ESC 2024 – Malme, Švedska: opšte, arena, grafika, scena

Nije on, ali svakako neću da imenujem nikog niti da stvaram dodatnu dramu na forumu.
79396a41b35329e6c31a-500x282.png

Pa ja ne znam kakvi se komentari od ljudi očekuju kada žiri i prošle i ove godine odluči da napuni jednu pesmu sa toliko poena tako da ostali nisu ni trebali da učestvuju? Da li su preostale pesme bile baš toliko lošije?
Normalno da će ljudi biti besni i da će svašta reći ili napisati na društvenim mrežama.
Baš tendeciozno glasanje, hajde prošle godine da i razumeš da Loreen dobije 340 poena, za žiri i nije imala konkurenciju, medjutim da ove godine bude razlika 155 poena izmedju 1. i 3.mesto,paa vec posle toga smo svi znali da ce pobediti pobednik žirija, to je bilo baš nepravedno, nemoralno, neprijatno i prilično providno, lepo je jedna žena predvidela sve što je rekla da će se dogoditi i da pobeda Hrvata nikada nije izvesna i izbacivanje Holandije i zbog propagande Izraela, nece pobediti ni Izrael naravnoo, ali ni Hrvatska, vec da ce to biti Svajcarska bas zato da ne bi pobedio Izrael, koji je imao 2 puta vise sanse na kladionicama da osvoji televoting na dan glasanja žirija i izbacivanje Holandije... Svajcarska kao neutralna zemlja dobice nikada visi dvanaestica i nikad vise poena zirija da bi se spasila stvar i da ne bi pobedio Izrael, napunice ih ziri i kao bogata(izrazio je želju Martin Ostenahld u poslednjoj izjavi da idemo u bogatu mirnu neutralnu zemlju) zemlja, to se apsolutno sve i dogodilo, bil,a je u pravu iako nismo verovali..

Ma stvarno je neobično što se ljudi žale što je pobijedila baš država koja ima hrpu para nakon što je ona osoba Osterdahl izjavljivala da se nada pobjedi bogatije države + su odmah nakon izbijanja na vrh kladionice iste te države koja je vidi čuda pobijedila počeli sa "E, Švicarci, razmotrite koji gradovi bi mooožda u slučaju pobjedice mogli organizirati", a EBU-ovi ljudi iste te kapacitete i obilazili 🥰
Zanimljivo kako se za isto nisu obratili i Hrvatskoj koja je toliko vremena provela na prvom mjestu kladionice. 🤳

No dobro, ljepše je kad živimo u svijetu bajki i rozih haljinica. 😌

Sreća pa svakako nisam bio neki veliki fan RTTD tako da nisam slomljen nakon rezultata. Nakon prošlogodišnje situacije sa Finskom ništa me više od žirija ne može iznervirati. Realnost jeste da dok god žiri ima 50% moći pobjeđivaće pjesme po šablonu.

Martin švedski sin, pravi gospodin!

Ma da mi ESC neironično diže pritisak bukvalno više nikad ne bih pogledao, ovako poslednjih godina gledam zbog nastupa i zbog sprdnjice ovde, od 2016. je meni stvarno to takmičenje mrtvo i ne mogu da ga shvatim ozbiljno.

Ma stvarno je neobično što se ljudi žale što je pobijedila baš država koja ima hrpu para nakon što je ona osoba Osterdahl izjavljivala da se nada pobjedi bogatije države + su odmah nakon izbijanja na vrh kladionice iste te države koja je vidi čuda pobijedila počeli sa "E, Švicarci, razmotrite koji gradovi bi mooožda u slučaju pobjedice mogli organizirati", a EBU-ovi ljudi iste te kapacitete i obilazili 🥰
Zanimljivo kako se za isto nisu obratili i Hrvatskoj koja je toliko vremena provela na prvom mjestu kladionice. 🤳

Arena u Zagrebu bukvalno bolja od bilo koje dvorane u Švajcarskoj lol

Svaka čast Marko, saglasan sam od reči do reči, bukvalno ova Evrovizija posebno kada je počeo žiri glasati, je realno jedna od najprovidnijih, ako ne i najprovidnija Evrovizija u istorijii!

Bukvalno je detetu od 5 godina jasno šta se dogodilo i šta je moralo da se dogodi, svima je to jasno naravno...

Nije on, ali svakako neću da imenujem nikog niti da stvaram dodatnu dramu na forumu. Imali smo je već dosta ove nedelje posle svega što se izdešavalo na Evroviziji.
Nisam se nadovezao na tvoj post, nego sto su ga opet pitali gore zasto jos gleda xd

Realno preteruje se sa obe strane, prvi ovi koji pljuju kad vide bilo cega vezanog za LGBT jer eto plase se da im se slucajno svidi to sto vide lol, a opet onaj klip gde Bambie prica kako je ova pobeda i njihovi top 10 plasmani dokaz da su queer people stronger than ever (parafriziram) kao da je groundbreaking sto je u 2024 neko ko je queer pobedio na esc, bukvalno 2 trans zene pobedile jedna za drugu pre godine 2000. Ne znam zasto jos uvek misle da je svaki uspeh LGBT osobe na ESC nova polomljena barijera, kad nije, vise bi rekao da je ESC comfort zone za njih kao umetnike.

Opet kažem, pobjeda Švice kod žirija mi je apsolutno opravdana, ali ogromna razlika u poenima svakako nije.

Moje neko skromno mišljenje je da su htjeli da udalje favorita žirija toliko da ga potencijalno Izrael ne može stići svojim televotingom, a odlučili su da isforsiraju Švicu a ne Hrvatsku kao favorita publike jer im očito više odgovara pobjeda bogate zemlje poput Švice - dakle, ovo nije sam od sebe rekao Marko, ni ja, nego supervizor lično - a imaju pokriće za Švicu zbog stvarno nestvarnog vokala i izvedbe.

Što se narativa tiče, razumijem ljude koji se smaraju na pojedine nastupe jer su i meni neki bili previše - Finska, VB, Španija, pa i Irska iskreno - ali kad mi neko kaže 'ima li ijedan nastup da nije satanizam i demonizam' a fazon 20+ nastupa nije bilo takvo, ali se nakačili na taj jedan, ili na tih par sa golotinjom.

A sa druge strane, da, smiješno mi je da je sad kao pobjeda Nema neko razbijanje stereotipa i granica kad je bukvalno svake godine nekoliko izvođača otvoreno LGBT, maše duginim zastavicama u bekstejdžu, pobijedila Dana International, Conchita, Verka bila druga i sl. Isto tako mi je zanimljivo kako neko hoće da 'šokira' javnost nekim momentima koji su samo na ESC viđeni mali milion puta.

Evrovizija treba da je prostor za sve i da su svi dobrodošli ali nekad smara narativ 'a da ovo je za gejeve samo za njih ovo radimo' itd u pozitivnom smisku, kao što smara ovaj drugi koji to napominje u negativnom (kao P*lma danas). Zato su mi organizacije iz Holandije, pa i iz Italije uprkos štenari baš bile nekako prikladne u svakom smislu i nije bilo forsiranja tih nekih seksualnih šala.

Treba da se promijeni struktura referentne grupe EBU-a, samo Hrvatska je iz ovog dijela Evrope, sve ostalo zapad, nije pošteno.

Ili kako su prosle godine kao slucajno prvi i jedini put izbacili kao brojcanik koja zemlja koliko pobeda ima i da kao ako se desi da pobedi Švedska stici ce Irsku lol

Na to sam i zaboravio hahaha plus na kraju kaže Norton ETO BAŠ SLUČAJNO JE SLEDEĆE GODINE 50 GODINA OD VATERLOA

Kakva slučajnost!!!!!

Ili kako su prosle godine kao slucajno prvi i jedini put izbacili kao brojcanik koja zemlja koliko pobeda ima i da kao ako se desi da pobedi Švedska stici ce Irsku lol
Pa dobro taj deo se moze opravdati time sto su bili prvi na kladionici pa kao moguce je da dodje do izednacenja.

Razbijanje granica bi bilo da je Konstrakta pobijedila, a ovo je samo ustaljena praksa lol
Upravo tako, ovih poslednjjh godina nismo imali nijednu vrstu muzike, ili zemlju ili pesmu koja je specificna i nije evrovizija a da je pobedila, cak i najcesce i pesme u istom fazonu i na istom jeziku pobedjuju, koliko god bili dobri, ali Svedska, Holandija, Svajcarska, to su sve pesme u svetskoj muzickoj industriji makar milijardu puta vec vidjene i te pesme na moju zalost, ili srecu ce biti zaboravljene zauvek i nece ni ostati za sva vremena, jer nisu nestvarno originalne pesme, treba pobediti pesma koja nije iz te popularne i moderne muzike, nešto što iskače što je potpuno nevidjeno i drugačije, ali nažalost toga nema...

Šta mislite hoće li Selin Dion doći u revijalni dio?

Očekujem Federera sigurno u nekoj ulozi, iskreno bilo bi kul vidjeti ga kao voditelja sad kad je već penzionisan a realno najveće je ime iz Švajcarske nakon Milice Pavlović.

Back