ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Mislim da nikad još nisam toliko površno ispratio NF sezonu, u smislu da dosta izbora nisam ni preslušao. Od ovoga što jesam, najviše mi je žao što nisu pobijedili Atikin :lt:, Zaf :gr:, I brenn :at: i Black glitter :de:

@Pralina te dvije + tri kavkaske
Uh da Brenn mi se isto svidela ali kao stavio sam po jednu pesmu.

Sutra izlaze tri pesme, Češka, Gruzija i Švajcarska. I onda Azeri i Jermeni kao poslednji, kao i uvek.

Nastup + pesma (negde dajem prioritet pesmi ako mislim da bi moglo da se ispegla do maja), bez San Marina sa Španijom:

🇦🇱 Sheila - Zemra e Tokës (3.)
🇦🇹 Cosmó - Tanzschein ✅
🇲🇪 Baryak - Minerva (7.)
🇩🇰 Søren Torpegaard Lund - Før vi går hjem ✅
🇪🇪 Clicherik & Mäx - Jolly Roger (7.)
🇫🇮 Kiki - Rakkaudenkipee (7.)
🇬🇷 Akylas - Ferto ✅
🇭🇷 Lima Len - Raketa (6.)
🇮🇹 Ditonellapiaga - Che fastidio (3.)
🇱🇻 Elpo - Blakus (7.)
🇱🇹 Atikin - Deganti žemelė (6.)
🇱🇺 ShiroKuro - Eye To Eye (4.)
🇲🇹 Denise - Trophy (6.)
🇲🇩 Satoshi - Viva, Moldova ✅
🇩🇪 Bela - Herz (van top 3)
🇳🇴 Jonas Lovv - Ya ya ya ✅
🇵🇱 Piotr Pręgowski - Parawany tango (4.)(nijedna mi se nije svidela posle nastupa lol)
🇵🇹 Evaya - Sprint (10.)
🇷🇴 HVNDS - Dor (2.)
🇷🇸 LAVINA - Kraj mene ✅
🇪🇸 Rosalinda Galan - Mataora
(3.)
🇸🇪 Patrik Jean - Dusk Till Dawn (ispao u pf)
🇺🇦 Monokate - TYT (6.)

6 od 23 pobedilo

ovako bi to izgledalo u recapu:

Neverovatno je kako Ceska zna da uzdigne nastupom slabiju pesmu, i da upropasti dobru (Aiko i Adonis najsveziji primer). A sto se tice interesovanja, ne znam zasto su ti Zapadni Sloveni toliko nezagrejani za ESC.

@libertà nisu sutra ove tri, već 11.3.
Al bolje bi bilo da se makar po jedna dnevno rasporedila 🥲
Uh da ja sam pomešao tačnije na aplikaciji je stajalo ali ne znam zašto sam napisao sutra.

Od Češke tvinkare očekujem dobru pesmu, mada nadam se da će unaprediti pesmu nastupom kao što su uradili sa Aiko, a ne sa Adonisom.

Sad sam video da Češka pesma izlazi 11 marta, kao i preostale. Kapiram da je to vreme kada sve pesme mora da uzađu

Televizije trebaju do sredine marta, kad je sastanak delegacija, predati EBU-u pjesme, ali ne ih nužno i javno objaviti. To je postalo svojevrsno nepisano pravilo da ih svi objave najkasnije sad nekad do sredine marta, ali u suštini ne moraju uopće objaviti sad. Mada, nikome vjerojatno nije u interesu da "u tajnosti" drži pjesmu tipa do početka proba, ipak je svima stalo do promocije i da se pjesma neko vrijeme prije ESC-a zavrti.

Ne znam da li je ovo u skladu sa forumskom previlima te molim @Miloš a da obriše ako nije relevantno.

Upravo je austrijski emiter objavio da nemaju dovoljno finansijskih sredstava jer grad/pokrajna Beč ne može sve da iskešira a ostali donatori su povukli pomoć. Povrh svega generalni direktor, gsn R. Weismann je juče podneo ostavku jer je dokazani predator na žene.
Ovi u ÖRFu su momentalno kao obezglavljeni i širi se frka na sve strane.
Uz to je najavljen veliki protest na dan finala😱

Ja se sve više ozbiljno pitam, hoćemo li mi dočekati maj?

Ne znam da li je ovo u skladu sa forumskom previlima te molim @Miloš a da obriše ako nije relevantno.

Upravo je austrijski emiter objavio da nemaju dovoljno finansijskih sredstava jer grad/pokrajna Beč ne može sve da iskešira a ostali donatori su povukli pomoć. Povrh svega generalni direktor, gsn R. Weismann je juče podneo ostavku jer je dokazani predator na žene.
Ovi u ÖRFu su momentalno kao obezglavljeni i širi se frka na sve strane.
Uz to je najavljen veliki protest na dan finala😱

Ja se sve više ozbiljno pitam, hoćemo li mi dočekati maj?
Ma bice to sve ok. Malo dramice nije lose

Pošto njegov advokat nije imao ništa da kaže u njegovu odbranu i on se juče povukao... Gsn se ne brani u javnosti. Možda će na sudu.
Do avgusta ÖRF ostaje bez (odgovornog) direktora.

Kako neki fanovi preuveličavaju, kao da su najbliži saradnici direktora lično.

Naime, kako je ORF saopštio, Roland Vajsman je podneo ostavku, jer ga je jedna radnica optužila za seksualno uznemiravanje, ali on ih negira. Ipak, pošto optužbe te vrste zahtevaju hitnu i transparentnu istragu, pri čemu je zaštita pogođene osobe prioritet, tako je postupio. Predsednik i zamenik Upravnog odbora, zahvalili su se Vajsmanu na njegovoj službi i 30 godina rada u ORF-u.

Na sednici u četvrtak, direktorka radija, Ingrid Turner, biće imenovana za privremeno upravljanje poslovima generalnog direktora. Ona se smatra odličnim liderom ORF-a zbog svog višegodišnjeg iskustva na visokim uredničkim pozicijama i više od četiri godine rada u direkciji. Time će Upravni odbor ORF-a brzo preduzeti neophodne korake, kako bi se oiguralo da se iznete optužbe mogu transparentno i temeljno istražiti.

I pored novonastale situacije, ostaje plan da se novo rukovodstvo ORF-a odabere u redovnoj proceduri, tj. za period koji počinje od 1.1.2027.

Na sednici Javnog saveta ORF-a, održanoj 5. marta, iznet je podatak da je ORF izvor vesti kojem Austrijanci najviše veruju, pri čemu je 4 miliona ljudi gledalo 45 sati programa o Iranu, a 1,3 miliona je gledalo informativno veče na temu jedne godine Savezne vlade. Tom prilikom rečeno je da je ORF na pravom putu i u pogledu rasporeda i budžeta za Pesmu Evrovizije.

Preostale karte za Pesmu Evrovizije biće puštene u prodaju 26. marta u 15.00. U opticaju će biti nekoliko hiljada karata, uključujući i karte koje delegacije i partnerske organizacije nisu preuzele. Očekuje se da se i u ovom talasu prodaje, rasproda podjednako brzo, kao što se to desilo i u januara, kada je finale rasprodato za 14 minuta, a oba polufinala za 20.

Pripreme za Evroviziju se nastavljaju. Održan je kasting za volontere u emisionom centru ORF-a u Beču, kome je prisustvovalo više od 500 kandidata. Tom prilikom kandidati su fotografisani za potencijalnu akreditaciju, ukoliko budu izabrani, a potom su imali individualne intervjue. Među kandidatima ima i novih i starih lica, koja su volontirala na Pesmi Evrovizije i 2015. godine, što pokazuje značaj koji je zajedničko iskustvo imalo na one koji su bili u toj ulozi pre više od deset godina. Poslednja sesija kastinga održaće se sredinom meseca, a do početka aprila znaće se koji kandidati su odabrani i koja će im biti uloga. Među kandidatima su zainteresovani iz više od 30 zemalja, uključujući mnoge evropske zemlje, kao i SAD, Kanadu i Australiju.

Foto: ORF/Klaus Titzer

grosserand158.webp
grosserand164.webp
grosserand160.webp

Izvinjavam se na prenošenju vesti iz štampe koja je kritički nastrojena i internih ÖRF saradnika koje poznajem.

Ovo ovde što si postovao je ulepšani i zvanični "prenos" ÖRF-a koji to u skladu sa kodeksom domaćina treba baš tako "sve je super" i našminkano da izgleda. Iza kulisa je blago rečeno, raspad sistema.
Razumem da to eventualno ne interesuje prosečnog gledaoca, ali nedostatak svega će se videti u maju. Sačekajmo do tada.

Back