ESC 2025 – Bazel, Švajcarska: opšte, arena, grafika, scena

Ne znam, čini mi se kao da se na Martina svaljuje pola odluka koje je donosila referentna grupa a ne on 😆

Inače, bili su nam Šveđani na Erasmusu pa sam, naravno, pokrenuo temu oko Eurosonga i Melodifestivalena. Zanimljive neke stvari sam saznao. Bjorkman je bog u Švedskoj. MF je popularniji od Eurosonga. Švedska je zakupila Friends Arenu na 5 godina unaprijed za finale (sada se zove Strawberry Arena) i ako budete išli ikada u Stockholm onda ju možete vidjeti iz vlaka koji vozi s Arlande u centar grada. Na MF se prijavljuje tko god želi, ali SVT ima zapravo dva natječaja i ekskluzivno pravo pozvati i ljude sa strane zbog gledanosti što znači da sistem funkcionira nekako ovako - SVT odabere prijavljenje pjesme i autore, neke prijavljenje pjesme su bez pjevača (ali je naglašeno za koga bi pjesma mogla biti dobra) pa SVT zna pozvati poznate pjevače da digne gledanost natjecanju (tipa tako je bio Bentgsson pozvan)... Često se dogodi da neka pjesma nije prošla na MF pa autor prijavljuje dalje. Recentniji primjer za to je pjesma Higher ground. Tu pjesmu je netko drugi trebao pjevati na MF-u, ali je odbijena i onda je prošla na danski NF i dodijeljena je upravo Rasmussenu. Cilj da su pjesme fluidne i ako ne uspiju negdje, idu dalje. MF je iznimno gledan i natjecati se na njemu je vrhunac karijere pjevača u Švedskoj. Pri odabiru pjesama komisija razmišlja o kvaliteti pjesama, a posebno se razmišlja kakav bi mogao biti nastup i ima li uopće pjesma potencijal u nastupu i samo rezultatu na Eurosongu. Sve nastupe na MF-u osmišljavaju koreografi i pjevači zapravo tu imaju malo prostora da nešto svoje nadodaju. Uglavnom, ako bude sreće i para, 2026. sam na finalu MF-a. 🤩

Iskreno nije ni Jon Ola Sand cvećka. Nije svaka njegova odluka bila popularna ali se sad sve to romantizuje. Isto tako nije ni svaka Martinova odluka bila za crveno, kao npr. javno otkrivanje nameštenog glasanja žirija koji se događao redovno i za vreme Jana, ali nikada nije stao tome na put.

Martin je imao tu nesreću da je kontinent u rasulu i da se veoma odrazilo na takmičenje, a on nije znao kako da se nosi u ovakvim situacijama. Jednostavno ne može Evroviziji prioritet da bude profit i komercijalni uspeh, dok se istovremeno njena reputacija totalno srozava.

Daleko od toga da branim Martina, ali njegov period je bio daleko izazovniji nego period Jon Ole Sanda. Imao je ESC u vreme korone i dva rata koja i dalje prete da eskaliraju u svetski sukob. Praktično, Jon Ola je imao skoro pa idealne uslove za svaki ESC koji je organizovan u njegovo vreme, a Martin je imao ozbiljne poteškoće doslovno za svaku od njegovih pet Evrovizija.

Em što sam ubeđen da bi Jon Ola vukao slične poteze i bio jednako omražen kao Martin da su zamenili mandate, em što verujem da im je u fandomu pripisana prevelika moć, odnosno da je nivo demokratičnosti u EBU jednostavno dovoljno velika da jedan čovek ne može usmeravati odluke po svom nahođenju tek tako.

Svakako, Martin Osterdal nije dorastao ovakvim izazovima, ali nije ni realno da jedno takmičenje koje je usko vezano za politiku ostane izuzeto politike u ovako delikatnom momentu. Najviše mu zameram dvostruke aršine - odstranjivanje Rusije a držanje Izraela. Zameram mu i apsolutnu pasivnost kada je reč o vraćanju pojedinih zemalja, pre svega mikrodržava kojima su jednostavno finansije problem, pre svega Andore. Svaka zemlja je bitna da bi se održao iole smislen koncept polufinala.

Takođe sam ubeđen da bi Martinu na ovom tajmlajnu itekako bilo pripisano otkazivanje u vreme korone, što Jon Oli nije. Veličanje njega bi bilo kao da mi sad veličamo Tadića ili Koštunicu, ali to je valjda u ljudskoj svesti.

Baš me zanima u kojem svemiru bi EBU otkantao Njemačku i Italiju zbog Izraela. To bi bile tektonske promjene iako možda i dobre pa da se ESC vrati na početne postavke. Možda bi se moglo iskoristiti to za ukidanje BIG 5 i da svi budu u polufinalima iako mi je jasno da EBU na to ne bi pristao jer bi imao manju zaradu, a posljedično i kvalitetu showa. Očekujem da će Izrael nažalost ipak ostati i da će se nešto u glasovanju možda promijeniti i to je to. Kozmetika. Inače, volio bih da Kazahstan bude dio showa.

ORF je danas saopštio da su kandidati za organizaciju Pesme Evrovizije 2026 dva grada - Inzbruk i Beč!

Zainteresovani gradovi su imali rok do 4. jula da apliciraju za organizaciju i ova dva grada su poslali prijavu na vreme. Sada su oba grada pozvana da preciziraju svoje koncepte i pošalju konačnu ponudu.

Inzbruk je konkurisao sa halom Olympiaworld Innsbruck, a Beč sa Stadthalle, u kojoj je organizovan i ESC 2015. Odluka o domaćinu biće doneta u drugoj polovini avgusta.

Olympiaworld Innsbruck

Inssbruck.webp

Wiener Stadthalle

Vienna.webp

Last edited:
Back