Offtopic

@Pokahontas
Pa upravo zbog toga da bi polagao na jednom mestu, a ne da šetaš od fakulteta do fakulteta ili od grada do grada.
Jeste problematično, ali to je jednom pa više nikada.

Jbg i za faks se šećkaš čas predavanja / vežbe, čas menza, čas čitaonica i sva tri mogu biti na skroz različitim mestima

Jeste problematično, ali to je jednom pa više nikada.

Sad me podseti i tog detalja. Jednom, ali samo ako se upišeš te godine.

Ako se ne upišeš te godine, sledeće godine moraš ponovo da radiš prijemni. Sa Velikom maturom ne moraš, nju radiš jednom i to je to. Jedino ako nisi zadovoljan ostvarenim rezultatima možeš da je radiš ponovo.

U Moldaviji postoji Velika matura već dugo, ne znam sve detalje, ali poenta je da ne može bilo ko da konkuriše na bilo šta. Konkretno određeni fakultet postavi kvote koliko minimum moraš da imaš npr. na testu iz matematike, ako nemaš toliko može da bude i hiljadu slobodnih mesta na fakultetu, nećeš se upisati.

Cuo sam na vestima da se pregovara o vracanju vojnog roka. Mnogo se plasim, znaci prosto necu da idem u SNS vojsku nikako, ne zelim. Mozda me terapija koju pijem spasi od vojske ako stvarno vrate, inace bezim iz zemlje. Necu znaci, necu u vojsku.

@Lignjoslav A što nam blago? Sve do 60. godine života mogu zvati na vežbe, odnosno u službu...
Što se tiče služenja vojnog roka ili civilne službe, to bi trebalo do 30. godine da se obavi, ali pričali su nedavno da bi i one starije od 30 mogli da zovu, samo bi za njih obuka možda trajala kraće.

Obaveza služenja u rezervnom sastavu (član 48. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi). Obavezu služenja u rezervnom sastavu imaju vojni obveznici: koji su odslužili vojni rok, ili su, po odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi regulisali obavezu služenja vojnog roka na drugi način (oslobođeni obaveze služenja vojnog roka: stekli državljanstvo Republike Srbije a u zemlji čiji su bili državljani regulisali služenje vojnog roka; dvojni državljani koji su regulisali obavezu služenja vojnog roka u drugoj državi; profesionalna vojna lica kojima je prestala profesionalna vojna služba; ovlašćena službena lica MUP-a i lica koja su navršila 30 godina života a teritorijalni organ Ministarstva odbrane je utvrdio da nisu izbegavala vojnu obavezu).

Obaveze lica u rezervnom sastavu nastaju od dana otpuštanja sa služenja vojnog roka ili civilne službe, od dana kada je obaveza služenja vojnog roka i civilne službe regulisana na drugi način, odnosno od dana prestanka profesionalne vojne službe, i traju do kraja kalendarske godine u kojoj vojni obveznik (muškarac) navršava 60 godina života.​

Ja nisam služio, jer je obavezni vojni rok ukinut pre toga. Nije da sam lud za služenjem vojnog roka, ali nije mi to sad neki bauk. Da treba, išao bih.

Ja ne bih, mene je jos odmalena strah te vojske, prosto me je strah da rukujem oruzjem. Odmalena je meni to predstavljao najveci bauk.

Ma ne verujem da ce se to desiti, budzet za vojsku je mizeran. I ljudi koji dobrovoljno odu, jedu pasulj gradistanac i dobijaju neku crkavicu kao naknadu za sluzenje vojnog roka, sto je sramota.
Druga stvar je da se desio drustveni reset, ljudi su se prosto distancirali od Vojske, koja je izgubila sve moguce ratove u koje nije ni trebalo da ulazi.

@Lignjoslav Pa dobro, onda civilno služenje. Ja sam služio civilno 9 meseci u Odeljenju za vanredne situacije pri Ministarstvu odbrane. Uglavnom se svodilo na neku administraciju i na kraju je bio neki kurs prve pomoći i neka vežba gašenja požara na poligonu.

Dobro to je vec prihvatljivo. Oprostite jos jednom sto sam napravio od muve slona, nego sam se izbezumio kad su rekli u vestima odmah "SRBIJA VRACA OBAVEZNI VOJNI ROK".

Dobro to je vec prihvatljivo. Oprostite jos jednom sto sam napravio od muve slona, nego sam se izbezumio kad su rekli u vestima odmah "SRBIJA VRACA OBAVEZNI VOJNI ROK".
Ako imaš više od 19 godina, smatraj da se priča o obaveznom služenju vojnog roka ne odnosi na tebe.
Koliko ja znam obavezno služenje se odnosilo na mladiće od 19 godina, a regrutacija se vršila u godini kad mladić puni 18 godina, izuzev u slučaju da dobrovoljno neće ranije u vojsku.
Ali, ako bude obaveznog služenja vojnog roka i pozovu te na pregled, obavezno ponesi svu medicinsku dokumentaciju.

Ako imaš više od 19 godina, smatraj da se priča o obaveznom služenju vojnog roka ne odnosi na tebe.
Koliko ja znam obavezno služenje se odnosilo na mladiće od 19 godina, a regrutacija se vršila u godini kad mladić puni 18 godina, izuzev u slučaju da dobrovoljno neće ranije u vojsku.
Ali, ako bude obaveznog služenja vojnog roka i pozovu te na pregled, obavezno ponesi svu medicinsku dokumentaciju.
Čini mi se da se uvođenje u vojnu evidenciju i dalje vrši kada neko napuni 18 godina, nezavisno od toga da li će se posle prijaviti na dobrovoljno služenje. Na lokalnim portalima viđam poziv i to uglavnom bude baš u ovom periodu.

Dobar deo napuni 18 godina još na kraju trećeg razreda srednje škole. Meni je tada stigao poziv za upis u vojnu evidenciju.

Najluđe od svega mi je što je prošlo više od 10 godina od tad...

Videh na Tiktoku da su u Izraelu postavili jelku sa ukrasima mrtve dece iz Palestine. Iz nekog razloga ne mogu da embedujem klip ovde. Monstruozno!

Čini mi se da se uvođenje u vojnu evidenciju i dalje vrši kada neko napuni 18 godina, nezavisno od toga da li će se posle prijaviti na dobrovoljno služenje. Na lokalnim portalima viđam poziv i to uglavnom bude baš u ovom periodu.
Uvodjenje u vojnu evidenciju vršilo se sve ovo vreme od kad je ukinuto služenje vojnog roka, ali niko osim onih koji su hteli na dobrovoljno služenje, nije upućen na lekarski pregled. Kad je bilo obavezno služenje vojnog roka, hteli ili ne, išlo se na pregled u 3. ili 4.razredu srednje. Valjda u roku od 6.meseci upućuju pozive za služenje vojske. Onda je bilo da studenti dok redovno studiraju ne idu u vojsku dok ne završe fakultet. Civilno je, mislim, mogao svako.

Tačno, redovni studenti su mogli da odlože. Mene je neposredno pre ukidanja uhvatio poslednji talas, i to baš u momentu kada sam menjao fakultet i nisam imao opravdanje za odlaganje, pa sam odslužio civilno 9 meseci. Lekarski pregled sam imao tek na fakultetu, nekoliko godina nakon uvođenja u vojnu evidenciju.

Back