ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Upravo mi stiglo obaveštenje od uDiscover Store-a da su poslali ESC CD :love: Videćemo da li će stići pre finala Evrovizije.
Danas su mi stigli baloni i magnet iz Eurovision shopa, poručeno 2. aprila, poslato 6, a danas stiglo, tj. prošlo 19 dana od slanja (prošle srede stiglo u Srbiju, pa se onda vuklo po carini, pošti...). Bar nisu naplatili PDV, što je ranije bio slučaj kad sam poručivao iz ESC Shopa, dok od drugih uglavnom nisu. Lutrija, mada je i sitna vrednost porudžbine pa ih možda mrzelo.

Vreme je za koktele - Luka, TEYA & SALENA, Voyager, Vesna i Käärijä

Ja sam odlučio da uopšte ne gledam probe, možda čak ni slike, kako bih probao da imam gram hajpa u ESC nedelji.

Izašle su kvote za žiri. Finska meni očekivano u top 5, iako mnogi ljudi misle da će žiri da ih patosira iz nekog razloga.

Čudno mi je da je Ukrajina ovako nisko, u prosečnoj godini bi se veoma visoko kotirala kod žirija, jer je veoma radio-friendly, polished RnB. Mada verujem da će ih žiri malo ukopati ove godine jer će ponovo dobiti dosta podrške od publike, kako bi sprečili da pobede. Ovo je inače tip pesme koji bi dosta bolje prošao kod žirija nego kod publike, ali mislim da će ove godine biti obrnuto.

B34DBFC8-C8AD-4B46-983F-586F30968271.jpeg

Pa i meni je logično da budu tu negde pri vrhu. Ne znam ko to očekuje da ih žiri patosira i stavi među poslednje od 26 finalista... Ako bude tu oko 5. mesta kod žirija, i ne bude velika razlika u poenima, uprkos ovoj razlici u procentima na kladionici, ima fine šanse za krajnji plasman na samom vrhu.

Neće ih staviti medju poslednje, ali nije ni realno da ih stavi baš u nekom samom vrhu, žiri ne voli to.
Oni obično u većini slučaja glasaju za raskošan jak vokal, drugi favoriti su im velike i moćne zemlje poput Australije, Švedske, a treće na šta se primaju su dosadne amerikanizovane baladice tipa Grčka što šalje svake godine, ili Holandjani.
Jako retko oni odtupaju od svojih ustaljenih pravila, Izrael i Ukrajina proteklih godina su jedini baš veliki izuzeci, ali znamo i zbog čega su za njih glasali.
Naravno da neka Moldavija da je poslala Netu ili Kalush Bend bi lizala dno tabele sa najviše 10-20 poena to je svima jasno...

Pa i meni je logično da budu tu negde pri vrhu. Ne znam ko to očekuje da ih žiri patosira i stavi među poslednje od 26 finalista... Ako bude tu oko 5. mesta kod žirija, i ne bude velika razlika u poenima, uprkos ovoj razlici u procentima na kladionici, ima fine šanse za krajnji plasman na samom vrhu.
Ogromna većina ljudi na Reditu su mladi fanovi Finske koji prate Evroviziju 2-3 godine i misle da žiri voli isključivo balade i spore pesme, što naravno nije tačno i plaše se i hejtuju Lorin. Zapravo, statistički gledano, oko 60% pesama koje su ostvarile top 10 plasman kod žirija od 2016. do 2022. su “brže” pesme.

Evo uzmi samo poslednjih nekoliko evrovzija, prošle godine u vrhu samom UK,Švedska,Italija,Ukrajina(znamo zbog čega) itd
2021.godine Švajcarska, Francuska....2019. Makedonija, Švedska,Italija....2018. Austrija, Nemačka, Izrael(znamo zbog čega Palestina-Izrael), 2017. Portugal, Bugarska.... dakle većina spore pesme i ako se desi incident on se desi ne zato što žiri voli te pesme, nego zbog politike, ko ume čitati izmedju redova i shvatiti da žiri glasa za zemlje a ne za pesme, sve mu je jasno...

Prošle godine si imao u top 10, 8 balada i 2 brže pesme, tako da...
Od 2 brže pesme jedna je bila Ukrajina, prema tome...

2022. je generalno bilo dosta balada. Ove godine ih ima veoma malo.

2021. je u top 12 kod žirija bilo čak 8 pesama koje definitivno nisu balade.

Bitno je koje u vrhu, dzabe da budu brze pesme na poziciji 12. ili 8. ili 9, ako ziri u top 2 ili top 3 stavi sve ili skoro sve balade. Svajcarska i Francuska su glatko uzele top 2 kod zirija te godine, a 2019. godine Makedonci i Švedjani, to je ono što žiri uvek voli najviše prošle godine top2 Švedska i UK, o tome govorim.
Finska ako ne bude u najgorem slučaju 4. mesto kod žirija nema teorije da pobedi, za pobedu moraš biti 4. mesto makar, prošle godine Ukrajina 4.mesto kod žirija i pobedila je, 2021. godine Italija 4.mesto kod žirija i pobeda na evrovziji, a 2019. godine Holandija 3.mesto kod žirija i pobedila je.

Što se tiče zemalja iz regiona, ako nw razvale po publici nemaju šansu za top 10 u finalu, čak možda ni za top 15.
Podji od predpostavke odmah da po 20-30 poena dobijaju Hrvati i Srbi u finalu od žirija, znači za top 10 ili barem top 15 je potrebno Boga mi obe da dobiju 100 i nešto poena od publike i jedni i drugi moraju imati fazon od 115-120 poena pa naviše..

Ne znam cemu tolika tajnovitost kad svakako samo fanovi prate probe, a nije ni da im ti snimci ugrozavaju gledanost. Svakako je potpuno druga prica kada se gleda preko TV-a. Jedino mozda mogu da uticu na kladionice, a one svakako nemaju veze sa EBU.

Ne brinem ja, opet to su Britanci i Liverpul, uveren sam da će show i sve ostalo biti neuporedivo bolje od katastrofalnog Torina, što i nije teško.

Back