ESC 2024 – Malme, Švedska: opšte, arena, grafika, scena

Evo stavili su za direktne finaliste.Srbija dobila 5 od Njemačke,a ni bod od Švedske i UK.To znači da je dobila 4 poena od ROW.
NIje pomoglo kod srpskih švedjana ni Teyino gostovanje kod Šerifa na koncertu u Sweden

Za ovo jedan dobar deo odgovornosti leži u kreativno skromnom nastupu i lošoj režiji.
Suzdržavao sam se da komentarišem režiju, ali sam se ovih dana malo konsultovao i sa stručnim ljudima koji su mi potvrdili lični utisak.
Režija našeg nastupa nije rezultat samo nedostatka kreativnosti i manjka talenta, nego i vidljivog zanatskog neznanja. To mi je najtužnije. Najpre to mora da se menja. Ili slati nekog na neko ozbiljno školovanje ili unajmiti nekog ko razume zadatak i zna šta radi. Ko je ovo naše radio može diplomu mačku o rep da okači. Niti je pažljivo poslušao pesmu, niti je razumeo, niti je shvatio prostor u kome se pesma izvodi, niti uzeo u obzir mogućnosti koje su na raspolaganju, niti zna da kreira kadar koji je u službi emocije koja se želi preneti. Ništa.
Slično kao i kod nas na PzE: učesnici samo predlažu kadrove, a za režiju je odgovoran glavni reditelj organizatora koji predloge može da usvoji ili ne...

(Verovatno i na ESC kao i kod nas na PzE nekome usvajaju 80%, a nekome 20% predloga. Previše je nastupa da bi se svaki upicanio 😭)

Ko zna kako su oni sabirali i proglasavali... Ocigledno sad šteluju glasove

Znači došli smo da zaključka se i pored "svetskog" zvuka zadnje dve godine svedemo se na EX-YU i dijasporu
Nauk za sledeću godinu.

Kriterijumi izbora:

1. Da nije balada
2. Da izvodjac ima harizmu
3. Da je hiticna i brza
4. Da se moze dopasti dijaspori
5. Da nastup RTS ne moze da unisti

Predstavnik da ispunjava bar 4 od ovih 5

Ne slažem se s ovim jer smatram da kriterijumi za uspeh ne postoje. Može neko da poseduje i svih 5 i opet slabo prođe.

Ako se uzdamo samo u dijasporu, onda neka lepo organizuju PZE po klubovima Srba u Evropi, pa koga oni izaberu neka ga šalju.
I opet bi izabrali nekog oko koga bi bilo polemike jer naša dijaspora je šarenolika. Nju čine i oni koji su otišli pre 50 godina da rade kao gradjevinci i oni koji su otišli pre 2 meseca da završe doktorat. I u dijaspori ima onih koji su tradicionalisti i onih koji smatraju da treba da se pokažemo da umemo isto što i ostali Evropljani. Kod nas se dominantno sluša neka druga vrsta muzike, muzički ukus mladih formiraju GRAND i IDJ TV. Ostatak čine naslednici zabavnjaka iz 70-tih koji se sad vole da se zovu pop muzičari jer je aranžman istih ritmova malo moderniji. Rokeri su medijski nevidljivi pa ćemo još 100 godina na žurkama slušati isti repertoar Bregovića, Čorbe i Neko te ima noćas.

Na kraju, ne bih rekla da je ovo bio slab ESC. Ostaće i sa ovog festivala hitova. Zaslužuje to i RTTD, Code, la Noia, Mon Amour, a ne bih se iznenadila da počne da se peva i Ramonda. Pa SNAP je bila lošije plasirana od Ramonde.

Nauk za sledeću godinu.

Kriterijumi izbora:

1. Da nije balada
2. Da izvodjac ima harizmu
3. Da je hiticna i brza
4. Da se moze dopasti dijaspori
5. Da nastup RTS ne moze da unisti

Predstavnik da ispunjava bar 4 od ovih 5
Pa ovo je onda Švedska. Osim stavke 4

RTS bi i kliker pokvario. Pa ko se nadao u martu da onu perfekciju od nastupa mogu da unište? Ali uspeli su.
Nema tog nastupa koji naš dragi javni servis ne može da upropasti.

Baš dosta kuknjave i samosažaljevanja na forumu.

Budimo realni, u poslednjih 10 godina, koja pesma koju smo poslali, u kombinaciji sa nastupom, je izgledala kao top 10 paket ali nije završila u top 10?

Istina je da se nekim državama posreći pa od prosečne pesme izvuku top 10 plasman, ali je to sve ređe u poslednji godinama kada se gotovo svi trude oko nastupa i ulažu u iste. Imajte i na umu da se i nama posrećilo sa Bojanom 2015. jer je izvukla maksimum iz prosečne pesme i nastupa pojavom i harizmom, pa mi malo ne pije vodu da nas mrze jer smo Srbi.

Teodora je po mom mišljenju imala pesmu za top 10, dosta ljudi je prepoznalo emociju u pesmi i koncept nastupa je bio vrlo dobar, ali je egzekucija (zbog nama i dalje nepoznatih razloga) na Evroviziji, u odnosu na sam PZE bila prosečna. Kod publike smo čak i pristojno prošli ako se gleda sam plasman (12. ili 13. mesto), ali svakako da ostaje prostora za diskusiju zašto je žiri izignorisao. Opet, nije jedina balada koju je žiri prespavao, očekivao sam da će baš da nagrade Letonca, ali ni on nije prošao sjajno kod žirija. Sa druge strane Portugal je odlično prošao kod žirija, sa slabijom pesmom od naše, ali je nastup izgledao vrlo profesionalno i na visokom nivou. A publika ih je zanemarila dosta više od nas.

Zapitajte se kako bi na FSC-u prošla ovako spora pesma na jeziku koji ne razumete (npr. na poljskom) i da li bi se izgubila između ostalih 40 pesama?

RTS je previše konzervativan sa idejama, jednostavno nam treba bolje kadriranje, više ulaganja u nastup, koncept neke fore u samom nastupu a da nije samo stajanje u mestu ili nešto najbejsik ikad kao sa Uragankama. Mora malo nekonvencionalnije da se razmišlja. Irska je sa budžetom od 10 dolara i propom sa plastičnim svećama koji može da se kupi u prodavnici kostima za Noć veštica uspela da izrežira fenomenalan nastup za 6. mesto o kom svi pričaju a Konstrakta je doslovno došla sa lavorom i 5 peškira.

Back