Offtopic

Pominje se par nedelja nazovi vojne obuke u kasarnama koje danas liče na hotele, a većina se ponaša kao da će da ih šalju na 15 godina na indijsko-pakistansku granicu na vrh Pamira.

Pa jeste u pitanju par nedelja obuke, ali mi nismo Austrija ili ne znam koja uređena evropska zemlja gde postoji obavezno služenje vojnog roka, već Srbija koja je 21. vek dočekala u ratovima. (Uglavnom) Svi se dobro sećamo puškaranja devedesetih i verujem da to u značajnoj meri ima udeo u tome što je mnogima ideja krajnje odbojna. Plus, ne treba posebno da pričamo o tome kako je ovo postala država u kojoj samo jedan čovek donosi odluke i koji je samoinicijativno preuzeo nadležnost za sve.

Bilo da je u pitanju trik koji treba da skloni pažnju sa kosovskog pitanja, ili realna i ostvariva zamisao, mene uopšte ne čudi da takve inicijative povlače potpuno opravdano talasanje i negodovanje javnosti.

Bivša Juga je takođe bila država u kojoj je jedna čovek vedrio i oblačio i donosio sve odluke. Što se ovog povratka služenja vojnog roka tiče, to svakako neće biti klasična vojska već prosta obuka u nekim najosnovnijom stvarima koje svakom pojedincu i te kako mogu biti od pomoći u domenu nekih nepredviđenih situacija i slično. Nije mi jasno zašto ovim nisu obuhvaćene i žene.

Nisam za uvođenje vojnog roka, ali bih ga odslužio ako bi bio uveden

Ovo što je dodo napisao to je manje više to, nije sama ideja toliko odbojna koliko nalogodavci

Mislim da niko ne treba nikome da kroji budućnost. Forsiranje i teranje ljudi da odsluže rok neće nikome ništa doneti. Samo zato što je to univerzalno, što je to aktuelno i na zapadu i na istoku, što mnogi koriste kao argument, ne znači da je to dobro. Ako dođe do toga da bilo kad dobijem bilo kakav poziv, imam sve uslove da zatražim civilno služenje vojnog roka, ne pada mi na pamet da izgubim 4 meseca života, ili koliko god, u kasarni. Nemam tu želju da neko vrišti na mene i maltretira me. Ko hoće da služi vojsku postoji dobrovoljni vojni rok, postoji vojna akademija.

Last edited:
Sve tačno od A do Š. Ova zemlja je dovoljno izmaltretirana krvavom prošlošću, neka vojsku služi onaj ko hoće. Uzimajući u obzir situaciju u Ukrajini i u Izraelu, kao i situaciju na Kosovu i konstantno zveckanje oružjem od strane Šizoja i Kurtija, ne bi me čudilo da pokušava da se stvori ratna atmosfera i kod nas i da zbog toga sada pumpaju priču oko vojnog roka. Ja jesam patriota i ovu zemlju u kojoj živim volim jer nisam mogao da je biram, ali mi apsolutno ne pada napamet da služim ovoj aktuelnoj gamadi, u bilo kom smislu. Baš se plašim da će u slučaju nekog haosa (ne daj Bože) predsednik i ostali da šalju svoju decu u rat. Sure, Jan. Na kraju krajeva, dosta je bilo ratova i odvratne prošlosti, generacije su upropašćene zbog toga sa svih strana.

Bivša Juga je takođe bila država u kojoj je jedna čovek vedrio i oblačio i donosio sve odluke. Što se ovog povratka služenja vojnog roka tiče, to svakako neće biti klasična vojska već prosta obuka u nekim najosnovnijom stvarima koje svakom pojedincu i te kako mogu biti od pomoći u domenu nekih nepredviđenih situacija i slično. Nije mi jasno zašto ovim nisu obuhvaćene i žene.
Ja iskreno ne vidim kako bi dve nedelje proste vojne obuke pomogle u nepredvidjenim situacijama ako bi se desila na primer za 50 godina. Ljudi zavrse obuku u auto skoli, voze svaki dan i opet ne znaju da prepoznaju nepredvidjene situacije.

Da li znate nekog ko je dobrovoljno odslužio vojni rok?
Razlog za uvodjenje obaveznog služenja vojnog roka je nikakav odziv za dobrovoljno služenje vojnog roka, a bez toga ne mogu konkurisati za profesionalne vojnike. Kada su 2014.g smanjene plate mnogo profesionalnih vojnika je napustilo službu, novi se nisu javili, a generacije koje su imale redovni vojni rok su od 2020.prestari. Kako je slab odziv za dobrovoljno služenje nema dovoljno ljudi za obavljanje najredovnijih dužnosti.
Pokušali su sa povećanjem plate, ali se ništa ne popravlja. Ali, kako sad reći "Neće Srbin u vojnike".
Inače, svi više vole da rade sa profesionalcima. Ogromna je pritisak biti odgovoran za 200-300 klinaca od 19 godina koji su naterani da obuku uniformu. Odgovorni su od toga kako će savladati obuku do toga kako se ponašaju.Za svako njihovo pijanstvo, bekstvo iz kasarne, neku povredu odgovara i starešina.
Ako se i uvede obavezan vojni rok, ne bih se iznenadila da ga ponovo ukinu.

Mislim da niko ne treba nikome da kroji budućnost. Forsiranje i teranje ljudi da odsluže rok neće nikome ništa doneti. Samo zato što je to univerzalno, što je to aktuelno i na zapadu i na istoku, što mnogi koriste kao argument, ne znači da je to dobro. Ako dođe do toga da bilo kad dobijem bilo kakav poziv, imam sve uslove da zatražim civilno služenje vojnog roka, ne pada mi na pamet da izgubim 4 meseca života, ili koliko god, u kasarni. Nemam tu želju da neko vrišti na mene i maltretira me. Ko hoće da služi vojsku postoji dobrovoljni vojni rok, postoji vojna akademija.
Ovo, ovo i ovo.

Da li znate nekog ko je dobrovoljno odslužio vojni rok?
Razlog za uvodjenje obaveznog služenja vojnog roka je nikakav odziv za dobrovoljno služenje vojnog roka, a bez toga ne mogu konkurisati za profesionalne vojnike. Kada su 2014.g smanjene plate mnogo profesionalnih vojnika je napustilo službu, novi se nisu javili, a generacije koje su imale redovni vojni rok su od 2020.prestari. Kako je slab odziv za dobrovoljno služenje nema dovoljno ljudi za obavljanje najredovnijih dužnosti.
Pokušali su sa povećanjem plate, ali se ništa ne popravlja. Ali, kako sad reći "Neće Srbin u vojnike".
Inače, svi više vole da rade sa profesionalcima. Ogromna je pritisak biti odgovoran za 200-300 klinaca od 19 godina koji su naterani da obuku uniformu. Odgovorni su od toga kako će savladati obuku do toga kako se ponašaju.Za svako njihovo pijanstvo, bekstvo iz kasarne, neku povredu odgovara i starešina.
Ako se i uvede obavezan vojni rok, ne bih se iznenadila da ga ponovo ukinu.
Pa čudno, generalno se hvale time kako "mladi podržavaju vraćanje obaveznog vojnog roka", a ovamo niko neće u vojsku.

ima i jednog i drugog

nisko poverenje u institucije koje su neretko izneverile narod + konformizam = trenutna situacija

Onda verovatno to povećanje plata profesionalnim vojnicima nije bilo dovoljno...
Jedino rešenje mi se čini povećanje plata i izgradnja vojnih stanova za profesionalne vojnike...
Vojni stanovi bi mogli da budu dobar benefit, obzirom na rast cena na tržištu...

Nece se ovde nikada vratiti poverenje u Vojsku i to je tako, nije ovo Izrael gde omladina to shvata kao dug prema otadzbini i poziv koji se ne odbija. Svaka Vojska dobija povratni odgovor od drustva kakav je i zasluzila, a nasa je pukla u svakom smislu, kapitulirala, ostavila ratne invalide i mnoge porodice na ivici egzistencije itd. Pitanje je da li bi i povecanje budzeta pomoglo da se tako brzo promeni reputacija Vojske.

Vojska se zapravo 1999. dosta dobro držala, a taj rat je bio tragedija političke sfere...

Zato je vojska po anketama bila državna institucija u koju smo 2000. imali najviše poverenja (pogotovu u odnosu na policiju koja je smatrana Miloševićevom prćijom), tako da se taj pad popularnosti vojske dogodio kasnije, i nije imao direktne veze sa ratovima...

Ma oni svako malo pricaju o tom vojnom roku. Ne verujem da ce ga biti uopste.

Jedino bih ga (ako ga bude) uveo i za zene namerno. Kao i u Izrealu. Zbog onih "pick me" kokošala koje laprdaju kako muškarci više nisu muškarci pa ce vojska ovo ili ono.

Aj i ti sestro u kasarnu lepo da ne kenjas mnogo.

U Izraelu su nabrijani pošto su okruženi sa par stotina miliona nabrijanih Arapa koji ne žele da postoje lol (mada važi i u obrnutom smeru)

Kod nas ili generalno bilo gde u Evropi nije takva situacija. Koliko god da se talasa ruku na srce ljudi normalno žive svoje živote bez nekog realnog straha.

Back