Izbori

Sada nije ista situacija. Tada se na protestima branio izborni rezultat, dok sada nema jasnog cilja, lebdi u vazduhu. Ima nekog dugoročnog možda, ali u ovom trenutku baš i ne. Stoga, upad u skupštinu ne bi imalo simboliku kao 2000. Sada bi bilo protumačeno samo kao napad na zgradu, uništavanje imovine itd. Šta ima od upada u policijske stanice, tek to može biti pogubno za ljude, ako dođe do osvete i privođenja zbog narušavanja javnog reda i mira, što bi suštinski bilo. Više bi odmoglo nego pomoglo.

Ne znam, meni njegove izjave o "stravičnom nasilju koje će se desiti u subotu" ne deluju kao spin već me opasno brinu. Stavlja doznanja da su spremni bukvalno da izazovu sukob samo da sačuvaju vlast. Vidim po mrežama da pišu kako dovoze traktore u BG da čuvaju Pionirski park. Nadam se da će sve proći mirno 15. kao i dosadašnji skupovi u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Plašim se samo da ne izrežiraju nerede, ne bi li to pripisali drugoj strani, a sve upućuje da će tako biti. Njihova bolest je odavno prevazišla sve granice, te sam siguran da neće prezati ni od čega. Samo da ne bude povređenih.

Davljenik se za slamku hvata.
On je gotov.
Batinaši ispred skupštine grada mu glume studente. Dovlači ometene u razvoju i sitne lokalne funkcionere da glume ćacije.
Jedino što skupinu još donekle drži na okupu je lova.
E sada ako niste voljni da se izložite malo i opasnosti, a svakako realna opasnost u subotu postoji, onda možda i za bolje niste.
Vreme je. Ustati iz udobne fotelje i svako svoju cenjenu zadnjicu da malo "poturi" za zajedničku stvar.
Ja ću biti u prvim redovima, pošteno je da podelim sudbinu sa svojim prijateljima, komšijama, saborcima.

Ne znam još da li idem. Iz Novog Sada sam a koliko vidim po najavama vlasti biće velikog nasilja pa mi se baš i ne dolazi na takav skup.

Studenti su trebali pomeriti ovaj skup i distancirati se od opozicije i svih sa mreža koji takođe pozivaju na nasilje. Neka oni drže 15. svoj skup a studenti recimo 20. Ne svidjaju mi se uopšte ove najave za subotu.

Nisam pametan šta raditi...

Večeras su studenti blokirali i RTS i RTV.

RTS je izdao i saopštenje

Радио-телевизија Србије поручује да је ова блокада у потпуној супротности са досадашњим изјавама студената у блокади да се залажу за слободан рад институција.

Насилно спречавање запослених на РТС-у да дођу на своја радна места представља опасан искорак у отворене сукобе са несагледивим последицама.

Зато РТС апелује на студенте да одустану од насилне блокаде.

Eto videli ste sve od sinoć.
Ako vam do sada nije bilo jasno.
Mirnog i civilizovanog razgovora neće biti.
Čuvajte se!

@Doctor Who A da li je i student?

Ono od sinoć ne ide nikom u prilog, studentima verovatno i najmanje. Izgleda da je tu bilo obostranog guranja, s tim da policija (nažalost ili na sreću, kako se uzme) ima prednost jer su joj određene nadležnosti i u opisu posla.

I blokada RTS-a je problematična, jer koliko videh u izveštajima, neki studenti ne dozvoljavaju slobodu kretanja i pravo na rad ljudima koji rade u toj ustanovi, kakva god da je. To bi mogao biti korak unazad za ono što se do sada postiglo. Neki radnici ulaze i izlaze iz zgrade kroz prozor na podrumu.

Sinoćna "akcija" koja je i dalje u toku nije bila potrebna. Pogotovo u ovako kritičnom momentu, ako ovo gledamo noćas postavlja se pitanja šta da očekujemo u subotu. Uopšte mi se ne sviđa što svakim danom sve više nasilja na ulicama gledamo. Mislim da treba smiriti strasti i sa jedne i sa druge strane. Ništa od ovoga nije vredno ljudskog života, žao mi je i tog policajca koji će izgleda ostati bez oka. A zbog čega?
Tužno je sve ovo što se dešava...

Back