Izbori

Ovo je odavno prestalo da bude smešno. Meni nije jasno zašto im i sam Vucic to dozvoljava. Zar ne vidi da mu oni ruše rejting? Odbijam da poverujem da ljudi (izuzev penzionera, i to je upitno) mogu da poveruju u ove boleštine.

Evo i novih nebuloznih naslova o današnjim 29-minutnim odavanjem počasti za žrtve iz Novog Sada, Arilja i Cetinje sirom Srbije👇
1000018346.webp1000018347.webp

Па добро је рекао, основно образовање је обавезно. Средње није. Кад је Црна Гора отпустила наставнике српског јер нису хтели да предају црногорски, они су морали да се сналазе.
Мада мислим да већина професора и није за блокаду. Свакако ћемо видети кад крене друго полугодиште. Штрајковати за плате - подржавам, јер је рад са децом за бенефициран радни стаж - али све друго не.

lepo je neko na instagramu danas napisao- nastavnici i profesori bi mogli sa znanjem i diplomom da rade druge poslove za mnogo vise novca nego u skoli.... ti pretis ljudima koji drugde mogu da zarade vise i da zive bolje nego u prosveti da ces im dati otkaze jer ne pevaju kako im vlast svira? treba generalni strajk da nastane

Не, он прети зато што их држава плаћа да раде своје послове. Када је и штрајк, зна се да се ради, 30 минута скраћено. Уосталом, вође синдиката често уопште не представљају одраз мишљења наставника.

Углавном су штрајкови због плата и оправдани. И увек се Влада и синдикати договоре.

Jednodnevog, 30-minutnog je uvek bilo. Kao “strajk upozorenja” ali ovog “generalnog strajka” prosvetara sa totalnom obustavom nastave koji se najavljuje od 20 januara nije.

S druge strane cak i da prosvetari ne stupe u njega, pitanje je da li ce deca dozvoliti normalno odvijanje nastave. Polugodiste je prekinutno naglo upravo zbog blokada koje su u skolama pokrenuli maturanti.

Деца у основној школи има да слушају своје родитеље. Не верујем да би прави родитељи који раде дозволили да им деца зује негде или да не уче. Тако да ће основци сигурно имати наставу. Што се тиче средње, то образовање није обавезно.

Срећом па не радим у школи него приватно. Ја бих им свима закључио 2 за крај године, ионако ништа не знају. Свака генерација све глупља и неподношљивија.

Klasična SNS retorika "oni koji protestuju nikad nisu većina"
To što je Milan rekao je tačno, da li nažalost ili ne, da se razglabamo. Imam više prijatelja koji rade u prosveti i kažu da su sindikalni predstavnici uglavnom neki drugi svet, koji baš i ne sluša stav prosvetnih radnika.

Imam više prijatelja koji rade u prosveti i kažu da su sindikalni predstavnici uglavnom neki drugi svet, koji baš i ne sluša stav prosvetnih radnika.
To je bilo jasno odlukom predstavnika sva 4 reprezentativna sindikata da odu na sastanak sa Vučićem u jeku ovako nezabeležene krize u prosveti. I sam Vučić kaže da su bili oduševljeni kada je prihvatio sve njihove zahteve za prekid strajka, ali se do jutra (kada su saopstili clanovima sindikata) odluka promenila tj. "dogovor" nije dolazio u obzir.

Od ljudi koje poznajem, a rade u skolama i jesu članovi nekih od ovih sindikata, čuo sam da su prosvetari besni na svoje predstavnike jer su uopšte otišli na sastanak sa njim u sred ove krize. Isto tako većina prosvetnih radnika je protiv potpune obustave nastave, bar u ova dva sindikata čiji su moji prijatelji članovi.

Nemaju ni zakonsko pravo da potpuno obustave nastavu. Mogu samo da štrajkuju tako što će skratiti časove na 30 minuta. Tako je, jer se radi o profesiji od vitalnog interesa.

A kad smo kod otkaza, i ja sam mislio da uglavnom nema nastavnika koji bi mogli da zamene otpuštene, ali izgleda da nije baš tako. Nedostaju recimo nastavnici matematike, dok ostali se i nađu. Ima još uvek nezaposlenih na tržištu, koji šalju CV školama ne bi li došli do posla.

Back