Izbori

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
Joined
30 Jan 2022
Messages
2,167
Points
118
Bajina Bašta (lokalni izbori, preliminarni rezultati):
 • Aleksandar Vučić - 24 mandata
 • Uroš Đokić - Ujedinjeni za pobedu Bajine Bašte - 9 mandata
 • Ivica Dačić - 6 mandata
 • Milan Stamatović – Zdravo da pobedi Zoran Jugović - 3 mandata
 • Mihajlo Marković - Ajmo ljudi - 2 mandata
 • Srpski pokret Dveri – Srcem za Bajinu Baštu - 1 mandat
 

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
Joined
30 Jan 2022
Messages
2,167
Points
118
Doljevac (lokalni izbori):
 • Aleksandar Vučić - 79,56% (30 od 37 mandata)
 • Ivica Dačić - 3 mandata
 • Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma - Domaćinski - 3 mandata
 • Srpska radikalna stranka - 1 mandat
SNS tamo ubedljiv na svim nivoima. Na parlamentarnim su u Doljevcu osvojili 74,7%, Dačić 8,9%, a Marinika Tepić 2,7%. Na predsedničkim, Vučić osvojio 85%, Ponoš 3,5% i Milica zavetnica 2,9%.
 

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
Joined
30 Jan 2022
Messages
2,167
Points
118
Sečanj (lokalni izbori - preliminarni rezultati, samo SRS nije prešao cenzus):
 • Aleksandar Vučić - 16 odbornika
 • Ivica Dačić - 5 odbornika
 • Vukašin Baćina – za bolju opštinu Sečanj - 2 odbornika
 

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
Joined
30 Jan 2022
Messages
2,167
Points
118
Sevojno (lokalni izbori - od 6 lista samo Palmina Jedinstvena Srbija nije prešla cenzus):
 • Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve - 46,91% (10 mandata)
 • Milan Stamatović - Zdravo da pobedi - Avram Ilić - 22,51% (5 mandata)
 • Ujedinjeni za Sevojno - Bogosav Mihailović - 13,23% (2 mandata)
 • Zavetnici - 5,74% (1 mandat)
 • Dr Vojislav Šešelj - SRS - 5,56% (1 mandat)
Eto to bi vam bilo to što se tiče lokalnih izbora u drugim mestima. U Kuli je apsolutnu većinu osvojio SNS, i mislim da fale podaci za Aranđelovac i Knjaževac.

Inače, interesantno je da je SNS ubedljivo pobedio u Gornjim Nedeljicama.

Predsednik ekološkog udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović izjavio je danas da su na svim biračkim mestima u 15 sela koja se nalaze u neposrednoj blizini gde je planirano otvaranje rudnika Rio Tinta, Aleksandar Vučić i lista Srpske napredne stranke (SNS) odneli ubedljivu pobedu.

Kokanović je kazao agenciji Beta da su meštani masovno glasali za predsedničkog kandidata Vučića i parlamentarnu listu SNS-a, jer su u proteklih mesec dana ministri Vlade Srbije u više navrata obilazili područje oko Gornjih Nedeljica i obećavali izgradnju puteva u dužini od 50 kilometara.

„Meštani su poverovali u obećanja vlasti i na žalost nisu uzimali u obzir koliko je za vreme ove vlasti otežano bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom zbog drastičnog skoka cena goriva, djubriva, stočne hrane. Takodje, mnogi meštani još nisu svesni da vlast nije definitivno odustala od otvaranja rudnika litijuma“, ocenio je Kokanović.​
 

rintintin

Ekspert
Joined
7 Feb 2022
Messages
1,381
Points
118
Na biračkom mestu na kome sam ja bio u komisiji (jedno centralnije beogradsko gradsko naselje, a čak nije ni Vračar ni Stari Grad 😅), lokalne je dobio Vladeta, predsedničke Ponoš, a parlamentarne (baš ubedljivo) Marinika.
No, vrlo očekivano, nije takva situacija čak ni na nivou celog Beograda, a kamoli na nivou Srbije.
I iz onog što videh i čuh od drugih kontrolora, gužve na mnogim biračkim mestima su bile pre svega zbog smanjivanja broja biračkih mesta (na nekim mestima recimo upola manje nego za referendum što je bilo), a onda i zbog loše organizacije i praktične sporosti na pojedinim biračkim mestima.

Edit: A DA, u brojanju naletesmo da je na po jednom od sva tri lista, verovatno jelte ista osoba, dopisala pod sledećim rednim brojem KONSTRAKTA i zaokružila nju 😁
 

Petar

Ekspert
OGAE član
Joined
4 Feb 2022
Messages
4,306
Points
118
Moraće te "građanske" opcije pod hitno da počnu da se obraćaju ljudima iz ruralnih oblasti i ljudima niže inteligencije na njihovom jeziku, inače će stvarno uvek pobeđivati samo u centru NS i BG lol.
 

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
Joined
30 Jan 2022
Messages
2,167
Points
118
Aranđelovac (lokalni izbori):
 • Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve - 42,24% (19 od 41 mandata)
 • Ivica Dačić - 16,42% (7 mandata)
 • Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici - 11,67% (5 mandata)
 • Ujedinjeni Aranđelovac - Demokratska stranka - Narodna stranka - Stranka slobode i pravde - 8,92% (4 mandata)
 • Koalicija sa narodom - Srpski pokret Dveri - Zdrava Srbija - Da pobedi domaćinski Aranđelovac - Milan Švabić - 8,05% (3 mandata)
 • Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) - Radiša Pavlović - 5,13% (2 mandata)
 • Suverenisti - Saša Radulović (DJB), dr Jovana Stojković (ŽZS) - 4,22% (1 mandat)
 

dodo

Ekspert
Joined
4 Feb 2022
Messages
818
Points
98
Ja sam, i pored prilično realnih očekivanja, užasno razočaran. Najviše besnim zbog činjenice da i u trećoj deceniji 21. veka ubedljivu parlamentarnu većinu ponovo imaju stranke čije su vođe nekadašnje istaknute perjanice zločinačkog režima devedesetih.

Drago mi je da meni bliske opcije, Marinika i Moramo, imaju skoro petinu mandata. Ulazak ostalih u Skupštinu mi apsolutno ne unosi nikakvu svežinu, s obzirom na to da su u pitanju krajnji desničari.

Potpuno se slažem sa Petrom da je opozicija u velikoj meri zanemarila lokal. U ne tako dalekoj budućnosti slede i lokalni izbori koji su još pogodniji za naprednjačke prvljave taktike i zastrašivanja i nažalost nisam optimista da će tu stvari izgledati drugačije.
 
Last edited:

rintintin

Ekspert
Joined
7 Feb 2022
Messages
1,381
Points
118
Ali ne znam da li ste svesni, čak i ako zanemarimo da neko glasa pod pritiskom, neko za pare, itd. - prosečna >>Srbenda iz manjeg mesta u unutrašnjosti<< vidi Ponoša/Mariniku i Moramo kao strane EU plaćenike, Đilasove lopove i "žute ku*ve", a sve što nije SNS i SPS i ne daje im taj osećaj "našeg" i poznatog im ne uliva poverenje. Možda bi porazmislili za Boška i Milicu, prema njima osete neko poštovanje, ali ni to im baš nije to, još su im i oni tu neproverena varijanta koja nešto tu talasa.
Tako da u neku ruku nije ni čudno što opozicija o kojoj pričamo nije izginula da dopre do unutrašnjosti, šta će tamo osim da često naleću na nerazumevanje u najboljem i agresivnu odbojnost u najgorem slučaju. Pavle Grbović dobio pesnicu u facu u sred Zemuna, šta bi bilo da se sporečkao (i ko zna šta se sve dešavalo nekim javno opoziciono orijentisanim ljudima) tamo negde u unutrašnjosti.
 

Filhy

Veteran
Joined
4 Feb 2022
Messages
344
Points
68
Ovo su bili izbori gde su trebale da se profilišu opozicione opcije, i to se i desilo. Imamo sad sve, od ekstremnih desničara do levo-liberalnih u parlamentu. E sad, što je većina levo-liberalnih očekivala spektakularni pad Vučića, a dobila trećinu rusofilskih partija u sledećem sazivu, samo pokazuje koliko nisu svesni stanja na terenu van centralnih naselja tri grada.
Meni se čini da više i nema tih levo-liberalnih, makar ovako verbalno, sem možda Tadića koji je pukao kao bas na izborima. I Marinika je prilagodila retoriku jer je u jednom od skorijih intervjua naglašavala kako nikako neće dozvoliti da Srbija bude rob bilo koje strane države. Slično je i sa ekolozima ("Moramo") koji se u biti bore protiv međunarodnih eksploatatora prirodnih resursa.
U koaliciji "Ujedinjene Srbije" značajno mesto zauzima Narodna stranka Vuka Jeremića koja pripada desnom centru, a i sam Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika Beograda, je bliži nekim "desnijim" idejama - bio je svojevremeno savetnik dr Vojislava Koštunice.

Neverovatno je da se sve toliko promenilo da je u prvoj deceniji ovog veka bilo gotovo sramotno govoriti da ste protiv ulaska Srbije u EU. Čak su i neohlađeni radikali tada (Nikolić i Vučić) bili bez pogovora za Uniju, a sada je pa totalno obrnuta situacija. :D
Nema velike vajde da u tom smislu može nešto da se promeni i da se javnost bilo kako preusmeri, ali treba makar postaviti neku umerenu opciju koja ne ide ni u kakve ekstreme.
 

rintintin

Ekspert
Joined
7 Feb 2022
Messages
1,381
Points
118
Pa tragedija i jeste u tome što se nešto što bi bar ličilo na ledžit levicu izgubilo, nego je sve neka varijacija od centra do desnice. I onda SNS i Vučić tu ispadaju kao neka umerena opcija. I on sâm je u sinoćnjem obraćanju rekao otprilike kao (parafraziram) eto ulazi i desnica u parlament i to je okej ali moramo zato biti na oprezu, mi ćemo se tu truditi da budemo umereni i balansiramo, itd.
A javna je tajna da su tih par desnih tradicionalnih stranaka svakako SNS sateliti. Pa im onda dobro dođu da budu megafon za sve ono što bi razni SNS čelnici rekli a ne smeju, a i da budu uporedna pokazna vežba, u fazonu "vidite njih kakvi su tek, pa mi smo zlato".
 

dodo

Ekspert
Joined
4 Feb 2022
Messages
818
Points
98
Tako i u sadašnjoj Vladi sede sateliti poput obolelog šatro levičara Vulina i onog ministra za ljubav prema Rusiji Nenada Popovića koji govore sve što ON misli.

Btw, je l' to dobijamo novog premijera? Kažu da je Siniša odavno viđen za to mesto, samo ne znam gde će Anu da fikusira, s obzirom na to da se svojevremeno pričalo da je bila viđena za madam ambasadorku u USA gde su na kraju poslali Đurića.
 
Last edited:

maxiens

Veteran
Joined
5 Feb 2022
Messages
271
Points
68
Marinika je prilagodila retoriku jer je u jednom od skorijih intervjua naglašavala kako nikako neće dozvoliti da Srbija bude rob bilo koje strane države. Slično je i sa ekolozima ("Moramo") koji se u biti bore protiv međunarodnih eksploatatora prirodnih resursa.

S ekonomske tačke gledišta to i jeste levo. Liberalno više u smislu individualnih ljudskih prava i sloboda, ne ideologije ekonomskog neo-liberalizma. Radikali i LDP s te strane i nisu daleko i komotno bi mogli zajedno.

SPS je u tom smislu najveći izrod, ako uzmemo šta bi trebao da bude i šta jeste.
 

Petar

Ekspert
OGAE član
Joined
4 Feb 2022
Messages
4,306
Points
118
Ministar za ljubav prema Rusiji LOL
 

Djole89

Ekspert
Joined
12 Feb 2022
Messages
548
Points
93
Nažalost, ovakav ishod se i očekivao. Pored ucenjenog naroda, mnogo ima i neobrazovanog, priprostog, da ne kažem glupog sveta, koji i pored toga što nema novca za veknu hleba dnevno, i dalje glasa za vladajućeg, jer eto... Nemam reči zaista, iako nisam preterano razočaran. Jedina svetla tačka je ta što parlament neće više ličiti na buvlju pijacu. Ako ništa drugo.
 

Mrm

Ekspert
Joined
13 Feb 2022
Messages
1,464
Points
118
U Drvaru gde sam ja bio na biračkom mestu je najubedljivija pobeda SNS i Aleksandra Vučića od svih biračkih mesta na ovim izborima.. 😄 90-95 %.. 😄
Jako dobro se organizovala Bošnjačka dijaspora po Nemačkoj, pa je lista Muftijin Amanet pobedila na skoro svim od 7 BM u Nemačkoj, a zabeležili su pobedu i u Luksemburgu..
Tako je, kako je, nažalost svest ljudi je takva ovde, ko se bolje organizuje za birače, taj dobija, isto je i u dijaspori..
Kada bi se više ljudi iz dijaspore zaontersovalo uopšte da glasa, možda bi i bilo drugojačije..
 

Miloš

Starešina foruma
Staff member
Administrator
OGAE član
Joined
30 Jan 2022
Messages
2,167
Points
118
To su sve mali procenti, cela dijaspora je činila oko 0,6%. U Drvaru 205 glasača, kao u nekom manjem selu u Srbiji. Ko zna ko ih je hipnotisao pa su tako jednoglasni. Ponoš i Marinika zajedno 0 glasova.
 

Mrm

Ekspert
Joined
13 Feb 2022
Messages
1,464
Points
118
U Nemačkoj oko 9500 birača se prijavilo, to je jedna opština manja u Srbiji, ja kažem da se više zainteresuje bilo bi još više biračkih mesta... A stranka SPP sa listom Muftijin amanet se očigledno dobro organizovala za izbore u Nemačkoj i to je to..
 
Top