Sećaš se da smo davno komentarisali kačenje tih snimaka, i nažalost desilo se ono što se potencijalno moglo očekivati. Ideja je da korisnici na YouTube kače prevashodno svoje snimke na koje polažu pravo, a ne tuđe. Čuvaj svoju kolekciju na diskovima, podeli ih privatno sa nekim i to je to, eventualno poneki snimak staviš na neki alternativni servis, dok YouTube nije pravo mesto za to. Bolja ideja je da se kod televizija koje poseduju određene snimke "urgira" da okače nešto iz svoje arhive kako bi to bilo dostupno široj javnosti. Čak i zvanični Eurovision kanal nema pravo da kači snimke sa Evrovizije pre 2004. jer su tada vlasnici prava bile televizije domaćini, i to mogu samo uz njihovu dozvolu. Meni se desilo pre desetak godina da sam snimio deo ispraćaja u RTS-u lično svojom opremom i stavio na OGAE Youtube (uzgred tamo bili zvanično i pozvani) i jedna persona zaposlena u RTS-u se našla pametna da prijavi snimak uz komentar da je on njihov. Šta tek onda očekivati za tuđe snimke. Ima još YouTube kanala koji masovno kače ESC snimke neovlašćeno, neki odolevaju još...
Tačno je, mudro si Miloše zborio, ali nisam slušao

Mada nikad ja nisam imao nameru da budem "Jutjuber". Sve je to krenulo za vreme Korone kad smo gledali stare Evrovizije i glasali, a ja organizovao gledanje starih nacionalnih izbora kojih nije bilo na YT, te sam sve to izripovao sa mojih starih, jedva čitljivih DVD-eva, da bismo to zajedno mogli da gledamo tada i glasamo... Evropesma 2006. je, naravno bila najviše gledana i komentarisana. Skoro sam otkrio da je i RTS objavio na RTS planeti; mogli bi eto oni i na YT da je postave i naravno ostale - verujem da ih imaju u arhivi.
Kasnije smo tako gledali Sanremo, te sam uspeo da nabavim dosta klipova kojih nije bilo i postavljao i koji su prošli "var radara" tog algoritma koji automatski blokira - tako da je "Arrivera" Mode i Emme došla i do 2,2 miliona pregleda... Prošle godine sam otkrio taj famozni "Topaz Video Enhance AI" uz pomoć kojeg može da se upscale-uje video u višu rezoluciju da zaista deluje kao da je HD ili full HD, pa sam to radio sa klipovima sa Beovizija kojih inače uopšte nije bilo na YT. Sećam se da je neko iz Amadeus benda napisao pohvalni komentar ispod njihovog videa sa Beovizije 2007, čini mi se i pevač iz IQ Band-a isto iz 2007. napisao nešto ispod njihovog nastupa, Mariju Magdalenu iz 1999. u 4k je lajkovao - ostavio komentar u vidu srca kanal Doris Dragović official...
@Andrej
Kada neko pošalje prijavu, YT automatski blokira i obriše taj video i izrekne opomenu (tri opomene dovode do brisanja kanala). Ta opomena istekne kroz 90 dana; ja sam krenuo da brišem klipove, ali sam brzo shvatio da i previše ima takvog materijala i da će se ovo kad tad dogoditi, pa me nije previše pogodilo. Mislim da sam se zaneo kad su neki od klipova kojih ranije nije bilo na YT postajali viralni - mada ima još takvih kanala - pomenuti Jugovizija, pa i neki italijanski kome uklanjaju snimke sa Sanrema a on ih iznova i iznova kači... Što se tiče pominjanog Dalibora, tog njegovog nastupa sa Montevizije 2006. i nema na YT (generano nema te Montevizije na YT uopšte - neko me pitao u komentarima za neku od Evropesma da li imam tu Monteviziju, nisam je imao ali sam je nabavio od nekoga ko ima sve moguće snimke sa Evrovizija

) i okačio nastupe.
Kanal naravno nije bio monetizovan, nisam to ni pokušavao jer znam da je bilo previše "tuđeg" sadržaja, mada je kod mnogih video klipova pisalo da video nije moguće monetizovati i da prihod odlazi autorima a da to ne utiče na sam kanal. Tako da sam ja iz posve altruističkih motiva (sve Vodolije su negde takve

) sve to postavljao - da bi ljudi koji pogledali nešto čega nema na YT, ili barem u boljem kvalitetu. Eto recimo, već sam pominjao nekog lika iz Švedske koji ima kanal "SvenskTV" koji pronalazi stare Evrovizije u najboljem mogućem kvalitetu i onda ih upscale-uje u Full HD, 4K i 8K. Negde je pisao da taj proces za jednu Evroviziju traje i do mesec dana! Tom dinamikom ih on i kači na YT. Naravno da su mu neke obrisali (2008. i ne znam još koju).
Inače mi je YT bio veoma koristan kao platforma za FSC - najave, rekapitulacije, klipove glasanja. Ukokliko budem ponovo organizovao držaću se starog dobrog Vimea.

Oh Bože koliki post sam napisao... pa sam ga prepravljao i umorio se, vi koji ga pročitate do kraja ne zamerite na greškama