@Esc.fan Nije ništa preterano sa moje strane. Jednostavno, osećam se prozvanim, ali sam već rekao, i da živim u centru Beograda, apsolutno mi ne bi palo na pamet da teram priču kako treba nekom ukinuti pravo glasa u Beogradu, gradu kojem praktično živi. I to ne zato što misli da živi, već zato što je to tako zakonski regulisano. Naravno, ako pričam sa nekim strancem, reći ću da sam iz Beograda, ako pričam sa nekim sa Zvezdare, reći ću u kom sam ja kraju, to je sve normalno. Poenta je da je jako opasno to što pišete. Hajde tebi da se ukine pravo glasa, da li bi to bilo u redu? Ne možemo menjati ljude i to treba prihvatiti. Vlast možemo menjati. Ako se i bude menjala teritorijalna organizacija, a verovatno će nekad doći do toga, ne treba nikog odstraniti, već mu samo omogućiti i da još kvalitetnije živi. U suprotnom bi značilo da nova organizacija nije dobra. Očigledno nemaš predstavu koliko je zeznuto živeti u prigradskim opštinama. Prevoz je deset puta gori nego u gradu gde je takođe srednja žalost. Noćni prevoz ne postoji, a plaćamo više mesečno nego oni što ga imaju itd.
I nemoj menjati temu. Niti pričamo o Kraljevu, niti o Zagrebu, već Gradu Beogradu i njegovih 17 opština. Nisam ja protiv pravljenja nove organizacije, ali itekako jesam protiv uskraćivanja prava glasa.
To što tebi smeta što je 25% stanovnika ovde, ne znači da treba da širiš takve zlonamerne predloge. Da li ti možda palo na pamet da se odseliš negde, i da povučeš još ljudi, pa da se smanji broj stanovnika u Beogradu? Ili ti jedino racionalno zvuči da eliminišeš tebi nepodobne? To je suština diskusije.
Način mog života je veoma sličan onom ko živi na Terazijama ako hoćeš iskreno, samo što ovde nemam skoro ništa pred nosom. To što ima i sela, poljoprivrede itd, šta to tebi smeta? Da li te to ikako ugrožava kao jednog od skoro dva miliona stanovnika Grada Beograda? Zaista ne razumem. Trebalo bi svi da prihvatimo da treba ići ka boljem, a ne ka gorem. Nerazvijene opštine ne mogu preko noći da postanu ni Stari grad ni Savski venac.
@whisky Opet gledaš iz svog ugla. Kako to građani prigradskih opština nemaju nikakvu korist od metroa, tunela i mostova? Da li ti stvarno misliš da su ljudi iz tih 7 opština izolovani i da oni ne mrdaju dalje od svojih opština? Naravno da će i oni koristiti sve to, tj. uveliko koriste. Možda nešto ređe, ali koriste i potrebno im je i apsolutno ih se tiče razvoj grada kao celine, a samim tim moraju imati pravo glasa. Ne sme im se uskratiti!
Što se tiče studentskih domova, tu se slažem, ali to pitanje se može i mnogo jednostavnije rešiti, a da se pritom niko ne ugrozi. I ja sam putovao svakog dana i u srednju školu u centru Beograda, i na fakultet, koji je opet bio u centru Beograda, sad idem na posao na Novi Beograd, i znam koliko se vremena izgubi, ali kao što rekoh, tu se može naći i jednostavnije rešenje, a dugoročno treba raditi na razvoju saobraćajnih veza i poboljšanju javnog prevoza. Ne sme ostati na 3-4 polaska voza dnevno, ne sme biti autobusa na pola sata ili sat uz neretko preskakanje polazaka. Ako se to sredi, onda će se koliko toliko skratiti i vreme putovanja do škole, faksa ili posla.