ee Estonija 2023: Alika - Bridges

Slabasna ponuda Estonaca.
Jedina pesma koja mi se bas dopada i izdvaja kao moj prvi favorit je "Bridges" od Alik. Vokal i kompozicija. Jos samo uzivo to da pokaze. Ne verujem da bi se nesto proslavila, ali za finale bi imala sanse.

Jos bih izdvojio Janek, Ollie i Bedwetters iz 1. pf-a; Elysa iz 2. pf-a. Za finale bih jos popunio sa Mia, Carlos Ukareda i Sissi.
Za sada su mi ti utisci nakon par slusanja.

Nikako da stignem sve da preslušam..
Ko fali na ovoj spotify plejlisti? Ima ih 19, a ukupno 20 pesama valjda...🤔

Konačno sam kompletirao da poslušam sve pesme, prvi deo mi nije bio baš inspirativan, nije bilo neke "boje", "ukusa", "mirisa", valjda, pa mi je toliko i trebalo da sve poslušam valjano, posle se popravilo, bilo je zanimljivijih numera..

Izdvojio bih sledeće:

1. Linalakk & Andrus Albrecht - "Aeg" - ovo izdvajam na prvu, ubedljivo, nostalgičan duet, oldfashioned yet so melancholic, jezik ovde zvuči jako lepo, ovo je smirujuće, a opet tako nostalgično nadahnjujuće, harmonija vokala je na zavidnom nivou u studijskoj verziji, tako jednostavne boje glasova, baš pašu ovakvoj numeri..a onaj touch električne gitare, pomalo neočekivan.. :)

2. Janek - "House of glass" - opet idem na jednostavnost, ne znam šta mi je, valjda neka faza, ko će ga znati... :D dopada mi se boja, malo je nazalna ali paše ovoj pomalo retro, a opet zanimljivoj kompoziciji, taj eurodance beat, ali lagan, nenametljiv, daje baš neku čar...

3. Andreas - "Why do you love me" - ovo je već malo modernije nešto, ovo je zapravo jako dobro, ako izostavimo moj ukus, prve dve pesme (biću realan) vrv nisu kompetitivne za samu Evroviziju, a vrv ni za Eesti Laul, ali videćemo, dok je ovo već nešto drugo, sa potencijalom, sve zavisi od nastupa naravno, nije lako vokalno, ovde će interpretacija igrati presudnu ulogu, što se kaže ako Mr Andreas bude znao da "proda" numeru na samoj bini, može biti "opasno" ... :)

4. Neon Letters & Maiko - "Tokimeki" - svakako da korišćenje japanskog izdvaja pesmu od drugih... Možda je too much radio friendly, produkcija je odlična, na sceni može što se kaže "na obe strane" videćemo..

5. M els - "So good (At what you do)" - za moje uho ovo je poprilično catchy, meni je prijemčivo, opet je možda više radio friendly nego festivalski..

6. OLLIE - "Venom" - pop rok, vrlo solidno

7. Beswetters - "Monsters" - rok, izdvojilo mi se, malo to much American rock for Eurovision, možda, no ne mora ni to imati puno veze...

Poslušah. Šta reći. Više se monah omrsi tokom posta, nego ja slušajući ove pesme.

Janek - House of Glass solidno, ali jako bazično i eurovizično. Može se izgubiti u gomili pesama.

Alika - Bridges melodično, ali ne vodi nigde. Vibe podseća na Finsku 2017., dakle piši propalo.

kaw - Valik simpatična pesma na estonskom, malo da čujemo i od njih nešto sa lokalnim pečatom pored svog engleskogEuropop trash / a.

Bedwatters - Monsters u Linkin Park fazonu malo, nije to loše. Kako bi prošlo na Evroviziji nemam predstavu, svakako ima potencijala. Fali jača završnica doduše, malo postane repetativno do kraja.

Andreas Poom, M els, Sissi imaju onako klasične pop pesmice, fino to zvuči. Ne očekujem ništa od njih.

Ollie - Venom jedino dolazi u obzir za dobar plasman Estonije, samo ostaje videti koliko Ollie može da iznese pesmu uživo. Ukoliko može, ovo će da razbija. Onaj kraj sa vriskom stvarno obara sa nogu.

Volim što ćemo tamo negdje do 2. mjeseca kad ćemo čuti sve pjesme s NF-a već praktički imati kompletirane finaliste ESC-a 🙏

Volim što ćemo tamo negdje do 2. mjeseca kad ćemo čuti sve pjesme s NF-a već praktički imati kompletirane finaliste ESC-a 🙏
Ovo je jedna od onih godina gde nece uci u finale samo onaj ko nije pitao (zbog broja ucesnika 🤣)

Ovo je jedna od onih godina gde nece uci u finale samo onaj ko nije pitao (zbog broja ucesnika 🤣)
A realno nema razlike u odnosu na prošle godine. Crna Gora i Makedonija svakako nikad nisu ni prolazile u finale, pa bi njih automatski otpisao, a Bugari su promenljive prirode.

Objavljen je redosled nastupa u polufinalu.

1. POLUFINALE, 12. januar
  1. JANEK - House Of Glass
  2. ELLIP - Pretty Girl
  3. kaw - Valik
  4. Merlyn - Unicorn Vibes
  5. Mia - Üks samm korraga
  6. Neon Letters & Maiko - Tokimeki
  7. Ollie - Venom
  8. Andreas - Why Do You Love Me?
  9. Bedwetters - Monsters
  10. Anett x Fredi - You Need To Move On
2. POLUFINALE, 14. januar
  1. Inger - Awaiting You
  2. Linalakk, Bonzo - Aeg
  3. Meelik - Tuju
  4. Elysa - Bad Philosophy
  5. Robin Juhkental - Kurbuse matused
  6. M Els - So Good At What You Do
  7. Wiiralt - Salalik
  8. SISSI - Lighthouse
  9. Carlos Ukareda - Whiskey Won’t Forget
  10. Alika - Bridges
Voditelji šoua biće Grete Kuld i Tõnis Niinemets.

Ultima Thule se povukla zbog smrti pevaca, nastupa samo Wiiralt

Estonija mi je veoma enigmatična i nepredvidiva, nikad ne znam šta da očekujem 😬 Bili su mi poslednje mesto čak dve godine zaredom, a onda su mi prošle godine bili u top 10, kao i 2018.

Ovogodišnji izbor je prilično slab i ne mogu da zamislim da svojevoljno slušam bilo koju od ovih pesama u slobodno vreme. Recimo da mi najviše prija Lighthouse, ali više zbog “estetike” spota i energije izvođača, nego same pesme.

Elem, iako mi se pesma ne dopada i zvuči kao filer sa nekog random albuma grupe Breaking Benjamin, saglasan sam sa većinom da bi iz mora mlakonjastih balada koje se ni po čemu ne izdvajaju trebalo da pošalju Venom (naročito sad kada nažalost o finalistima odlučuju isključivo glasovi publike) i da mole Boga da se ne zadesi godina sa velikim brojem rok numera koje bi im bile direktna konkurencija u tom žanru.

Venom je takva bangerčina, ja se iskreno nadam da će ovo zvučati odlično uživo, ako tako bude, ne verujem da će biti problema oko pobede. I eto Estonaca ponovo u vrhu kod mene.

Boze zdravlja, sledece godine cu se ja prijaviti za Eesti Laul…😃

Tek sada sam poslušao sve pesme. Slabašno ali izdvojio bih neke potencijalne..
Sissi - Lighthouse
Ollie - Venom
Alika - Bridges
Elysa - Bad philosophy

Smatram da sve četiri imaju potencijala ali meni su se recimo najviše svidele Sissi i Alika. Elysa mi je bila super prošle godine ali mi nešto fali u ovoj pesmi ,ne znam. Sladunjavo mi je to sve ali mislim da neće ići na ESC, čekam nastupe. Zna li se datum finala? Mada ja iskreno sva ova NF zaboravim i propustim. Pogledao sam Ukrajinski izbor naknadno, Albanski nisam imao volje da gledam i ovako im je pesma užas.

Back