Forum Song Contest - Pravilnik

Razumem, ali to je već do vašeg načina čitanja foruma. Niste dužni da čitate sve teme, ali ne vidim svrhu ni da se ističe kako nije adekvatno saopšteno ili bilo koga zaobišlo. Anketa je postavljena u odgovarajućoj pinovanoj temi, koja bukvalno stoji uz temu aktuelnog FSC-a, i uz moj post koji je ujedno signal za sve da je anketa otvorena. Dakle, nisam ušao u temu, napravio anketu, a da nikom nisam javio, pa ko pronađe iglu u plastu sena, pronašao je. Na forumu se dnevno napiše par stotina poruka, a ne mogu sve biti na početnoj strani. Upravo zbog toga, tu su žuti bedževi da vas podsete da ima nešto što niste pogledali. Štaviše, poruku niko nije zatrpao nekom daljom diskusijom. Takođe, kao što sam objasnio, upravo zbog nedovoljnog interesovanja za diskusiju na tu temu, otvorena je anketa, putem koje je lakše da se prebrojimo.

Prosto je nemoguće servirati svakom pojedinačno ono što on želi. Imate i opciju Watch u svakoj temi, koju želite da zapratite, a kako biste dobili dodatne notifikacije.

Ne mogu se slati pesme koje su učestvovale na nekom od prethodnih izbora, izbora za Pesmu Evrovizije i Dečijoj Pesmi Evrovizije, kao ni na nekom od nacionalnih izbora za predstavnika na Pesmi Evrovizije, odnosno Dečiju Pesmu Evrovizije, osim u slučaju izbora na kome će svi učesnici slati pesme sa navedenih evrovizijskih takmičenja.
Ovaj deo pravilnika mi nije baš najjasniji.

Ima smisla za PZE za koji već odvojeno imamo forumsko glasanje (i za Doru takođe koje pravi zeleni), ali ne vidim zašto ne bi mogle pesme sa drugih nacionalnih izbora koje nisu pobedile? Većina ljudi na forumu ni ne prati nac. izbore drugih država osim par, ne bi pravilo nikakvu razliku u smislu da bi te pesme imale početnu prednost, a dosta dobrih pesama se propušta. Oni koji prate su bezveze uskraćeni.

Na primer da se preformuliše sa "zabranjene pesme sa nacionalnih izbora" na "zabranjene pesme sa nacionalnih izbora EX-YU država". Ideja u 3 ujutru, pa bi bilo lepo da se bar razmatra.

Last edited:
Lično, mislim da nema potrebe za tim, od toliko izbora muzike što aktuelnih i modernih izvođača koji se svakodnevno dopunjuje, što muzike iz prošlih dekada. Ranije smo imali teme koje su bile vezane isključivo za pesme sa nacionalnih finala, ali je na starom forumu, koncezusom postignut dogovor da se one više ne organizuju, sobzirom na to da su uglavnom služile za jurenje plasmana. Takođe, imali smo i teme posvećene dekadama sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih.

Na Srboviziji je jedino bilo omogućeno da se šalju pesme sa srpskog, crnogorskog i hrvatskog nac. finala.

sobzirom na to da su uglavnom služile za jurenje plasmana.
okej, ali evo ovako u praksi ne vidim koje bi te pesme bile. Ti "ziceri" koji nisu sa EX-YU prostora, a nisu predstavljali svoju državu bi se spucali za par izdanja i onda bi ostala gomila drugih, manje poznatih pesama koje bi bile iste kao sve druge pesme, slabo poznate.

Ovako sad te pesme ne možemo nikako ocenjivati, nit ima forumsko glasanje za nacionalne izbore, nit mogu na FSC, dakle ničija zemlja, a nekim izvođačima sa potencijalom su upravo te pesme najbolje koje imaju.

Evo slao sam Mataoru koja je tehnički nacionalni izbor, ali i nije pošto su odustali u međuvremenu, koja je razlika između nje i npr neke pesme sa finskog izbora pre 5 godina?

Nije problem manjak pesama, uvek se može naći, ali samo ne vidim zašto bi nam se uskraćivalo za ovakve.

Ili da napravimo jedan poseban fsc ovako kad eurovizija svrsi sa temom pjesama sa nac izbora

Kao što Ivana reče, ima mnogo pesama van konteksta Evrovizije. Iako se čini da je exYu izuzetak, u praksi nije, pa imamo forumaše koji veći značaj daju nekim drugim izborima poput Melodifestivalena i Sanrema.

Ne bih mešala nf sa ostalim pesmama, ali posebna nf izdanja bi bila super. Ili kao specijalno izdanje dok traje ESC ili da makar organizatori imaju mogućnost da to izaberu kao temu.

Ta mogućnost postoji i već je pokrivena pravilom 3 koje glasi:

"Ne mogu se slati pesme koje su učestvovale na nekom od prethodnih izbora, izbora za Pesmu Evrovizije i Dečijoj Pesmi Evrovizije, kao ni na nekom od nacionalnih izbora za predstavnika na Pesmi Evrovizije, odnosno Dečiju Pesmu Evrovizije, osim u slučaju izbora na kome će svi učesnici slati pesme sa navedenih evrovizijskih takmičenja."​

Ja nisam bio ljubitelj ni NF izdanja iako sam super prolazio, a pogotovo da budu sa drugim pesmama.

okej, ali evo ovako u praksi ne vidim koje bi te pesme bile. Ti "ziceri" koji nisu sa EX-YU prostora, a nisu predstavljali svoju državu bi se spucali za par izdanja i onda bi ostala gomila drugih, manje poznatih pesama koje bi bile iste kao sve druge pesme, slabo poznate.

Ovako sad te pesme ne možemo nikako ocenjivati, nit ima forumsko glasanje za nacionalne izbore, nit mogu na FSC, dakle ničija zemlja, a nekim izvođačima sa potencijalom su upravo te pesme najbolje koje imaju.

Evo slao sam Mataoru koja je tehnički nacionalni izbor, ali i nije pošto su odustali u međuvremenu, koja je razlika između nje i npr neke pesme sa finskog izbora pre 5 godina?

Nije problem manjak pesama, uvek se može naći, ali samo ne vidim zašto bi nam se uskraćivalo za ovakve.

Kao što sam napisala u svom postu, a i Miloš naglasio deo koji se odnosi na njih, a tiče se pravila, one tehnički nisu zabranjene ali idu samo u okviru tematskog izdanja koje je posvećeno njima i to ne bih menjala.

Što se tiče pesme koje si pomenuo, sam si napisao, Benidorm ove godine nije bio nacionalni izbor za ESC, stoga je bilo u redu da je pošalješ. U suprotnom, naravno da ne bi bilo. Isto se odnosi na pesme sa Sanrema iz perioda dok je Italija bila odsutna sa takmičenja, pa mislim da i A Dal ovih par godina se neprekidno održava...

Nije problem, što se mene tiče da ponovo damo zeleno svetlo da te teme budu podjednako vrednovane pri prijavi za organizaciju, ali, kao i Leo nisam ljubitelj istih pa ih radije ne bih, ako baš ne mora.

A ranije je i sam kvalitet pesama na nacionalnim izborima bio dosta bolji (bar po meni), pa je itekako imalo smisla da suspendujemo te teme. Baš sam, pre neki dan vrtela Melodi iz 2016. skoro čitavo finale plus još nekoliko pesama koje su ostale izvan mi se dopada, dok recimo na ovogodišnjem sam imala samo jednu koja mi se dopada plus, recimo još jednu.

Čekala sam kraj izdanja, ali volela bih da prodiskutujemo malo na ovu temu.

Šta vas konkretno buni kod računanja toga koliko pesama prolazi iz polufinala?

Pošto vidim da je dobar deo vas imao potrebu da meni postavlja to pitanje, a lično smatram da same stvari po tom pitanju nisu uopšte toliko teške i ako znate da računate (a pretpostavljam da svi ili bar velika većina znaju) dovoljno je samo primeniti šta piše u pravilima a prilično je jasno navedeno.

a pitao sam iz kulture da proverim, kontam da je jasno 99% al bolje pitati nego skitati (očito ne xD)

Mislim da je potrebno da uvek imamo nekog kome se možemo obratiti u slučaju mogućeg problema. I to kaže neko ko je non stop upadao u probleme 🤣

U tom trenutku znam ali ako prođe 7-8 meseci između organizacije naravno da zaboravim. Onda kad je "levi" broj recimo 37 a da pritom uključuje org i pobednika ode sve u propast 🤣

Mene to konkretno buni svaki puta, osim ako je paran broj, ako nije, uvijek mi ispadne krivi broj pa zato uvijek pitam help desk za pomoć

važnije stvari, gledaću da nadogradim po potrebi. :D

[]
Untitled.jpg
[/]
Treba se postaviti opet ovakva tabela ali updejtirana sa vise scenaria, koliko ako je 1 df, koliko ako su 2

Mislim da je potrebno da uvek imamo nekog kome se možemo obratiti u slučaju mogućeg problema. I to kaže neko ko je non stop upadao u probleme 🤣

U tom trenutku znam ali ako prođe 7-8 meseci između organizacije naravno da zaboravim. Onda kad je "levi" broj recimo 37 a da pritom uključuje org i pobednika ode sve u propast 🤣

Mislim, ne kažem da ne razumem, ali vama, što kažeš prođe po nekoliko meseci pojedinima između organizacija ali meni se desi da, ponekad u dva-tri izdanja svakom organizatoru odgovaram na isto pitanje. :D

Pa 37 učesnika (ako na to misliš) i nije toliko težak, teži slučaj (a i to uslovno, barem za mene) je kad dobiješ situaciju da se zaokružuje na najbliži paran broj, sad sam prebirala po glavi, prvo mi pade na pamet situacija sa 39 učesnika, kada u deljenju broja ostatka učesnika (minus direktni finalisti) dobiješ 18,5 i tu onda ne ideš na veći paran broj (u ovom slučaju 20), nego ti je najbliži paran broj 18.

@Niko ako baš mora, ajde postaviću, ali ne razumem i dalje šta je tu toliko teško da mora da se sažvaće u najkraćim crtama? Mislim, par računskih operacija plus jasno napisano pravilo u sva četiri slučaja na prvoj strani. :/

EDIT: Sad sam baš računala i drugu mogućnost sa 39, kada je organizator ujedno i pobednik ili, što se retko događa, pobednik ne učestvuje, ova situacija/postavka dođe kao jedna od ređih verovatno kada imamo samo jednog direktnog finalistu, da je veći broj pesama u finalu (doduše za jednu) nego u slučaju dvoje direktnih, 21 u odnosu na 20.

Last edited:
Valjda je lakse ako se vizuelno vidi, ako takvu tabelu pinujete ovde u prvi post valjda te nece pitati svako izdanje.

Pa ne mislim da bi i sad morali, ali ajde. :/

Forum Song Contest - Pravilnik
Back