Kako se danas osećate?

Dobro jutro!

676

Jutros me je u rodnom mestu dočekala užasna vest, i to na autobuskom stajalištu, da je poznanica koja je moje godište umrla. Išli smo u istu školu, nismo bili isto odeljenje, ali mi je ostala u lepom sećanju jer smo s njenim odeljenjem često u isto vreme imali fizičko. Ovo je stravično i mislim da bih umrlice ukinuo. Da ja umrem ne bih voleo da moja fotografija stoji na autobuskom stajalištu i obaveštava prolaznike da nisam među živima i još poziva da dođu na sahranu neretko. Koliko bizaran običaj.

U Nišu a i u drugim mestima na jugu Srbije, znaju da ih ne skidaju godinama. Na mojoj zgradi u Nišu stoji umrlica iz 2021. Jeste ružan običaj.

Pa tako se ljudi obaveštavaju da je neko umro, ne znam šta očekujete ukidanjem toga. Kako da ljudi znaju da je neko umro?
Uostalom, one treba da se skinu nakon 7 dana, to što negde ostane duže to je problem do onih koji treba to da sklone da bi postavili nove, ako mislite na onu tablu. A to ako ispred kuće drže to je do porodice.

Nekome ko umre je tako i onako svejedno da l' je osvanuo na osmrtnici na 10 lokacija u gradu, a familiji je to način da obavijesti ljude o pogrebu tako da mi osmrtnice nikad nisu bile ništa čudno ni "ružno", ne znam.
Međutim ima nešto što mi je čudno, a što sam prvi put vidio tek kad sam bio u Bugarskoj, ne znam da l' možda i u Srbiji to ljudi rade, ali u Hrvatskoj to nikad nisam vidio i baš mi je bilo malo wtf - uglavnom, tamo po ulicama, zgrada, stupovima itd masovno stavljaju kao osmrtnice, ali u spomen na umrle. Tipa, slika te i te osobe i ono prošla je godina dana, 5 godina, 10 godina od smrti, kao neke uspomene na umrle. Neobično.
Kasnije sam to viđao još na nekim mjestima, u Italiji ako se ne varam.

Toga nema kod nas, možda eventualno u novinama kada objave u rubrici sa umrlicama.
A i ne stavlja se to po banderama, ima predviđena tabla gde stoje te umrlice, ispred bolnice. I zaista imaju funkciju koju i trebaju, vidim i sam kada sam na terenu da ljudi priđu i vide da li je umro neko koga oni poznaju.

vidim i sam kada sam na terenu da ljudi priđu i vide da li je umro neko koga oni poznaju.
Ja isto to radim, mislim, kao i svi ostali, posebno jer je mala sredina i velika je vjerojatnost da je preminuo netko koga poznajem/o

Kako ljudi saznaju da je neko umro u zemljama gde se umrlice ne lepe po gradu tako bih isto kod nas, sigurno postoji neko "elegantnije" rešenje. :(

Pa dobro, ima i kod nas obavijesti o smrti na radiu, u novinama itd, ali koliko to ljudi sluša i čita... ovako je najpraktičnije jer je najbrži i najsigurniji način da će informacija dospjeti do javnosti, jbg

Jedino čitulje u novinama. Meni je godinama bilo nezamislivo da mi vikend ne pocne kafom i cituljama u našim lokalnim novinama "Zrenjanin".
Ne lažem kad vam kažem da su čitulje na kraju zauzimale polovinu novina.

Međutim ima nešto što mi je čudno, a što sam prvi put vidio tek kad sam bio u Bugarskoj, ne znam da l' možda i u Srbiji to ljudi rade, ali u Hrvatskoj to nikad nisam vidio i baš mi je bilo malo wtf - uglavnom, tamo po ulicama, zgrada, stupovima itd masovno stavljaju kao osmrtnice, ali u spomen na umrle. Tipa, slika te i te osobe i ono prošla je godina dana, 5 godina, 10 godina od smrti, kao neke uspomene na umrle. Neobično.
Kasnije sam to viđao još na nekim mjestima, u Italiji ako se ne varam.

Ima toga kod nas, ali to se uglavnom radi kada nekome prođe 40 dana, pola godine i godinu dana od sahrane.. Više od toga retko, skoro nikad...

Jedino čitulje u novinama. Meni je godinama bilo nezamislivo da mi vikend ne pocne kafom i cituljama u našim lokalnim novinama "Zrenjanin".
Ne lažem kad vam kažem da su čitulje na kraju zauzimale polovinu novina.
Daleko bilo.

U mom kraju umrlice se stavljaju kada neko umre, za "obeležavanje" 40 dana, i za "obeležavanje" godinu dana. Za 2, 3 i više godina nisam primetio.
A inače se lepi i na mestima gde je to predviđeno, ali i po banderama, stubovima, autobuskim stajalištima,.
Da , i za pola godine se isto lepe xD

Back