Offtopic

Što? Pa to znatno olakšava stvari i omogućava studentima da apliciraju na više fakulteta istovremeno.

Loša je praksa, prvo što tera studente da imaju širinu koju ne moraju (primerice neko ko oće da upiše ETF mora da uči biologiju)

Drugo daje nepravednu prednost đacima iz slabijih škola koji će nezasluženo upisivati ispred đaka iz jačih škola sa slabijim prosekom.
Dečko 4.2 iz, primerice, devete ili matematičke je otkrio kvantnu fiziku za 4.8 dečka iz Gimnazije u Bosilegradu, a u startu će imati dosta veći broj poena samo na konto proseka što je sad za prijemne malo bitno do nebitno.

Baš baš sam protiv toga, uništiće naše jače fakultete poput ETFa, Matematičkog, Mediciniskog, Pravnog pošto će ih upisivati lošija deca. Prijemni su skroz OK, ja sam recimo išao na tri i sve sam vremenski stigao. Usko su povezani po disciplini pa su se dogovorili da ne budu isti dan, a ako neko želi da upisuje tipa Biološki i Matematički u isto vreme (što je dijametralno suprotno) je njegov problem, to je izrazito retka situacija.

Mora da postoji neki standard, nije sve za svakoga.

Last edited:
Pa dobro i sada prosek iz srednje škole donosi određene poene za upis na fakultet? 40 od 100, bar je tako bilo kada sam se ja upisivao.

Taj test iz biologije ili matematike ili jezika, bi trebao da bude isti za sve. Tako da učenik koji je došao iz "slabije škole", u kojoj je bez većeg truda došao do super proseka, imaće manje šanse da Veliku maturu uradi kako treba i samim tim će u ukupnom skoru opet biti lošiji. Naravno, ovo je pod uslovom da nema prepisivanja ili sličnih mahinacija.

Ja sam recimo hteo da konkurišem na dva fakulteta koji su u istoj sferi, ali je jedan u Beogradu, drugi u Novom Sadu. I nisam mogao zato što je prijemni bio istog dana. A na to treba da dodam i da se prijemni na fakultetima plaćao, tako da je tu i finansijski aspekt u pitanju.

Trenutno je takva situacija da se kvota na Matematičkom ne popuni, pa neće previše uticati na to ko će ga upisati, mada može se desiti da lošiji đaci uzmu budžetska mesta nekim boljim. Uglavnom se popune informatički smerovi, ostalo slabije. Nisam nešto za tu Veliku maturu, osim ako se ne smisli neki izuzetno dobar sistem preko koga neće profitirati oni sa slabijim znanjem. Sve je više Vukovaca, odlikaša, naročito u osnovnom obrazovanju, ali i u srednjem, a nivo znanja opada u odnosu na ranije generacije, pa definitivno tu nešto ne štima. MATF ne može ni da završi svako ko ga upiše, neki sami odustanu u nekom trenutku, ali važno je da se nekako izjednači vrednovanje kandidata, što će se verovatno svesti na to da se kriterijumi u školama ujednače, ali to će biti veoma teško. A i u nekim školama se dopušta prepisivanje na maturi, dok je u nekim striktno zabranjeno, pa je i to kritično.​

to jeste problem, neki fakulteti namerno stave na isti dan kao neki konkurentni u drugom gradu

ali takođe ima i drugi upisni krug oko avgusta-septembra gde se radi skoro isti prijemni, pa budući student može da se odluči da, recimo, radi u prvom roku ispit za jedan, a u drugom za drugi ako ne upiše prvi

nakon 4. srednje studenti treba da se kategorički opredele koja disciplina će im biti ona kojom će se baviti za života. Nije potrebna ta vrsta širine, ljudi će upisivati fakultete koje žele na osnovu prijemnog iz discipline koja nema veze sa tim fakultetom.

Trenutno je takva situacija da se kvota na Matematičkom ne popuni, pa neće previše uticati na to ko će ga upisati, mada može se desiti da lošiji đaci uzmu budžetska mesta nekim boljim. Uglavnom se popune informatički smerovi, ostalo slabije. Nisam nešto za tu Veliku maturu, osim ako se ne smisli neki izuzetno dobar sistem preko koga neće profitirati oni sa slabijim znanjem. Sve je više Vukovaca, odlikaša, naročito u osnovnom obrazovanju, ali i u srednjem, a nivo znanja opada u odnosu na ranije generacije, pa definitivno tu nešto ne štima. MATF ne može ni da završi svako ko ga upiše, neki sami odustanu u nekom trenutku, ali važno je da se nekako izjednači vrednovanje kandidata, što će se verovatno svesti na to da se kriterijumi u školama ujednače, ali to će biti veoma teško. A i u nekim školama se dopušta prepisivanje na maturi, dok je u nekim striktno zabranjeno, pa je i to kritično.​
dobro MATF je specifičan, ali Pravni, FON, ETF bude krvoproliće za upis i odlučuju sitnice, ali barem te sitnice budu na osnovu prijemnog koji je sam fakultet procenio da je relevantan.

ovako daješ ogromnu moć ministarstvu obrazovanja, koje je sklono us*ravanju stvari i počinju da te "sitnice" budu pitanja iz hemije za nekog ko oće da studira IT

stoga su jači fakulteti apsolutno protiv velike mature i iskreno se skroz slažem, neće da srozavaju nivo koji još uvek (donekle) postoji

nije fakultet srednja škola, ne mora svako da ga završi

Na ETF-u i dalje krvoproliće?
Ovi moji što su sad profesori se žale na studente 😭

ETF je valjda 700 budžet za običan smer i 30 za SI (doduše na SI ogromna većina svakako računa da će biti samofinansirajući)

ne znam koliko je SF za običan smer

EDIT: ili je 700 SF + budžet, sad nmg da se setim kako je bilo kad sam bio ja, doduše moguće da se promenilo

A i u nekim školama se dopušta prepisivanje na maturi, dok je u nekim striktno zabranjeno, pa je i to kritično.​

To ne zavisi od škola, već od dežurnih profesora. U istoj školi se desi da u jednom kabinetu bude prepisivanja, a u drugom ne smeš ni pogled da skreneš sa testa.

ali takođe ima i drugi upisni krug oko avgusta-septembra gde se radi skoro isti prijemni, pa budući student može da se odluči da, recimo, radi u prvom roku ispit za jedan, a u drugom za drugi ako ne upiše prvi

U praksi, to izgleda super, ali pitanje je da li će biti mesta u drugom upisnom krugu i ako bude, da li će biti mesta na budžetu. Tako da se opet vraćamo na finansijski momenat. Meni su recimo roditelji rekli - ako nisi na budžetu, nećeš studirati, mi to ne možemo da finansiramo. Sigurno da nisam jedini takav slučaj.

Ono što mislim da je poenta je da ne treba dozvoliti da se nadležnosti fakulteta prebace na ministarstvo obrazovanja.

Fakultetu ako je stalo do dobrobiti sebe i da ga upisuje što više kvalitetnih đaka on će napraviti kriterijum prijemnog koji će zadovoljiti potrebe, dok min. obrazovanja boli uvo i njihova poenta je da postoje samo da se kaže da, eto, država nešto radi po pitanju obrazovanja.

Nekad je postojalo i sufinansiranje, pa se plaćala neka cifra koja se mogla izmiriti nekako. Danas su neke školarine po 150-200 hiljada dinara, što iz perspektive studenta, ali i roditelja, može izgledati dosta, pa i nepriuštivo. A nije poenta ni upisati bilo koji fakultet, ako je na nekom cena skromnija, jer studije su te koje te najviše usmeravaju čime ćeš se u životu baviti.

Naravno da ne treba sve prebaciti na Ministarstvo obrazovanja, to bi bilo suludo. Svi ti fakulteti bi trebali da učestvuju u stvaranju testova za Veliku maturu.

Takođe, treba neke stvari definisati, npr. ako planiraš da konkurišeš na tehničke fakultete, naravno da ne možeš za Veliku maturu polagati istoriju ili geografiju. A fakulteti koji traže i neke posebne veštine i znanja poput Matematičkog, Arhitektonskog, Primenjenih umetnosti, treba da imaju i neko dodatno testiranje budućih studenata.

Pa da, ali zašto onda uopšte uvoditi veliku maturu ako će zavisiti od fakulteta do fakulteta i ko će koju maturu polagati (tj da li će neko istoriju, matematiku ili književnost)

To je onda praktički isto kao sada, manje-više

ETF je valjda 700 budžet za običan smer i 30 za SI (doduše na SI ogromna većina svakako računa da će biti samofinansirajući)

ne znam koliko je SF za običan smer

EDIT: ili je 700 SF + budžet, sad nmg da se setim kako je bilo kad sam bio ja, doduše moguće da se promenilo
To je dosta, ako su i dalje u istim prostorijama... Verovatno je onda kriterijum tokom studija odmeren tako da veliki deo otpadne što pre 😭
Nije ni čudo što se sadašnji profesori onda žale na studente...

U moje vreme je bilo otprilike 300 slabe struje i 150 jake.
Nije bilo SF. Nije postojao taj SI.

@Pokahontas
Pa upravo zbog toga da bi polagao na jednom mestu, a ne da šetaš od fakulteta do fakulteta ili od grada do grada.

Ma da, na ETFu 75% otpadne u prvoj godini.

Matematički još gori, tamo 90% otpadne sa budžeta na kraju prve, a mnogo njih i odustane.

Za neke bi verovatno morao da postoji nekakav dodatni test, npr. za Fakultet primenjenih umetnosti sada se polaže ispit za proveru sklonosti i sposobnosti, poput crtanja, slikanja i vajanja, a ne mogu se time daviti oni koji žele npr. da studiraju fiziku, niti treba upis na umetnički fakultet da previše zavisi od testa iz srpskog, matematike, biologije...

Za Matematički se inače ne traže posebne veštine, već samo nešto bolje znanje matematike od proseka, a za univerzalne testove, treba naći granicu kojom će se adekvatno ispitati to, nezavisno od fakulteta.

Back