećem komentaru
Eesti Laul:ee: - Estonci standardno fenomenalni za državu od 1.2 miliona stanovnika. Izbor izgleda moderno, bilo je dosta dobrih pesama, pobednik na kraju malko razočaravajući. Sveukupno - dobri su. 4/5

UMK
:fi: - U zadnjih 3 godine se postavlja na mapu kao jedan od najbitnijih izbora u predsezoni, kvalitet pesama sjajan (lepo to njihova izborna komisija isfiltrira), svaka pesma ima spot, što dodatno pojačava i poboljšava utisak o pesmama, produkcija top, sve top! 5/5

Eurosong
:ie: - Mislim da je vrhunac ovog "izbora" bila nagradna igra tokom trajanja izbora u kojoj pobednik odgovara na pitanje "U kom gradu se ove godine održava ESC?" i zbog toga ne mogu da im dam najnižu ocenu. Standard pesama čak i OK u poređenju sa amaterizmom celog šoua. Od Iraca ni ne očekujem u budućnosti da to organizuju bolje, vidi se da ih baš briga. 2/5

Sanremo
:it: - Evrovizija pre Evrovizije,festivalski evergreen i 5 dana u kojima se Italija zaustavlja i upire oči u male ekrane. Kvalitet pesama OK, standardan za Sanremo, jedino što je bilo primetno da je ove godine bilo više politički motivisanih poruka (Tananai za Ukrajinu, Madame za prava LGBT itd). Za ljude koji ne govore italijanski verovatno je praćenje istog užas, a u koje spadam i ja. 26 pesama, vala mnogo je. Naravno, Sanremo nije samo nacionalni izbor kao u većini drugih evropskih država, već stvar prestiža. Pobednik standardan italijanski šlager, korak unazad u poređenju sa inovativnošću zadnjih godina. 4/5

Supernova:lv:
- Ove Baltičke države se prže na ESC ko niko, što poštujem. Organizaciono solidan festival, kvalitet pesama bezveze, ali pobednik na kraju solidan. Samo mi nisu jasne dve polufinalne večeri tako da u prvoj učestvuju sve pesme, a u finalnoj sve osim 4 koje su ispale prethodni dan. Malo je random sistem, bolje bi bilo da su imali dva polufinala po 8, pa da se manje propraćeni takmičari bolje isprate. Sredina za letonce. 3/5

Meni se ova Evrovizija pretvara u jednu od najlosijih. Ostalo je jos par pesama, a imam samo 5 odlicnih pesama i to:

1. Estonija
2. Albanija
3. Ceska
4. Italija
5. Francuska

Da kompletiram TOP 10 pesme su ocenjene sa 4+:
6. Svajcarska
7. Poljska (ali studijska, naravno)
8. Kipar
9. Norveska
10. Litvanija

Drugo pf-e mi je dosta bolje od prvog koje mi je blaga katastrofa, ali ima sanse da se malo popravi.

@Tinte jesi se ti rodio prvo sa nogama naprijed? Sve nešto obrnuto, mislim ja sam navikao na tvoj drugačiji ukus, ali moram priznat da je ovo prvi put na cijelom internetu da sam vidio da neko kaže da mu je prvo pf katastrofa, a da mu je drugo dosta bolje, stvarno sam fasciniran 😮

Danas izlazi Azerbejdzanska pesma. Mislim da ce prvo da je objavi kristalna kugla :love:

Nadam se da nije balada.
Mislim da nece biti balada. 90% ovo su predstavnici. Navodno , prvi put posle 100 godina za pesmu su zaduzeni domaci autori, tako da se nadam da ce pesma mozda imati neki deo na azerskom ili neki njihov tradicionalni instrument u pesmi.

O njima se spekulise jos od januara, voleo bih da su oni. Zanrovski, definisao bih kao neki indi-etno (valjda)

Sad sam nasao, izgleda da su oni definitvno predstavnici sa pesmom "River" u toku dana bice sve zvanicno objavljeno

Back