Pokahontas
Ekspert
Nedaj bože da uvedu veliku maturu
Ti ispiti više nisu u junu?A kada da se pripreme za prijemni ispit i kada da polazu isti?![]()
dobro MATF je specifičan, ali Pravni, FON, ETF bude krvoproliće za upis i odlučuju sitnice, ali barem te sitnice budu na osnovu prijemnog koji je sam fakultet procenio da je relevantan.Trenutno je takva situacija da se kvota na Matematičkom ne popuni, pa neće previše uticati na to ko će ga upisati, mada može se desiti da lošiji đaci uzmu budžetska mesta nekim boljim. Uglavnom se popune informatički smerovi, ostalo slabije. Nisam nešto za tu Veliku maturu, osim ako se ne smisli neki izuzetno dobar sistem preko koga neće profitirati oni sa slabijim znanjem. Sve je više Vukovaca, odlikaša, naročito u osnovnom obrazovanju, ali i u srednjem, a nivo znanja opada u odnosu na ranije generacije, pa definitivno tu nešto ne štima. MATF ne može ni da završi svako ko ga upiše, neki sami odustanu u nekom trenutku, ali važno je da se nekako izjednači vrednovanje kandidata, što će se verovatno svesti na to da se kriterijumi u školama ujednače, ali to će biti veoma teško. A i u nekim školama se dopušta prepisivanje na maturi, dok je u nekim striktno zabranjeno, pa je i to kritično.
A i u nekim školama se dopušta prepisivanje na maturi, dok je u nekim striktno zabranjeno, pa je i to kritično.
ali takođe ima i drugi upisni krug oko avgusta-septembra gde se radi skoro isti prijemni, pa budući student može da se odluči da, recimo, radi u prvom roku ispit za jedan, a u drugom za drugi ako ne upiše prvi
To je dosta, ako su i dalje u istim prostorijama... Verovatno je onda kriterijum tokom studija odmeren tako da veliki deo otpadne što preETF je valjda 700 budžet za običan smer i 30 za SI (doduše na SI ogromna većina svakako računa da će biti samofinansirajući)
ne znam koliko je SF za običan smer
EDIT: ili je 700 SF + budžet, sad nmg da se setim kako je bilo kad sam bio ja, doduše moguće da se promenilo