Offtopic

Ja sam se baš radovao izgradnji železnica, pratim sve moguće vesti jer sam jedva čekao povezivanje Srbije brzom prugom od severa ka jugu, pruge po Vojvodini, do Budimpešte itd. Čak se na X-u sa Vesićem pratim da bih saznao šta se radi. Ali ovo sad je bacilo senku na sve te lepe vesti.

Iz autobusa kojim prolazim pored glavne žs nemam želuca ni da pogledam kroz prozor, svi ostali bulje tamo kao hipnotisani.

Rasplakao sam se od jutros zbog ovoga i mislim da ću otići da zapalim sveću. Ne mogu da verujem da u trenutku dolaska u Ns nisam imao pojma šta se dešava na ulicama dok nisam pogledao vesti.

Najgore što bih i ja verovatno tek iz vesti saznala ili od pojedine rodbine koja je zvala da pita jesmo svi dobro, da mi sestra nije izabrala juče da dođe sa detetom.

Sutra moram na voz, koristicu neko vreme iskljucivo petrovaradinsku stanicu.

Ne može i da hoćeš, stanica zatvorena do daljnjeg, prema Beogradu vozovi idu iz i do Petrovaradina, a prema Somboru i Subotici iz i do Futoga.

Ovo je strašno... Toliko mladih ljudi, dece je nastradalo, pa i ovi stariji, ali svi ni krivi ni dužni 🙏

Među stradalima su dve osobe muškog pola N.K. (2007.), Đ.F. (1971.) i pet osoba ženskog pola – M.A. (2008.), F.V. (2014.), S.F. (2018.) i G.R. (1966.), K.M. (1948.), kao i povređeni od kojih su dve osobe ženskog pola – T.M. (2000.) i A.R. (2001.) i jedna muškog pola – V.C. (2006.).

Tužilaštvo je juče saopštilo da su identifikovana dve osobe ženskog pola – A.R. (2004.) i A.Ć.S. (1989.) i pet muškog pola – H.S. (1997.), M.M. (2003.), Š.Đ. (1947.), R.V. (1955.) i S.V. (1979.).

Meni je i danas toliko loše, da bukvalno ne mogu doći sebi. Mislim da se još lošije osećam nego posle Ribnikara.
Pričaju prijatelji po NS, da se tačne informacije kriju o broju stradalih, ne znam da li je tačno, ali je svakako jezivo sve ovo.

Attachments

• Screenshot_20241102_153428_Instagram.webp
    Screenshot_20241102_153428_Instagram.webp
    87.1 KB · Views: 32
Jel neko putovao sa nove autobuske stanice u Beogradu? Iskreno gledala sam sad na yt dođe mi da jedini put kad bih otišla tamo bio bi mi i kad bih se bacila pod točkove. Praktično mi je predaleko, tehnički nezavršeno, a emocionalno suicidalno.

Nisam još, ali najveću zamerku koju sam čula je da ti sto godina treba da dođeš od dolaznih perona do tog objekta koji trenutno zamenjuje zgradu stanice koja (naravno) nije završena. Ali naravno da investitori ne smeju da čekaju za gradnju jer su dali pozamašne cifre ovima koji su se ugradili, pa je stara srušena a da nova nije završena kako valja.

Što se tiče ovog juče, ne znam, iskreno sam još pomalo u šoku, mada ne toliko koliko sam bila u prvom trenutku da mi je tek posle došlo do mozga da mi je i mama bila otišla da čeka na stanici (dok još nismo znali kada se tačno sve dogodilo) jer je voz trebalo da stigne. Još mi dodatno bude grozno kad pročitam kako za ove dve devojčice lažu da su žive, a mediji, mada ne opravdavam ni te lešinare, već stupili u kontakt sa porodicom i ocem koji je van sebe (pretpostavljam) i potvrdio da ih nema više. 🙁

I plus što mi uopšte nije svejedno, mada jeste da priča racionalno i sa stanovišta struke, predsednica Društva arhitekata reče da treba proveriti sad čitavu zgradu stanice i njenu stabilnost, znajući da voz koristim bukvalno pri svakom putovanju bilo gde otkako je otvorena nova pruga. 😐

Putovala. Obožavam što je ideja da se rastereti saobraćaj rezultirala time da se optereti već opterećena Gazela. Takođe jedva čekam dodatne gužve zbog Starog savskog. A o emotivnom segmentu i zbog uklanjanja mosta i zbog stare autobuske koja stoji onako porušena bolje da ne pričam.

U zadnje vreme punimo crnu hroniku svetskih medija. Pored svih tegoba koje imamo po pitanju politike i ekonomije došli smo do stadijuma da sad imamo i ljudske žrtve. Čovek jedino može da se pravi da ignoriše pošto će u suprotnom poludeti...

Proslo je vise od 24 h od ove tragedije i, kako sam i ocekivao, niko od odgovornih ni ne pomislja na ostavku. Oni ni ne znaju sta to znaci kad neko ima odgovornost. Ali su se zato maksimalno upregli da ubede celokupnu javnost da oni nisu radili rekonstrukciju, pa su zato rezimski sateliti punom parom radili na retroaktivnoj izmeni svojih naslova i tekstova jer "nastresnica nije rekonstruisana", ali na njihovu nesrecu, postoji nesto sto se zove Web Archive a internet, svakako, sve pamti i istinu nece moci da sakriju.

Jedini pozitivan primer koji je blizak njima je Ruzic, isti taj Ruzic koga su nedavno provlacili kroz zivo blato u Svinjformeru, jer se usudio da gostuje na "izdajnickoj" televiziji a usput se i nije dovoljno duboko zavukao u vodjinu zadnjicu. On je jedini koji je imao morala nakon Ribnikara. U normalnim zemljama bi cela vlada pala nakon ovoga ali nazalost, mi smo jos jednom dokazali da smo mi miljama daleko od bilo kakve normalne zemlje.

Ja i danas cujem neke ljude koji kazu da se eto to tako desava a vlast tu nista nije mogla, ne treba kriviti vlast. I dalje je uveliko prisutna mantra "Cuti, moze i gore" ili "Dobro je da nije bilo vise zrtava" .......i zato smo ovde gde jesmo. I, nazalost, nece se zavrsiti na ovome.

I da, ista ova bulumenta, peni svakodnevno i ubedjuje ljude da bi sve bilo kako treba kad bi oni poceli da kopaju litijum 🤡

Back