Offtopic

Me.ni su zanimljivi sad svi ovi inžinjeri eksperti sa svojim ekspertizama. Zašto se niko od njih nije oglašavao ranije i ukazivao javno na taj propust? Ja i dalje ne mogu da verujem da se bukvalno u sekundi iščupala čitava konstrukcija i da je sve palo u trenu kao da je laserom presečeno. Nesreće de dešavaju, a ovo bi bila nesreća da je pao jedan deo ili krenulo sve da se krivi. Ovako je ovo ektremni amaterizam, nedopustiv propust i zločin za zatvor.

I da su hteli, ne bi imali gde da se oglase (osim drustvenih mreza) jer u ovoj drzavi svako ko iole nesto zna (nevezano koja je oblast u pitanju) a kaze nesto sto nije u skladu sa narativom koji dolazi od strane naprednih dupelizaca, odmah biva proglasen za budalu, neznalicu, izdajnika, svi tabloidi krenu da ga razvlace a usput saznajemo i gde zivi, ko je bracni partner i gde deca kupuju uzinu dok su u skoli.........

Pre nedelju dana je predsednik licno strucno procenio da su svi eksperti koji su protiv iskopavanja litijuma kreteni a ujedno i plagijatori (vrhunac ludila, predsednik optuzuje druge da su plagijatori a on je okruzen istima).

Tesla da je ziv danas i da ne podrzava Vucica, cenim da bi Svinjformer stavio neki naslov tipa "BUDALA IZDAJNICKA! Mlati pare u Americi a komentarise poteze predsednika Vucica u Srbiji!"

Bukvalno to. I to se vidi na svakom koraku.

Pocelo je sa dovodjenjem Blera pa onda i Sredera (i to na godisnjicu bombardovanja), onda smo imali ono mazenje od strane Klintona.......sto je za mene licno najvece ponizenje kao pripadnika ove nacije.

Pa onda velicanje Murata te tvrdnje kako je Murat bio veliki vojskovodja i kako mu nasi ni do kolena nisu (???!).

Pa onda ove najnovije nebuloze u kojima tvrdi da smo svi lenstine, gluperde i nista ne znamo. Cak ni picu ni pivo ne znamo da napravimo i moramo od Nemaca da ucimo da on jadan ne bi dobio gorusicu opet.

Kad se tome pridoda i sta je sve izjavljivao devedesetih, jedini logican zakljucak je da se on sa zdravim razumom davno rastao.

Me.ni su zanimljivi sad svi ovi inžinjeri eksperti sa svojim ekspertizama. Zašto se niko od njih nije oglašavao ranije i ukazivao javno na taj propust? Ja i dalje ne mogu da verujem da se bukvalno u sekundi iščupala čitava konstrukcija i da je sve palo u trenu kao da je laserom presečeno. Nesreće de dešavaju, a ovo bi bila nesreća da je pao jedan deo ili krenulo sve da se krivi. Ovako je ovo ektremni amaterizam, nedopustiv propust i zločin za zatvor.

Pa nije da nije pokušavano, stavila sam na prethodnoj strani jedan od linkova gde je izjava tog inženjera koji je čak i bio u timu koji je radio rekonstrukciju do 2023. i čovek lepo rekao da je slao dopise nadležnima da su te ploče zrele za kompletnu zamenu, ali da nije dobijao odgovore.

Meni je jezivo da se svega godinu i po dana nakon Ribnikara, pa Mladenovca odmah nakon, desio dogadjaj koji uliva jos vise nesigurnosti u ovo vec napaceno drustvo. Ne postoji skala za tragedije, ali ne mogu da se otmem utisku da nam je zlo sve blize i blize, i da nas demantuje da itekako moze gore.

U zlim vremenima treba biti čovek.
Ne činite drugima ono što sebi ne želite.
Mir nevinim dušama. 😥

Nekadašnji vic da sad ne uspevamo "ni da okrečimo sve što je sagrađeno za vreme Tita" je ovih dana postao crnjak...

Tužno je što su i u vreme najveće diktature komunisti imali dovoljno znanja i hrabrosti da ostave građevinu i prirodne nauke stručnjacima, pa makar bili i "narodni neprijatelji", ne bi li zemlja napredovala, a ovi danas ne umeju...
(Moju zgradu je tokom 60-ih pravio nepodobni "buržuj", potomak Milovana Glišića, ali je tadašnji režim barem cenio njegovu stručnost, i radio je na puno projekata u posleratnoj obnovi Beograda...)

O socrealističkoj arhitekturi može svašta da se kaže po pitanju estetike, li činjenica je da su sve te građevine izdržale zub vremena i dan danas je dosta njih u funkcionalnom stanju.

S druge strane novogradnja često štede na materijalu, štede na armaturi, štede na svemu. Ne daj bože da se desi neka vremenska nepogoda pa da vidimo posledice tog načina.

Nažalost, ni ova tragedija neće postaviti stvari na mesto da uvek mora da postaji neki lanac odgovornosti i adekvatne stručnosti koja će pratiti čak i najmanje rekonstrukcije.

Ono što mene plaši je to što je ovde sada tema od prvorazrednog značaja naprasno postala (potencijalna) izgradnje nuklearne elektrane. Pa nema šanse da će nekoga ubediti kako će sve u vezi sa tim pratiti postojeće bezbednosne i sve druge protokole. Pritom, ne mislim na sam fizički proces u okviru reaktora koji donosi rizik sam po sebi, već na hiljadu drugih mogućih nagaznih mina. Nemamo ni stručne kadrove, ni pouzdane inspekcijske i nadzorne sisteme. Užas.

Suvisno je reci bilo sta na ovu temu, kad je vec sve receno.

Pitam se samo zasto nisam iznenadjen uopste reakcijom politicara?

Evo na sta lici i most u Subotici....most su jurili da zavrse do kraja prosle godine (kada su bili i izbori). Vec je poceo da puca.

subotica.png

Nova tragedija u najavi vec sada. NapreDNO odradjen posao.

Ne znam za vas, ali meni se zadnjih par dana vrzmaju svakakve misli, recimo sinoć sam bio u šoping centru i kroz glavu mi je prošlo šta ako se uruši krov, prelazim preko mosta - šta ako propadnemo svi, hodam ulicom - šta ako padne neki deo fasade na men i sve tako u krug. Ne osećam se više sigurno u ovakvoj zemlji, sa ovakvim režimom koji svojima obezbedi odgovorne poslove, a potom sve pokuša da zataška.

Back