ESC 2024 – Malme, Švedska: opšte, arena, grafika, scena

Kako u švedskoj režiji? Nije se dopalo žiriju, ko što im se ni mi nismo dopali te godine i to je to.

Kako u švedskoj režiji? Nije se dopalo žiriju, ko što im se ni mi nismo dopali te godine i to je to.
Muljanje u svedskoj reziji gde ni dan danas ne znamo detaljne rezultate te godine ni za polufinala, ni za finale. Sta je bio cilj toga, potpuno je nejasno.

Ko zna, ali nešto ne verujem ni u razne teorije zavere, iako smo bili prvi ispod crte. Pomirio sam se sa tim da nismo zaslužili finale, bar zbog onih odevnih kombinacija. Zbog izgleda je možda i Crna Gora loše prošla kod žirija, a ono malo što su dobili, da je uglavnom zahvaljujući Nini i radu kamera. Kod publike su prosečno bili četvrti, ali prosečna pozicija im bila daleko iza prve tri, a bliža ostalima.

Kako god, to ne znači da nisu bili za finale. Ne samo za finale, nego za top 10. Šteta da su se pojavili tako rano dok su harali dosadni proljevi iz Švedske sklepani za Euroviziju, danas bi lagano pokidali sa doslovno svime istim. Barem kod publike.

Odličan nastup, vokalno zakucavanje pjevačice (kako je uopće moguće onako dobro zvučati?), pjesma danas zvuči kao da je iz 2050. prema svim ostalim iz te godine.

Žiri barem nije trebao biti gluv na to vokalno kidanje, ali ne čudi me, i tada su u žiriju bile gluve spodobetine bez karijere i njuha za hit + fosili koji ejakuliraju na švedske šlagere.

Pesma ispred svog vremena definitivno. Ne znam da li će ikad više Crna Gora uspeti toliko da animira televoting.

Ko zna, ali nešto ne verujem ni u razne teorije zavere, iako smo bili prvi ispod crte. Pomirio sam se sa tim da nismo zaslužili finale, bar zbog onih odevnih kombinacija. Zbog izgleda je možda i Crna Gora loše prošla kod žirija, a ono malo što su dobili, da je uglavnom zahvaljujući Nini i radu kamera. Kod publike su prosečno bili četvrti, ali prosečna pozicija im bila daleko iza prve tri, a bliža ostalima.
Mislim da mi nismo zasluzili finale pre svega jer je pesma bila ocaj, a odevne kombinacije su samo dodale na vec katastrofalno stanje. Uostalom, Srbija ni po publici nije usla u finale te godine. Sa druge strane, bilo je pesama za koje je i dan danas pitanje kako su se dogegale do finala, poput Litvanije i Irske.

@Choda Tako možemo u nedogled da diskutujemo i kao argumente ističemo lično mišljenje umesto činjenica. Pravila su tada bila takva kakva su, pitao se i žiri i odlučio tako, a sad da li su to spodobe, ovakvi, onakvi, samo zato što nam se nije dopalo kako su glasali, suvišno je i komentarisati to. Neko spomenu vokal, pa recimo i Moje 3 su odlično pevale, i kroz istoriju imamo toliko primera gde je žiri ostao nem na vokalno izvođenje, čak i kada pesme nisu bile toliko loše. Meni je Crna Gora tada bila vrlo dobra, ali mogu da pretpostavim zašto se žiri nije zalepio za nju, osim reputacije zenlje koja očigledno figurira na Evroviziji, nije baš lako prijemčivo repovanje ili šta već beše, na maternjem jeziku dok si obučen kao astronaut. To ima dozu originalnosti, ali koja nije prilagođena žiriju.

Publika u globalu će uvek negodovati kada neko ko dobro prođe kod njih, ne proslavi se kod žirija, i to je u redu, ali ne treba zaboraviti i na žiri. Danas, kada u polufinalu glasa samo publika, izvesno je da bi Who See prošli, a nažalost toliko ima primera gde bi se moglo reći da bi bolje prošli u nekoj godini i pod drugim okolnostima, npr. Baby Doll, pa i Željko Joksimović bi u nekoj drugoj godini možda pobedio itd.

Inače, sada kada samo publika glasa u polufinalu, treba slati pesme koje su više naklonjene publici, ne bi li se uopšte i stiglo do finala. Ako se puca na vrh, mora se naći balans i misliti i na kriterijume koje ocenjuje žiri. Ako je krajnji cilj komercijalni uspeh, omda i ne mora previše.

I ja obožavam Igranku ali razumem zašto nije prošla i ne mislim da je to bila kradja u bilo čijoj režiji.

Dok ne vidim detaljne rezultate glasanja iz te godine neću moći da verujem u verodostojnost istih. Ako se nije muljalo, ne znam zašto je teško prikazati ih. Ubeđen sam da su nešto zeznuli i da zato nikad nećemo saznati šta se tu desilo.

tenor.gif

Jel su oni ikad obrazložili kako treba zašto nisu objavili detaljne rezultate?

Zašto bi objašnjavali kada je pravilo da se detaljni glasovi objavljuju uvedeno naredne godine? Isto tako možemo pričati i o rezultatima izdanja pre 2013. za koje isto nisu objavili detaljne glasove.

Da, upravo to, pre 2013. smo imali detaljne rezultate sa odvojenim poenima žirija i publike, samo 2013. su umesto toga izbacili te proseke poena

Pa zato što se prosek računao i na osnovu njega su dodeljivani poeni kasnije, ne posebno za žiri i publiku nego sveukupno. Taj sistem proseka i glasova je bio na snazi samo te godine. Očigledno je bio failed experiment pa su izmenjali od sledeće godine. Pravila su bila takva te godine i to je to.

Da je taj sistem valjao ne bi ga odmah sledeće godine ukinuli. Sama odluka da se nekim prosecima dolazi do poena je bila sumnjiva tada. Ne mislim da smo ne znam koliko oštećeni mi, ali razlozi za sumnju postoje. A ko želi da veruje da je sve bilo legitimno, slobodno. :D Neću ubeđivati nikog za nešto što se desilo pre 11 godina, samo kažem zašto je meni sumnjivo.

Back