Ja iskreno ne vidim kako bi dve nedelje proste vojne obuke pomogle u nepredvidjenim situacijama ako bi se desila na primer za 50 godina. Ljudi zavrse obuku u auto skoli, voze svaki dan i opet ne znaju da prepoznaju nepredvidjene situacije.Bivša Juga je takođe bila država u kojoj je jedna čovek vedrio i oblačio i donosio sve odluke. Što se ovog povratka služenja vojnog roka tiče, to svakako neće biti klasična vojska već prosta obuka u nekim najosnovnijom stvarima koje svakom pojedincu i te kako mogu biti od pomoći u domenu nekih nepredviđenih situacija i slično. Nije mi jasno zašto ovim nisu obuhvaćene i žene.
Ovo, ovo i ovo.Mislim da niko ne treba nikome da kroji budućnost. Forsiranje i teranje ljudi da odsluže rok neće nikome ništa doneti. Samo zato što je to univerzalno, što je to aktuelno i na zapadu i na istoku, što mnogi koriste kao argument, ne znači da je to dobro. Ako dođe do toga da bilo kad dobijem bilo kakav poziv, imam sve uslove da zatražim civilno služenje vojnog roka, ne pada mi na pamet da izgubim 4 meseca života, ili koliko god, u kasarni. Nemam tu želju da neko vrišti na mene i maltretira me. Ko hoće da služi vojsku postoji dobrovoljni vojni rok, postoji vojna akademija.
Pa čudno, generalno se hvale time kako "mladi podržavaju vraćanje obaveznog vojnog roka", a ovamo niko neće u vojsku.Da li znate nekog ko je dobrovoljno odslužio vojni rok?
Razlog za uvodjenje obaveznog služenja vojnog roka je nikakav odziv za dobrovoljno služenje vojnog roka, a bez toga ne mogu konkurisati za profesionalne vojnike. Kada su 2014.g smanjene plate mnogo profesionalnih vojnika je napustilo službu, novi se nisu javili, a generacije koje su imale redovni vojni rok su od 2020.prestari. Kako je slab odziv za dobrovoljno služenje nema dovoljno ljudi za obavljanje najredovnijih dužnosti.
Pokušali su sa povećanjem plate, ali se ništa ne popravlja. Ali, kako sad reći "Neće Srbin u vojnike".
Inače, svi više vole da rade sa profesionalcima. Ogromna je pritisak biti odgovoran za 200-300 klinaca od 19 godina koji su naterani da obuku uniformu. Odgovorni su od toga kako će savladati obuku do toga kako se ponašaju.Za svako njihovo pijanstvo, bekstvo iz kasarne, neku povredu odgovara i starešina.
Ako se i uvede obavezan vojni rok, ne bih se iznenadila da ga ponovo ukinu.
Onda verovatno to povećanje plata profesionalnim vojnicima nije bilo dovoljno...Pokušali su sa povećanjem plate, ali se ništa ne popravlja. Ali, kako sad reći "Neće Srbin u vojnike".
Inače, svi više vole da rade sa profesionalcima. Ogromna je pritisak biti odgovoran za 200-300 klinaca od 19 godina koji su naterani da obuku uniformu. Odgovorni su od toga kako će savladati obuku do toga kako se ponašaju.Za svako njihovo pijanstvo, bekstvo iz kasarne, neku povredu odgovara i starešina.