Filmovi

Odgledao The Substance u bioskopu. Bukvalno vredi svaku paru. Iskustvo nerealno. Ne bih da spojlujem nešto, pogledajte i videćete da film ima duboku poruku prenesenu na jako interesantan način. Dugo ću razmišljati o ovom filmu.

Gledao li je neko Volju Sinovljevu? Da li vredi ići pogledati?

The Substance sam baš iščekivao, međutim film me je ozbiljno razočarao. Zamisao je jako zanimljiva i vizuelno je lepo rađen, ali doslovno druga polovina filma mi je toliko šuplja i bez ikakvog smisla, kao da nisu znali gde dalje sa radnjom.

Ko voli bizarne trilere neka pogleda Red Rooms. I tu mi je priča pomalo zakinuta, naročito u kontekstu glavne akterke, ali je interesantan i baš uznemirujuć na momente.

Last edited:
The Substance sam baš iščekivao, međutim film me je ozbiljno razočarao. Zamisao je jako zanimljiva i vizuelno je lepo rađen, ali doslovno druga polovina filma mi je toliko šuplja i bez ikakvog smisla, kao da nisu znali gde dalje sa radnjom.

Ko voli bizarne trilere neka pogleda Red Rooms. I tu mi je priča pomalo zakinuta, naročito u kontekstu glavne akterke, ali je interesantan i baš uznemirujuć na momente.
Mislim da je ideja bila da se pokaže do kojih mera ide ta mržnja prema sebi + ona na kraju konačno prihvata sebe. Razumem da je ljudima kraj kontroverzan jer je malo kao crtani film, ali bukvalno je od početka film apsurdan/ nadrealan/ ne prati zakone fizike.

Jeste apsurdan i nadrealan i nije klasično skrojen film i to mi je sve ok, ali tačno od polovine jednostavno mi ništa više nema smisla, čak i za tako netipičnu radnju. Jasno mi je zbog čega je zanimljiv ljudima, ali za moj ukus jedan je od slabijih naslova koje sam pogledao u poslednje vreme.

Je li gledao neko Anoru?

Mene je film oduševio 😭 Otišao sam u bioskop bez ikakvih očekivanja i izašao prezadovoljan. Svetla je tačka u inače slaboj filmskoj godini.

Film je vizuelno lep, gluma je na visokom nivou (ko bi očekivao od ovako mladih glumaca?), atmosfera i hemija između likova je električna, film ima poentu, ali nije pretenciozan, kraj je vrlo upečatljiv i jasan (nešto sa čime dosta savremenijih filmova ima problem) i jednostavno je duhovit i zabavan film. Ja volim dosta “dosadnih” filmova koji su kvalitetni, ali je lep osećaj kad odete u bioskop, platite kartu i film bude kvalitetan i još vas i zabavi.

Sve u svemu, sve pohvale za film. Mislim da nedovoljno ljudi priča o njemu i da nije baš zaživeo među srpskom publikom.

Dobitnik je Zlatne palme. Nadam se da ću večeras uspeti da pogledam.

Meni se jako svideo nemački kandidat za Oskara (+ kanski pobednik u nekoliko kategorija) - The Seed of the Sacred Fig. Drama/triler o dešavanjima tokom protesta Iranaca 2022. godine nakon poznatog slučaja ubistva kurdske devojke od strane policije zadužene za moral (ili kako se to već prevodi), zbog toga što nije nosila hidžab u skladu sa pravilima odevanja i uopšte o progonu koji tamošnji režim sprovodi. Sve to iz ugla porodice koja je zbog tih dešavanja rastrzana na dve strane. Film dugo traje, u momentima prilično spor, a onda sledi totalno drugačija atmosfera u završnici i isplati se pogledati ga. Glumačka ekipa je odlična, a dvoje glavnih glumaca nisu ni bili u prilici da prisustvuju kanskoj premijeri. Inače, film je sniman u strogoj tajnosti, a reditelj Rasouluf živi u egzilu.

Preporučujem i Ama Gloria, filmić je divan.

Last edited:
Dobitnik je Zlatne palme. Nadam se da ću večeras uspeti da pogledam.

Meni se jako svideo nemački kandidat za Oskara - The Seed of the Sacred Fig. Drama/triler o dešavanjima tokom protesta Iranaca 2022. godine nakon poznatog slučaja ubistva kurdske devojke od strane policije zadužene za moral (ili kako se to već prevodi), zbog toga što nije nosila hidžab u skladu sa pravilima odevanja i uopšte o progonu koji tamošnji režim sprovodi. Sve to iz ugla porodice koja je zbog tih dešavanja rastrzana na dve strane. Film dugo traje, u momentima prilično spor, a onda sledi totalno drugačija atmosfera u završnici i isplati se pogledati ga. Glumačka ekipa je odlična, a dvoje glavnih glumaca nisu ni bili u prilici da prisustvuju kanskoj premijeri. Inače, film je sniman u strogoj tajnosti, a reditelj Rasouluf živi u egzilu.

Preporučujem i Ama Gloria, filmić je divan.
Sacred Fig je odlican 🤌🏻

Publika na otvaranju Slobodne zone je Anoru odlično prihvatila. Naročito je uživala u drugoj trećini filma, koja se meni zapravo najmanje svidela. To je onaj deo koji je na granici slepstik komedije i koji je po mom mišljenju predugačak i nepotrebno repetitivan.
Prva i poslednja trećina filma su odlične; završna scena vrlo upečatljiva i sjajno zaokružuje film. Sve u svemu, dobar miks komedije i sumornog društvenog komentara. Naročito mi je drago što je Bejker doživeo komercijalni i vanredno dobar festivalski uspeh. Ceo opus mu je respektabilan, a stil svež i prepoznatljiv.
Mandarina, Projekat Florida, Crvena raketa...sve vrlo zanimljivo.

Preporučujem novi film Pedra Almodóvara, The Room Next Door. Drama koja posle gledanja baca na razmišljanje, ima dosta skrivenih značenja, simbolike, a radi se o suočavanju sa smrću, hrabrosti da se prihvati ono što je neizbežno, eutanaziji kao vid "pobede" nad bolešću, a pre svega odlično su prikazani ljudski odnosi, otuđivanje od porodice, žrtva i moralne dileme zarad prijateljstva. Gluma je fantastična, kao i izbor kadrova, soundtrack emotivan...

Jao, jedva čekam da na to naletim. Obožavam Almodovara, ali su me njegovi poslednji filmovi razočarali, naročito prethodni. Muziku je radio Alberto Iglesias, a oni inače često sarađuju i pravio je lepu muziku za neke od ranijih Pedrovih filmova.

Last edited:
O-d-l-i-č-n-a mi je Anora, super zabavna x rated verzija Pepeljuge kojoj joj umesto staklene cipele, ostane prsten.

Sinoć smo odgledali novi Istvudov film, kažu da mu je verovatno poslednji.

Nisam ljubitelj drama, ali ovaj film mi je sve vreme držao pažnju. Nikolas je fenomenalan glumac. Mislim da sam ga sad prvi put gledao kako igra Amera pa me akcenat malo iznenadio.

Kraj nije po mom ukusu ali ga razumem, zato ocena 4/5

Back