Odeš u bilo koji butik ili na pijacu i videćeš. Abaja svakako nije.A šta je francuski način odevanja, konkretno, ili srpski, ili rumunski?
Abaja nije burka, abaja je normalna odeća..
Svašta, abaja je obična haljina, sa dugim rikavima, do zemlje, nikakav sporan oblik garderobe....izvini ali ja takvu zabranu ne mogu da razumem uopšte..Odeš u bilo koji butik ili na pijacu i videćeš. Abaja svakako nije.
Babe i žabe. Ovaj tekst se odnosio na zabranu u Francuskoj, kakve veza ima gospođa Zukorlić sa time? Ako se kod nas bude uvela takva odluka onda ćemo diskutovati.Elma Elfić Zukorlić je pomoćnik ministra prosvete i svaki dan dolazi na posao u abaji i pokrivene glave..da li njoj treba zabraniti da se pojavljuje tako odevena u kabinet? Ako se učenici zabrani, a njoj na primer ne, to je svojevrsna diskriminacija..
Pa ako država teži sekularizaciji, onda je problem, trebaju se poštovat zakoni i odluke države u kojoj živiš i od koje živiš, a ne da one odbijaju odluku da u školi ne smiju nosit abaju, hidžab itd. Neću ni ja u neku džamiju u Egiptu ući u kupaćim gaćama, gore bez majice, sa sunčanim naočala, nego ću se pristojno obući, izuti cipele itd, poštivat sva pravila te države. Meni nekako smiješno uopće i diskutirat o ovome xDMeni ne smeta ni marama, hidžab na glavi u školi, ne vidim niti jedan valjan razlog da meni ili bilo kome to smeta.. Šta to koga remeti, šta to kome nažao čini, zašto bi bilo kome smetalo ako neko poželi da pokrije glavu hidžabom?
Ako ide u školu u Francuskoj, to nisu više Marokanci ili Sirijci, to su Francuzi sada.. Sa francuskim pasošem, prebivalištem..Autohtono stanovništvo jedne zemlje i emigranti nisu jedno te isto. Autohtono stanovništvo ne donosi ništa iz svoje države, već tako žive vekovima na toj teritoriji i u toj državi. I poređenje Bošnjaka u Srbiji i Marokanaca ili Sirijaca u Francuskom je bez veze. Ali ok, kapiram da do tebe to svakako neće dopreti.
Ni meni, a pretpostavljam ni drugima ne smeta način na koji neko živi, ili vera koju ispovedaju. Pravilo se odnosi na oblačenje u obrazovnim ustanovama. Niko ne brani ljudima da se odevaju u skladu sa svojim verskim ubeđenjima ili shodno ukusu na drugim mestima. Čak su i zemlje koje su vrlo tolerantne po tom pitanju morale da postave neki standard da nije moguće iz bezbednosnih razloga nositi takvu tradicionalnu odeću, niti pokrivati lice u određenim situacijama i na pojedinim mestima. Pretpostavljam da bi isto tako neku pravoslavku koja dođe u školu sa maramom na glavi vratili nazad i to je isto potpuno opravdano.Opet ću ponoviti, smeta mi samo nasilje, nečije oblačenje ne, način na koji živi ne, u šta veruje i ostalo. Mada o ovoj temi bismo mogli do prekosutra. Ne podržavam odluku.