Izbori

@Gollum Да тачно је да се за сахрану пеку прасад, али не пече онај који жали, већ се то наручи код некога. Када печеш прасе, обично је то јер је теби добро, прослављаш нешто.

Ne razumem ljude kojima je ovo što se dešava u Skupštini "super" i koji se smeju na ovo ruglo.
Ovo je sramota za svakog čoveka u Srbiji.

Ako se teži pravdi, mora se sve sagledati, i osuditi sve što nije dobro. Ne može se to selektivno raditi, pa govoriti jao vidi ko je pogodio drugu poslanicu. A ko je prvu? Ko je palio baklje, ko je izazvao tuču? Bez obzira da li je iz opozicije ili vlasti, to ne sme da bude normalnost, a vidim da neki relativizuju sve što im se kosi sa nekom agendom. Jednostavno, Parlament ne treba da izgleda kako je danas izgledao, i svi akteri javašluka treba da snose deo odgovornosti.

Meni je tužno da naš parlament izgleda ovako, i od strane vlasti i od opozicije. S jedne strane jedni bacaju dimne bombe, s druge strane ih vlast naziva ustaš**a i šip**ima i to na način da generalizuje sve hrv i alb koji su pripadnici nac. manjina u Srbiji. Pogotovo što su neki učesnici događaja i profesori na fakultetima.
Jeste da u Srbiji neke (sve) institucije ne rade svoj posao i ne postoje, ali neka oni krenu svoju funkciju da poštuju.

@Gollum Да тачно је да се за сахрану пеку прасад, али не пече онај који жали, већ се то наручи код некога. Када печеш прасе, обично је то јер је теби добро, прослављаш нешто.
Kad si u životu pročitao bar jednu knjigu, svinja te asocira na Orvela. Kad ti je opšta i svaka druga kultura nula, prase te asocira samo na ždranje.

Ne kaze niko da je opozicija savrsena ali kontekst je bitan, ajde da krenemo redom. Pa SNS je godinama na vlasti, drze ceo javni sektor, kradu izbore, drze tuzlilastvo i skoro sve medije u saci, tretiraju drzavu kao kravu muzaru za licno bogacenje. Kako u takvim uslovima da postoji normalna opozicija? Pravi i opozicija greske, ali imajuci u vidu kontekst i okruzenje u kojem funkcionisu, pa necu ih odmah stavljati na zid srama i razapinjati za svaku gresku koju naprave? Pa i da su najgora opozicija na svetu opet su 1000 puta manje stete napravili nego SNS za sve ove godine.

Zato ne podnosim botovsku recenicu 'svi su isti', ne znam kako to neko moze ozbiljno da misli ali na takve komentare jedino Vucic zadovoljno trlja ruke. Samo njemu ide u korist da ljudi to govore i misle, jer on tako ostaje na vlasti.

1741104890246.webp

Mislim da kad se omladina i dobar deo gradjana konacno probudio nema vise nazad. To je to... Vlast moze da se odrzava u zivotu krace ili duze ali je svakako na aparatima, pitanje je samo vremena do kad ce opstati. Stasale su neke nove generacije koje nisu vaspitane da cute i trpe.

Svejedno, nije reč o tome da li su isti, već da se rade pogrešne stvari. Koliko sutra, promeniće se vlast, i potencijalno će vladati oni koji su danas pravili haos veći nego što ima smisla. Ne mora opozicija da poštuje vlast, ali mora instituciju u kojoj sede, kako danas, tako možda i ubuduće. To im negde nalažu i pravni akti na loje su se obavezali da će ih poštovati. Tu ne može biti izgovor, e i on se glupira, pa mogu i ja. Imajte na umu, da upravo zbog ovakvih poteza, neki što su danas na ulici, u okviru "narodnog pokreta", može glasati za SNS na narednim izborima, kada vidi koja je alternativa. Treba bar malo inteligencije da bi bio iole ozbiljan političar. Treba naći druge, razumnije, metode kojima će se negodovati.

Zamislite da je neko stradao, treba li se stalno prebrojavati i reagovati u zavisnosti kojoj partiji pripada? Ako se tako nešto želi, i sutra kada se promeni vlast, imaćemo slično, a promena sistema će samo ostati pusti snovi.

Шта просечан Србин може да закључи након свега? Власт коју имамо је у категорији никад горих у историји. Једнако тако никад гору опозицију у историји нисмо имали. Уз овакве политичаре сваког нормалног грађанина који мисли својом главом само може бити срамота што припада нечему што се зове Србија у 2025. години.

Apsolutno ne. To što su nam političari takvi kakvi su, ne znači da treba da nas bude sramota što smo iz Srbije. Bilo 2025. ili 2125. godina. Oni ne predstavljaju narod niti ostalo što čini Srbiju.

Nije mi jasna glavnina opozicije, ako je već kritično stanje u društvu valjda se traže novi izbori i opšta mobilizacija biračkog tela protiv Vučića, a ne parazitiranje nad studentskim protestima najnižim strastima (gađanje jajima i suzavcima).

Jako bezidejna i beznadežna situacija generalno.

Koliko sutra, promeniće se vlast
Da li ce? Osim sto SNS manipulise izbornim spiskovima, ucenjuje i preti ljudima, jedan od najvecih razloga sto SNS ostaje na vlasti jeste mala izlaznost. A direktno s tim u vezi jeste ta apoliticnost koju SNS godinama podstice i neguje, vrlo cesto kroz parolu 'svi su isti'. Zato se najezim kad cujem tu recenicu.

Opet kazem i da je opozicija najgora na svetu, opet su mnogo manje stete napravili nego SNS. Poenta i jeste da dodjemo do mindseta da je vlast smenjiva i da nije neogranicena. Pa ako sadasnja opozicija sutra kad dodje na vlasti zezne stvari, da onda i njih menjamo, i to u startu, a ne nakon deceniju kad su se toliko osilili i pustili korenje kao sad SNS.

Upravo ta smenjivost bi dovela da vremenom imamo bolju opoziciju jer bi politicari shvatili da nisu bogom dani i da moraju da budu u sluzbi naroda da bi tu poziciju zadrzali, a ne jednom kad zasednes na vlast da mozes da se bahatis do mile volje i da ti niko nista ne moze.

Ne mora opozicija da poštuje vlast, ali mora instituciju u kojoj sede, kako danas, tako možda i ubuduće. To im negde nalažu i pravni akti na loje su se obavezali da će ih poštovati.

Postovanje institucija? Sorry ali kod nas opozicija vec godinama u toj istoj skupstini naziva olosem i ustasama. Ako je neko obesmislio tu instituciju onda je to SNS. Hajde da krenemo hronoloski, jer ovo sto sad gledamo nije pocelo danas niti juce

Treba naći druge, razumnije, metode kojima će se negodovati.
Sta bi po tom misljenju to bilo? S obzirom da su do sad probali i bojkot i druge metode, i nikada nisu naisli na odobravanje javnosti, a kritike su dobili sta god da su probali

@TheCode_123 Objasnio sam več moj stav, u koji sam ubeđen da je ispravan. Ne mora svako deliti to mišljenje.

Godinama unazad, na forumu ističem kalo su bitni potezi, i da je veoma pogrešno ići iz krajnosti u krajnost, već delovati po zasluzi. Nemoguće je da je jedna politička opcija nepogrešiva. Naravno da to ne znači da su svi isti, ali ni iz opozicije pojedinci ne zaslužuju da budu izabrani da vode državu.

I da, mislim da mora doći trenutak kada će se vlast promeniti, bilo za mesec dana ili 10 godina. Meni nije normalno da se brane loše stvari sa koje god strane dolazile, samo zato što su i oni drugi loši, lošiji, najgori, šta god.

Možda ćemo na narednim izborima, doduše kao i inače, birati najmanje zlo. Nadam se novim i kvalitetnim ljudima, ali iskreno ne očekujem da ćemo dobiti idealnu postavku. Stoga, važno je uvek isticati i loše i dobre stvari. Mene ne interesuje da li će predsednik i premijer biti Mika i Žuka ili Paja i Graja, već kako će oni raditi za bolju svakodnevnicu u zemlji u kojoj živim. Ovo što smo danas videli u Skupštini Srbije, nije borba za bolje sutra. To čak nema ni veze sa tim da li ću sutra glasati za nekog od njih, u nedostatku boljih, već da su kao funkcioneri podložni kritici.

Back