Izbori

Ovi su vam spemni da opštine brane KRVLJU, kreću predizborni pultevi svuda, žalim iskreno ljude koji predstavlaju opoziciju u Srbiji na ulici, ovi su spremni da se tuku i batinaju, svi i muškarci i žene, i mlađi i stariji..kod mene u kraju direktorka iz Pošte stoji na SNS pultu i spremna je na mali mig da se tuče...ovo je sve toliko izopačeno...ćerku je zaposlia u Kontroli letenja SMATSA sigurno za 350 000 rsd platu, spremni su na SVE da se "odbrane"...

Znači Milane, nema nam druge nego ili u naprednjake ili begaj odavde... 🤭 🤭 🤭

A ne znam ni da li znaš koliko se trenutno Bosanaca i Crnogoraca ubacuje na bs po opštinama koje si spomenuo, i one će se dobiti tako na narednim lokalnim, da li bi ti bio opozicija u takvoj borbi, najlakše je vama iz dijapsore da govorite to, ovo je totalno izipačeno, bolesno, igrom slučaja znam jer sam upućen.... Srbija i Beograd sa njom su u velikom problemu, ali to ćemo tek da vidimo... ;)
Ne sporim ja da naprednjaci igraju prljavo, to je opštepoznata stvar... ali dokle god ima ovoliko apstinenata to može da funkcioniše. Da je opozicija uspela da izvuče više ljudi na izbore, ni to dovlačenje ljudi im ne bi pomoglo.

Ja bih glasao i za kamen samo da naprednjaci odu sa vlasti. Ali mnogim ljudima to nije dovoljan razlog, a nažalost gotovo cela kampanja opozicije se svodi na to - glasajte protiv Vučića, a ne glasajte za nas zato što...

Čovek navalio sa Sopotom, Barajevom i Surčinom... a ja pričam o Grockoj, Obrenovcu, Lazarevcu i Mladenovcu! Naselja izvan Beograda zaslužuju samostalan razvoj, makar da pokušaju... Treba odvojiti gradsko, prigradsko i ruralno... totalno je idiotski da ti Beograd u isto vreme budu Dorćol, Zemun, Konjarnik, Batajnica, Železnik, Sremčica, Barajevo, Ralja, Stubline, Vreoci, Umčari, Dudovica i Jagnjilo...

Sada se u sastavu Grada nalazi ogromno poljoprivredno zemljište koje je van GUP-a.

A nalazi se i jedna planina, Avala, kao i pola druge - Kosmaj.

Da ne pričam o Obrenovcu, jer je teritorija Grada potpuno besmislena i nije 'gradska'.

Sve to treba svesti na približno površinu koju zahvata 'gradsko građevinsko zemljište' iz GUP-a.

I nema razloga za neku bojazan što će neka naselja i sela ostati van Grada, jer će i dalje
raditi, učiti ili dolaziti u Grad kao i dosada prigradskim prevozom GSP-a - po istoj ceni.
Mnogi Pančevci putiju u Grad, kao i Beograđani koji rade u Pančevu i sve je OK.

Oni koji žive u prigradskim naseljima i sada govore da su iz tih naselja, a ne iz Beograda.
Vrlo malo ljudi iz Železnika ili Koteža kaže i misli da su beograđani - jer to nisu.

Gde ti je Novi Beograd? Prvo se on mora deliti ako se pogleda broj stanovnika. Opština Sremčica... nisam siguran da to jedno naselje treba da postane opština, em je daleko manje i ima manje stanovnika i od Barajeva.
Nema , ni blizu.

Samo naselje Sremčica ima slično stanovnika kao cela opština Barajevo. A tek kad dodaš Rušanj, Ostružnicu...

Mislim da sam ipak mnogo bolje upućen u ovu materiju

• Like
Reactions: Mrm
Sremčica i Rušanj zajedno imaju oko 26.000 stanovnika, a ako se dodaju Lipovica i Trebeš koji su bliži Sremčici nego Barajevu, dobija se jedna prirodna celina sa skoro 30.000 stanovnika... Sa duge strane Železnik i Ostružnica mogu biti Opština Železnik sa preko 25.000 stanovnika. Od Velike Moštanice i Umke se može napraviti treća opština, gde se potencijalno može uključiti i Barič i još par okolnih naselja i eto opet 20.000 stanovnika...

Ok. Ima i Batajnica oko 50.000-60.000, neki čak tvrde da je i do 80.000. Ali od čega da se finansiraju takve novoosnovane opštine? To su većinom stambena naselja, nemaju privredu i ljudi iz istih rade po drugim opštinama.
Lepa je to zamisao, ali realizacija je problem, zato se to i ne pokreće.

Pa finansiraće se isto kao što se finansiraju ostale opštine u Srbiji. Ako negde nije problem ekonomski potencijal onda je to BG sa okolinom, a Stara Pazova koja je odma do Bataje je jedna od najbogatijih opština u Srbiji.

Tako da ima rešenje za sve, razlog zbog kojeg se ne pokreću ta pitanja je zbog nemara ministarstva za lokalnu samoupravu.

Pa da grad Beograd finansira plate za još dodatnih 6-7 opština sa gomilom novih državnih službenika? To je suludo.

Stara Pazova se razvila i zbog dobre lokacije i povezanosti sa auto-putem.

Gradske opstine svoj budzet najvecim delom dobijaju od Grada Beograda. Mislim sve su ovo price sta bi bilo kad bi bilo. Bukvalno od mesta do mesta je razlicito, nekome vise odgovara kako jeste sada, neko bi menjao iz opravdanih razloga. Konkretno Surcin bi odlicno funkcionisao kao opstina koja nije deo Bg, ali nisam siguran da je uopste pametno sve ovo sto ste nabrajali u postovima iznad. Administrativne podele uvek nekome naprave problem, ne mogu svi biti zadovoljni. Primer nevezan za Bg, mesto Klenak nalazi se odmah prekoputa Sapca sa druge obala Save. Vazdusnom linijom 1km, putem max 3km do bolnice, policije svih ustanova. Oni su u AP Vojvodina, deo opstine Ruma koja je udaljena oko 35km.

Pa da grad Beograd finansira plate za još dodatnih 6-7 opština sa gomilom novih državnih službenika? To je suludo.

Stara Pazova se razvila i zbog dobre lokacije i povezanosti sa auto-putem.
Ne moraju da budu tolike opštine, po broju zaposlenih, iz opština iz kojih bi se izdvojile mogu da idu zaposleni u novoformirane, na primer iz Čukarice u Sremčicu...

Mislim da sam ipak mnogo bolje upućen u ovu materiju
Za sledeće ponižavanje i baljezganje i širenje dezinformacija sledi ban! Da nećeš ti da mi kažeš kako se živi u mom naselju i kome treba da pripadam? Treba da te bude sramota. Tebe i Esc.fana lepo prvo preselimo na obod Lazarevca, pa onda da menjamo teritorije i regione, da vidimo kako biste se osećali.

@Esc.fan Isto važi za tebe. Lepo sam te pitao nešto, a ti uzvraćaš sa "čovek navalio" umesto da kažeš šta treba raditi sa opštinom koja nije razvijena i izuzetno je vezana za gradske opštine Beograda u skoro svakom smislu. Nije sve u mapi i geografiji, već mnogo više u načinu života. To što su dve teritorije jedna do druge na mapi, ili nešto jedno preko puta auto-puta ili magistrale, ne znači da dele nešto zajedničko u značajnijoj meri, ali očigledno niste upućeni u to. Sve ovo što pišete je očigledno iz namere, smeta vam što gradske opštine ne mogu da promene vladajuću garnituru, pa biste išli nedemokratskim načinom, kada ne može milom, ajde silom da zamenimo narod, pa će da glasaju samo podobni. Ništa od toga što ste pisali nisu razumna rešenja, već pogubna za par stotina hiljada ljudi.

I ne može se reći pri zdravoj pameti, neka Barajeva samog, nek se razvija samo kao što se razvijaju Čačak, Niš, Stari grad, zaista ne može. Imate pravo glasa i glasajte kako mislite da treba, ali ne širite sramne predloge kojima bi se to pravo vašim sugrađanima ukinulo. Npr. ja sam rođen u Beogradu, uglavnom sam živeo na periferiji, bliže ili dalje, najduže ovde gde sam sad, i sad čujem, jao ovi iz Železnika ne zovu sebe Beograđanima itd. Jok, govorićemo da su došljaci koji su naselili Vračar Beograđani, a ostale ćemo šutnuti. Ništa vama nisu krivi ljudi sa periferije, gledajte bolje svoja posla.​

@Pokahontas

Nemoj molim te, ne smemo da te izgubimo nikako!! 😭😭 NIKAKO!

I ti si njemu kazao Miloše da lupeta, jesi admin ali nije dobro to tako.. :(

Zato što je to istina. Previše drame i ponižavanja, teorija zavere, prekrajanje volje građana a u isto vreme se kao zalažu za neku demokratiju. To su opasne stvari koje ne bi trebalo dopuštati.

Zato što je to istina. Previše drame i ponižavanja, teorija zavere, prekrajanje volje građana a u isto vreme se kao zalažu za neku demokratiju. To su opasne stvari koje ne bi trebalo dopuštati.
Ko su oni? A ko si ti?

Eeee moj ti, šta se radi u ovoj zemlji, volja građana, ahaha 🤭

Ti ili si SNS pa ovako reaguješ ili si stvarno totalno neinformisan.. :D

Neću više o ovome jer je glupo..

A banuj me slobodno ako misliš da tako treba..

@Mrm Naravno i da ćeš biti banovan. Kako te nije sramota da tako govoriš a ti si taj koji sarađuje sa članovima SNS-a i vata zjale po ministarstvu. Nemaš stida ni srama, i našao si da mene prozivaš.

Meni smeta sledeće Miloše:

1. zastarela teritorijalna organizacija koja nije po uzoru na države EU i vuče nasledstvo iz komunističkog doba
2. nejasno i neprirodno definisane granice među opštinama, gradovima, okruzima
3. Činjenica da su urbano i ruralno spojeni u jednu celinu, što nema nigde u Evropi i razvijenim zemljama
4. Činjenica da 25 % stanovnika živi na teritoriji koja se zove Beograd
5. Činjenica da se pojam ,,Grad" odnosi samo na teritorijalnu jedinicu, a ne na zvanični status nekog naseljenog mesta
6. Problem velikih opština jer nema ravnomernog razvoja na nivou opštine, to Barajevo mora da odvaja novac i za sebe i za druga naselja u opštini, ako bi se smanjio broj naselja u nekoj opštini odn. osnovalo više istih smatram da bi to olakšalo funkcionalnost opština

P.s Znaš li da Kraljevo i Novi Pazar u svojoj administraciji imaju preko 100 naselja? Da li je to normalno?

Uz to, niko nije govorio o Barajevu... ja sam govorio o drugim opštinama, ali si ti ubacio to Barajevo i potenciraš isto konstantno! Ne vidim to Barajevo u drugim teritorijalnim jedinicama, ali ne možeš reći da je ok da bude deo Grada Beograda... Kad smo kod načina života... Hoćeš da kažeš da su potrebe i sam način života iste na Vračaru, Železniku, Barajevu i tamo nekom selu u Opštini Sopot..? Ne, nisu! Zaista mi nije jasna tvoja reakcija! Smatram je preteranom... Mislim, da je najbolje da se sa ovom temom završi ovde i da se ne ide dalje u raspravu!

Otislo je malo predaleko, nadam se da cemo fino da nastavimo da razmenjujemo argumente.

Elem, sto se tice proporcije stanovnika, po objavljenim rezulatatima poslednjeg popisa iz 2022, grad Beograd ima 1.681.405 stanovnika a samo naselje Beograd 1.197.714 stanovnika, sto je nekih 70 posto. Tako da procenat vise nije tako mali i zanemarljiv i nije to samo stvar izbora i stelovanja rezultata iako bi moglo i o tome da se govori.

Beogradski okrug bi dobio zasebnu administraciju i upravu i sediste bi bilo i dalje u samom Beogradu. Prednosti su te da bi stanovnici prigradskih opstina mogli vise da se okrenu lokalnim problemima i realnim potrebama, a ne da budu u senci budzetskih ulaganja u Beograd (metro, tuneli, mostovi) od cega oni nemaju apsolutno nikakvu korist. Ne mislim nista ruzno kada kazem da neko van grada nema iste probleme kao ja u gradu (npr. meni je ulica puna rupa a neko u Barajevu ni nema asfaltiranu ulicu itd).

Druga stvar je geografija, sumadijski deo je izuzetno brdovit, pa su neki delovi grada Beograda jednostavno predaleko a neke urbane zone poput Panceva ili Pazove izuzetno blizu Beogradu, a imaju svoju zasebnu upravu.
Ne znam da li ste znali da npr. ucenik/student koji ima prebivaliste u Lazarevcu nema pravo da konkurise za mesto u srednjeskolskom/studentskom domu u Beogradu jer dolazi sa teritorije grada Beograda. Preostaju mu dve opcije, ili da putuje 50 km svaki dan na fakultet ili da iznajmi stan blizu faksa po paprenim cenama i da usput nadje posao sa strane. S druge strane, djaci i studenti iz Panceva ili Smedereva (gradovi blizi Beogradu nego Lazarevac!!!) mogu bez problema da dobiju smestaj u studentskom domu jer su iz drugih okruga Republike Srbije. Ima tu jos puno problema koje ukazuju na grandioznost grada Beograda i potrebe da mu se vestacki pripoji sto veca prigradska zona kao i resursi.

Last edited:
@Esc.fan Nije ništa preterano sa moje strane. Jednostavno, osećam se prozvanim, ali sam već rekao, i da živim u centru Beograda, apsolutno mi ne bi palo na pamet da teram priču kako treba nekom ukinuti pravo glasa u Beogradu, gradu kojem praktično živi. I to ne zato što misli da živi, već zato što je to tako zakonski regulisano. Naravno, ako pričam sa nekim strancem, reći ću da sam iz Beograda, ako pričam sa nekim sa Zvezdare, reći ću u kom sam ja kraju, to je sve normalno. Poenta je da je jako opasno to što pišete. Hajde tebi da se ukine pravo glasa, da li bi to bilo u redu? Ne možemo menjati ljude i to treba prihvatiti. Vlast možemo menjati. Ako se i bude menjala teritorijalna organizacija, a verovatno će nekad doći do toga, ne treba nikog odstraniti, već mu samo omogućiti i da još kvalitetnije živi. U suprotnom bi značilo da nova organizacija nije dobra. Očigledno nemaš predstavu koliko je zeznuto živeti u prigradskim opštinama. Prevoz je deset puta gori nego u gradu gde je takođe srednja žalost. Noćni prevoz ne postoji, a plaćamo više mesečno nego oni što ga imaju itd.

I nemoj menjati temu. Niti pričamo o Kraljevu, niti o Zagrebu, već Gradu Beogradu i njegovih 17 opština. Nisam ja protiv pravljenja nove organizacije, ali itekako jesam protiv uskraćivanja prava glasa.

To što tebi smeta što je 25% stanovnika ovde, ne znači da treba da širiš takve zlonamerne predloge. Da li ti možda palo na pamet da se odseliš negde, i da povučeš još ljudi, pa da se smanji broj stanovnika u Beogradu? Ili ti jedino racionalno zvuči da eliminišeš tebi nepodobne? To je suština diskusije.

Način mog života je veoma sličan onom ko živi na Terazijama ako hoćeš iskreno, samo što ovde nemam skoro ništa pred nosom. To što ima i sela, poljoprivrede itd, šta to tebi smeta? Da li te to ikako ugrožava kao jednog od skoro dva miliona stanovnika Grada Beograda? Zaista ne razumem. Trebalo bi svi da prihvatimo da treba ići ka boljem, a ne ka gorem. Nerazvijene opštine ne mogu preko noći da postanu ni Stari grad ni Savski venac.

@whisky Opet gledaš iz svog ugla. Kako to građani prigradskih opština nemaju nikakvu korist od metroa, tunela i mostova? Da li ti stvarno misliš da su ljudi iz tih 7 opština izolovani i da oni ne mrdaju dalje od svojih opština? Naravno da će i oni koristiti sve to, tj. uveliko koriste. Možda nešto ređe, ali koriste i potrebno im je i apsolutno ih se tiče razvoj grada kao celine, a samim tim moraju imati pravo glasa. Ne sme im se uskratiti!

Što se tiče studentskih domova, tu se slažem, ali to pitanje se može i mnogo jednostavnije rešiti, a da se pritom niko ne ugrozi. I ja sam putovao svakog dana i u srednju školu u centru Beograda, i na fakultet, koji je opet bio u centru Beograda, sad idem na posao na Novi Beograd, i znam koliko se vremena izgubi, ali kao što rekoh, tu se može naći i jednostavnije rešenje, a dugoročno treba raditi na razvoju saobraćajnih veza i poboljšanju javnog prevoza. Ne sme ostati na 3-4 polaska voza dnevno, ne sme biti autobusa na pola sata ili sat uz neretko preskakanje polazaka. Ako se to sredi, onda će se koliko toliko skratiti i vreme putovanja do škole, faksa ili posla.​

Da li ti stvarno misliš da su ljudi iz tih 7 opština izolovani i da oni ne mrdaju dalje od svojih opština? Naravno da će i oni koristiti sve to, tj. uveliko koriste. Možda nešto ređe, ali koriste i potrebno im je i apsolutno ih se tiče razvoj grada kao celine, a samim tim moraju imati pravo glasa. Ne sme im se uskratiti!
Naravno da ce koristiti, ali u znatno manjoj meri nego neko iz gradske opstine. I ljudi iz Pazove i Panceva koriste svakodnevno beogradsku infrastrukturu pa ipak ne mogu direktno da ucestvuju u politici grada Beograda.
Kada bi prigradske opstine imale svoju nezavisnu administraciju i budzet, mogle bi da uloze u neke kapitalne projekte u svojim opstinama nezavisno od grada Beograda. Svakako mislim da ce se ovo pitanje kad tad aktuelizovati jer Beograd postaje izuzetno nepovoljan za zivot i broj stanovnika u centralnim opstinama se vec evidentno smanjuje. Sve veci procenat ljudi ce gravitirati ka prigradskim zonama, samim tim ce biti neophodan veci fokus i veca autonomija prigradskih opstina umesto aktuelnih 17 opstina i direktne uprave u centru Beograda, koja ne mari puno ni za probleme u gradu, a kamoli na periferiji.

Back