Offtopic

Na svu srecu ne konzumiram. A MALO JE FALILO da propusim. Vise puta. Pa na kraju budem isuvise lenj cak i po tom pitanju da me zaista ne doticu cigare. Jedino sto mi smeta jeste to kad se nadjem u okruzenju pusaca, dim gotovo uvek ide kod mene. 😁

Nisam pušač, ali kada sam bio u srednjoj školi je bio takav neki odnos gde su bar 70-80% pušači.

Da se nadovežem na ovu temu. Užasno mi smetaju zagušljivi kafići i restorani u Srbiji. Od kako nisam u Srbiji skroz sam se odvikao da boravim u zagušljivim prostorijama. Neverovatno mi je da još uvek nije uvedena zabrana.

Evo jedan leksikon, nadam se da mi @libertà neće zameriti

1. Najduhovitiji forumaš
2. Forumaš koga smatrate glasom razuma
3. Forumaš sa kojim delite najviše stavova oko forumskih tema, a i šire
4. Najkreativniji forumaš
5. Forumaš bez kojeg bi ovo mesto izgubilo smisao
1. Uhh…dodo, Stole, Marko i Poky me poprilično nasmeju.
2. etica - mitsko biće
3. Dosta, sad nadam se da neću nekog izostaviti: dodo, Poky, liberta, Stefan28, Micky, Doctor Who, Milica.
4. Stole (prava ste Riba), Boxy (Vodolija nadahnuta).
5. Ne bih mogao da zamislim forum bez ličnosti koje svaki dan obitavaju, svako ima svoju ulogu.

Da li konzumirate cigarete?

Sad sam vodio ekskurziju, beogradsku srednju školu i zaprepastio sam se koliko njih puši, bukvalno 80 posto autobusa. Pa eto čisto mi pade na pamet, a meni iz nekog razloga forum deluje ako antipušačka zajednica 😂
Nije skroz antipuš zajednica, vrlo sam puš puš. 😁

Last edited:
Odvedi me do E de na 😭 Ne može čovek ni vest da pogleda više na miru.

Screenshot_20231011_082546_Firefox.webp

1. Najduhovitiji forumaš

1. Od starije garde Bebi, a od novije Dodo zbog najjačih referenci iz treš kulture i autor ovog leksikona zbog toga što posjeduje humor (treš mimovi i sl.) koji je meni vrlo drag i blizak
2. Pa po inerciji Miloš + Niko (osim kad namjerno tjera kontru)
3. Petar + u zadnje vrijeme sve više Choda
4. Boxy iz očitih razloga
5. Marko. Šalim se, ovo što kažu Stole i Bebi, takvo je i moje razmišljanje

Ne.

Što se tiče zakonske regulative, ministarska zdravlja Danica Grujičić reče da očekuje da se usvoji sledeće godine, jer treba da prođe kroz više ministarstava, očigledno malo koče ovi iz Ministarstva finansija, jer nam je duvanska industrija jaka (plate su na četvrtom mestu nakon programera, vazdušnog saobraćaja i naučnog istraživanja) i ima previše pušača,, a plan je kao da se zabrane i elektronske cigarete koje su podjednako opasne, ako ne i opasnije zbog svojih sastojaka. Nadam se da će pored zatvorenih prostora uključiti i javne frekventne poput stajališta javnog prevoza, bukvalno ne možeš čekati bus a da ti neko ne poturi dimčinu pod nos. Inače, sad ima kafića po Beogradu u kojima nije dozvoljeno pušenje, ali to se mora rešiti zakonskim putem, tako da svuda bude zabranjeno pa onda da to postane svakodnevnica i nešto sasvim normalno.​

Ne.

Što se tiče zakonske regulative, ministarska zdravlja Danica Grujičić reče da očekuje da se usvoji sledeće godine, jer treba da prođe kroz više ministarstava, očigledno malo koče ovi iz Ministarstva finansija, jer nam je duvanska industrija jaka (plate su na četvrtom mestu nakon programera, vazdušnog saobraćaja i naučnog istraživanja) i ima previše pušača,, a plan je kao da se zabrane i elektronske cigarete koje su podjednako opasne, ako ne i opasnije zbog svojih sastojaka. Nadam se da će pored zatvorenih prostora uključiti i javne frekventne poput stajališta javnog prevoza, bukvalno ne možeš čekati bus a da ti neko ne poturi dimčinu pod nos. Inače, sad ima kafića po Beogradu u kojima nije dozvoljeno pušenje, ali to se mora rešiti zakonskim putem, tako da svuda bude zabranjeno pa onda da to postane svakodnevnica i nešto sasvim normalno.​
Saglasan, ali u Srbiji tesko da ovo moze da se zabrani. I ja sam nepusac i apsolutno protiv elektronskog ili normalnog dima od cigare ali sam jako pesimistican da ce ovo da uvedu kao zakon.

Pocetkom 2012. je uveden zakon zabrane pusenja u zatvorenim prostorijama i pusacima ni najmanje nije bilo tesko i da na -10 stepeni izlazi napolju da pusi. Cak ni ne verujem da se uopste smanjio broj pusaca od tad, verovatno se i povecao.
Da ne pominjem kako nam je duvanska industrija jaka i da ima ogroman broj pusaca... Tesko tesko

Pa nismo valjda gori od ostatka sveta? Ako su nerazvijenije zemlje uspele da uvedu zabranu pušenja u kafićima i restoranima ne vidim zašto bi to bio problem u Srbiji. Jedino ako je neko moćan iz vrha vlasti u duvanskoj industriji i takav zakon mu ne odgovara.

Ma baš bi duvanska industrija propala jer pušači ne mogu da zapale u restoranu.

Ma baš bi duvanska industrija propala jer pušači ne mogu da zapale u restoranu.
pa tamo se najvise i pusi. Ako tu uvedes zabranu, ogranicio si pusacima mesta za pusenje bar za 40%

Pa neka izlaze napolje i što dalje od ostalih. Bitno je da ne smetaju nepušačima koji su sada prinuđeni da udišu dim i bivaju zdravstveno ugroženi. Dovoljno nam je zagađenje vazduha, pa ne mora i ta glupost da se upražnjava tamo gde joj nije mesto.

1. Najduhovitiji forumaš
1. Abecedno: Marko, omikron, Poki
2. /
3. /
4. libertá, zbog leksikona
5. Kao što rekoste svako ima neku svoju ulogu, ali nekako Mrm 😅

Nažalost, da

Apropo pušenja, da, zapalim u društvu uglavnom, ali sam sretan što kod nas u restoranima i bilo gdje gdje se uslužuje hrana pušenje nije dozvoljeno. S kafićima je već druga priča, tu se puši maltene gdje se stigne. Većina kafića čak ni nema odvojeni prostor za pušače. Baš mi smetaju zadimljeni, zagušljivi kafići, pogotovo kad se to uhvati na odjeću je baš neprijatno. Najbolje mi je zato zapaliti na otvorenom prostoru, na svježem zraku

Zapravo, najbolje je ostaviti pušenje, makar postepeno, a do tada izbegavati da se pali cigareta na svakom koraku, npr. neka to obave u svom stanu, i ako je baš neophodno, napolju ali daleko od ostalih ljudi. Idealno kada se prelomi i ostavi odjednom. Ako nastupi kriza, uzmite bombonu, jedite nešto, bolje i to nego duvan. Inače, ovde ima restorana koji imaju i pušački i nepušački deo a koje ništa ne razdvaja, u fazonu, za jednim stolom se puši, a za drugim udaljenim pola metra ne, haos.​

Back