Iskreno mislim da 2019. nije ni bilo potrebe za lobiranjem, jedino što je Srbija olakšala nekima time što je tražila anonimno glasanje.Ništa ih ne sprečava da podnesu zahtev za ulazak u ITU čim se potpiše onaj sporazum po kojem se mi ne protivimo članstvu u međunarodnim organizacijama, što uključuje i ITU i EBU. Za ITU im treba dvo-trećinska većina, mislim da to mogu da dobiju ako mi odustanemo od lobiranja protiv. Mada, imajući u vidu čitavu birokratiju sumnjam da bi to rešili do sledeće godine ali za onu tamo bi možda i imali šanse.
Sigurno su protiv glasale sve zemlje koje ne priznaju nezavisnost, ali i ove koje imaju slične situacije a priznaju je (Britanija, Belgija recimo), tako da 2/3 koje su glasale protiv nisu mala stvar.
E sad, da li će se desiti, vjerovatno nekad hoće (nadajmo se da neće još dugo) ali je besmisleno odustati zbog toga. To je kao da daš otkaz na poslu koji ti je odličan, plaćaju te super, cijenjen si, ali ideš jer dolazi tvoja bivša i puštaš njoj da ju svi hvale i gotive a tebe zaborave.