Fudbal

Sve stoji, ali ko je gledao juce meč jasno je da je isključivo sreća falila. Gotovo celu utakmicu je postojao jedan tim na terenu, a ne bi se ovako pričalo da ona dva milimetarska ofsajda nisu prelomila da se golovi ponište.

Dobro da ovako i prolazimo kad vidim ovo kakve "navijače" imamo

I treba da igraju pred praznim tribinama kad su nasi reprezentativci skroz nezainteresovani. Jer ne placa im se, nema novci, otud nema ni volje.

Ajde da srušimo idiotski mit o "fudbalerima šminkerima" i *unesibilokojidrugisport - nacionalnim herojima*

1. Srbija nije fudbalska sila. Nju sačinjavaju igrači sastavljeni iz timova donjeg doma liga petice, često tamo imaju epizodnu ulogu.

2. Fudbal je najkomercijalniji i najrasprostranjeniji sport na svetu, igra se na svim kontinentima i svako ima svoje adute. Utom je i lakše praviti rezultate u drugim sportovima (vaterpolo igra 5-6 zemalja, odbojku desetak, košarku dvadesetak na ozbiljnom nivou)

3. Možemo se porediti sa pozitivnim i negativnim primerima (Hrvatska od 4 miliona ljudi sa ozbiljnom školom fudbala, ili Kina od milijardu ljudi bez mogućnosti da išta uradi). Realnost kaže da smo prosek, i takmičenje sa zemljama poput Mađarske (Češke, Slovačke itd) je naša realnost.

4. Mađarska od 1986. nije na svetskom prvenstvu, pa su opet popunili stadion od 65000 ljudi.

5. Ko nije gledao jučerašnji meč pa još i da razumem takve komentare, ali ko je gledao pa da napiše da je falilo borbenosti?! Pre će biti da je to jedno glupavo ponavljanje iste mantre poluupućenih ljudi koji kroje ovde javno mnjenje o svemu, pa tako i o fudbalu.

6. Tribine su prazne zbog Nedimovića, Kokeze i ostalih ljudi zalutalih u fudbal. Zbog neregularnosti, sukoba interesa, višedecenijske krađe. Nikako zbog Mitrovića, Tadića i ostalih.

7. U sportu postoji nešto što se zove kriza igre i rezultata. Kod nas je to evidentno. Samo bi bilo jadno i licemerno uzdizati sve njih ako se opet desi Lisabon

8. Lisabon nije nikad bio mera naše realnosti, već jedan svetli i herojski trenutak tih momaka. Portugal i Brazil nisu nivo, već pomenute Mađarska, Češka, Švedska.

9. Mi treba da radimo na kompaktnosti da se ti svetli trenuci dešavaju sve češće, a oni ne toliko svetli što ređe.

10. Ako smo za neke timove mogli da kažemo "kvalitet imaju, borbenost je upitna", to su sve naše generacije pre ove. Ovu sačinjavaju momci dosta skromnijeg kvaliteta ali sa evidentnom željom. Ko to ne uviđa, komentariše isključivo po inerciji ili vidi negde rezultat pa avansno opljune.

Nisam gledao utakmicu pa izbegavam da komentarišem igrače i/ili trenera. Ali ono što je meni smetalo od trenutka kada je obavljen žreb su naslovi u medijima - Srbija prvi put od nezavisnosti na Evropskom prvenstvu. Pre nego što je odigrana prva utakmica. Bez potrebe se od početka stvarao pritisak umesto da se čekala utakmica po utakmica.

Zato sto se na to isto Evropsko ceka mnogo dugo. Dvadeset i cetiri godine.

I to su nasi znali mnogo puta da prokockaju i to protiv ispodprosecnih reprezentacija, a evo i protiv koga su se sve nasi brukali:

za EP 2004: :az: :fi: (bar je :fi: tad zaista bila ispodprosecna)
za EP 2008: :am: :fi: :kz:
za EP 2012: :ee: :si:
za EP 2016: :al: :am: a i protiv ostatka grupe, jer su tad bili skroz potonuli u ambis, to je bio najgori period zbog tog albanskog drona
za EP 2021: :ua: (nije ispodprosecna, ali gubiti 0:5 je svakako bruka i sramota svetskih razmera), i onda izgubiti protiv Skota u penal seriji ne otici na prvenstvo; Mitrovic upao u tesku depresiju tad toliko da je hteo da se povuce iz reprezentacije
i evo sad za EP 2024: :bg:

Moraću da te razočaram, ali nijedna od pomenutih ekipa nije puno lošija od naše da bi se do smatralo ne znam kako šokantnim porazom. Nisu izgubili od San Marina ili Andore pa da se kmeči.
Da li su trebali da dobiju te mečeve? Verovatno da, ali koja je svrha kukati za nečim što je prošlo? Mi nismo nikakva fudbalska velesila i naši dobri rezultati u fudbalu su više izuzetak nego pravilo. Nažalost, ali tako je.

Mnoge igranke i takmičenje u političko-mafijaškom uticaju imaju rolu u ovome. Đenova i dron nemaju veze sa igračima i terenom. Jeste anomalija što ne odlazimo na taj Euro toliko dugo, ali daleko od toga da nije bilo nekih korektnih stvari u međuvremenu. Hajde da vidimo nizove nekih drugih zemalja (od kojih su neke ozbiljne sile):

- Italija će čekati na Mundijal najmanje 12 godina (a na meč u nokaut fazi Mundijala punih 20 najmanje)

- Holandija je propustila 2 velika turnira zaredom protekle decenije

- Švedska je u ovom veku nastupila samo na 2 Mundijala

- Norveška čeka plasman na veliko takmičenje od 2000.

- Belgija je čekala punih 14 godina na plasman na veliko takmičenje (2000-2014, s tim da je 00' imala direktno kao domaćin)

- Češka ne propušta EURO, ali je poslednji Mundijal igrala 2006.

Sa druge strane, da vidimo zemlje koje su nastupale na EURU od našeg poslednjeg učešća do danas:

Bugarska, Letonija, Albanija, Severna Irska, Island, Finska, Vels. Grčka ga je i osvojila.

Tako da - ajde da se ne zezamo i da dobijemo tu Crnu Goru lepo i da overimo plasman, pa ćemo dalje sve da vidimo šta i kako.

Moraću da te razočaram, ali nijedna od pomenutih ekipa nije puno lošija od naše da bi se do smatralo ne znam kako šokantnim porazom. Nisu izgubili od San Marina ili Andore pa da se kmeči.
Da li su trebali da dobiju te mečeve? Verovatno da, ali koja je svrha kukati za nečim što je prošlo? Mi nismo nikakva fudbalska velesila i naši dobri rezultati u fudbalu su više izuzetak nego pravilo. Nažalost, ali tako je.
Stvar je u tome da znam koliko nasi mogu da pokazu, ali jednostavno ili ne zele ili ih nesto uhvati.

Svestan sam ja da mi nismo u rangu velike petorke, protiv njih nikako se ne kmeci, ali protiv osrednjih ekipa da se brukas a znas da mozes da ih pobedis, to mi je van svake pameti.

Tako da - ajde da se ne zezamo i da dobijemo tu Crnu Goru lepo i da overimo plasman, pa ćemo dalje sve da vidimo šta i kako.
Meni je najbitnije da se uopste kvalifikujemo, pa makar tamo izgubili sve tri utakmice u grupi.

• Haha
Reactions: Mrm
Stvar je u tome da znam koliko nasi mogu da pokazu, ali jednostavno ili ne zele ili ih nesto uhvati.

Svestan sam ja da mi nismo u rangu velike petorke, protiv njih nikako se ne kmeci, ali protiv osrednjih ekipa da se brukas a znas da mozes da ih pobedis, to mi je van svake pameti.
Nije brukanje, igraš protiv ekipe svog ranga. Nama najbolji igrači igraju za Al Itihad, Fenerbahče i Salcburg. Kakvo crno brukanje protiv Mađarske?!

Nije brukanje, igraš protiv ekipe svog ranga. Nama najbolji igrači igraju za Al Itihad, Fenerbahče i Salcburg. Kakvo crno brukanje protiv Mađarske?!
Rekao sam da su se obrukali protiv Bugarske a ne Madjarske.

Znaci po tebi mi smo u rangu sa tamo nekom Litvanijom?

Last edited:
Vjerujem u pobjedu u preostala dva meča i mislim da će do toga i doći, ali očekujem i da javnost dočeka taj plasman jednako ravnodušno kao onaj na Mundijal 2018. (ili sam bar ja samo imao takav utisak)

Ova ekipa ima potencijala, ali slažem se sa Čodom, objasnio je sve otprilike, fudbal je najbitniji sport na svijetu i prosto je i realno i logično da ima mnogo boljih od nas. To mi je kao kad na ESC ljudi kažu eto mi nismo pobijedili još od Marije pitanje kad ćemo... nije kao da se takmiči još 40 zemalja svake godine i da neke em nisu nikad pobijedile a neke nisu 50 godina. To što imaš dobre pjevače, muzičare, a u slučaju fudbala, fudbalere, ne znači da automatski treba da budeš u vrhu po nekoj logici stvari, jer i druge zemlje imaju sjajne talente u tim oblastima.

Naravno da je bilo i perioda i utakmica gdje imaš osjećaj da fudbaleri jedva igraju i da nisu borbeni i takve utakmice su za svaku kritiku, ali u mečevima gdje se stvarno bore a ne ide, nema se šta reći osim - jbg, nije išlo.

Sa druge strane, ekipa koja je stigla do osmine finala u Kataru se trenutno ponovo bruka protiv Moldavije...

Sa druge strane, ekipa koja je stigla do osmine finala u Kataru se trenutno ponovo bruka protiv Moldavije...
Pa eto, to je fudbal, ako smo mi u rangu Litvanije onda je Portugal slabiji od Litvanije 😂 fudbal je promenljiv i zavisi od mnogo faktora 🙂

Ljudi kada prate fudbal nisu objektivni. Mi trenutno nismo reprezetacija u krugu najboljih. Nismo cak ni onaj drugi esalon najjacih sa potencijalom da ugroze prve. Niko nece da kaze ali nama su rivali po meri recimo Svedska, Skotska, Austrija, Poljska, Turska ne reprezentacije boljeg ranga.
Ocekujem pobedu protiv Crne Gore i plasman na Euro pored svega, a i red je.
U ligi nacija ocekujem epski raspad u A diviziji jer sa najvecim delom ekipa nemamo sta da trazimo.
I da, ne mislim da su reprezentativci neki manekeni i da ne zele da se bore. Veci deo jednostavno ne moze bolje.
Problemi u Srpskom fudbalu cu nastati tek za 10ak godina kada ova generacija ode. Nije valjao Tole, godinama prozivke, a mlade reprezentacije uspeh za uspehom. Sistem je kako tako funkcionisao, sada ocekujem totalni krah kad na naplatu dodje izivljavanje pojedinih ljudi i interesnih grupa nad FSS.

Pa eto, to je fudbal, ako smo mi u rangu Litvanije onda je Portugal slabiji od Litvanije 😂 fudbal je promenljiv i zavisi od mnogo faktora 🙂
U pitanju je Poljska koja igra protiv Moldavije, ne Portugal...

Back