Offtopic

Bože, koga bi zanimala knjiga bivše američke potpredsednice. :unsure:

Bože, koga bi zanimala knjiga bivše američke potpredsednice. :unsure:
Vjerovatno one za koje je namijenjena 😄 Vjerujem prvenstveno njeno glasačko tijelo, a onda i svako ko prati globalnu politiku i kome se knjiga čini interesantnom. Nisam nešto naročito pratio toliko političke kampanje od tamo, ali svakako bih volio vidjeti neke detalje i anegdote. Moguće da svakako knjiga ima manji appeal za one koji manje simpatišu istog političara.

Za tamošnje prilike možda i ok, ali već na osnovu te rečenice kako ju je Bajden zvao da se žali kako ga ogovara, zvuči jako dosadno.

Meni bi bilo dosadno da čitam pisanija našeg predsednika ili premijera, a kamoli nekog zamenika.

Misliš "Kako sam pobedio samog sebe (i obojenu revoluciju)"? Što bi se tek to čitalo, ali teško da će i ugledati svetlost dana. :D

Wow... Francuska, Portugal, Belgija, Monako, Malta i Luksemburg su takođe priznali Palestinu... Plašim se šta će Izrael da uradi!

Wow... Francuska, Portugal, Belgija, Monako, Malta i Luksemburg su takođe priznali Palestinu... Plašim se šta će Izrael da uradi!
S tim što Francuska uslovljava puno priznanje:
Makron je rekao da će Francuska otvoriti ambasadu u Palestini tek kada budu oslobođeni svi taoci koje drži Hamas i kada se postigne dogovor o prekidu vatre.
https://www.danas.rs/svet/francuska-priznala-palestinu/

Hamas drži 48 talaca koje ne siluje.
Izrael drži 5000 zatvorenika koje siluje.

Prošle godine:

Unrest continues to brew in Israel after a right-wing mob including members of the Knesset broke into two Israeli military bases in an effort to prevent Israeli military police from detaining nine soldiers who were under investigation for gang raping a Palestinian prisoner at the notorious Sde Teiman facility.
https://www.democracynow.org/2024/8/1/israel_gaza_palestinian_prisoners_torture

https://www.cbsnews.com/news/israel...soner-alleged-rape-sde-teinman-abuse-protest/

Ove godine:
https://news.un.org/en/story/2025/03/1161081

Palestinian boys and men have also been raped and subjected to torture, and in some cases, the impact of rape and torture has led to death of the victim.[11][12]

In its June 2024 investigative report, the UN's Independent International Commission of Inquiry on the Occupied Palestinian Territory (CoI) concluded: "The frequency, prevalence and severity of sexual and gender-based crimes perpetrated against Palestinians since 7 October across the Occupied Palestinian Territories (OPT) indicate that specific forms of Sexual and gender-based violence (SGBV) are part of Israeli Security Forces (ISF) operating procedures."[13]

In August 2024, Israeli human rights organization, B'Tselem, released a report on systematic Israeli abuse, torture, sexual violence and rape of Palestinian detainees, calling the Israeli prison system a "network of torture camps".[14][15] The report includes extensive testimonies from Palestinians.[15] The Guardian also interviewed Palestinian detainees, and reported they "back up [the] report by rights group B'Tselem, which says jails should now be labelled 'torture camps'."[16]

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sex...ence_against_Palestinians_during_the_Gaza_war

Iskreno pre će Izrael izbaciti iz Uefe i Evrovizije, što je takođe pod znakom pitanja, nego što će Francuska skroz priznati Palestinu...

U medijima se ne govori o nekakvom delimičnom priznanju. Jesu to negde Francuzi objavili nedvosmisleno ili je samo tvoje tumačenje?

Oni formalno uopšte ne mora ni da imaju ambasadu tamo. Priznavanje države i postojanje diplomatskog predstavništva na njenoj teritoriji, su skroz različite stvari. Otvaranje ambasade može biti povezano i sa bezbednošću, ali i nekim drugim (praktičnim) stvarima. Svakako, uspostavljanje diplomatskih odnosa je proces koji zahteva određeno vreme, čak i u mirnodopskim uslovima.

Videćete da dogodine neće biti ništa od potencijalno najavljenih odustajanja sa esc.
Standardi kulturne Evrope se kupuju za malo para, kao što je uvek bilo i nažalost biće.

Pa možda i neće, pod uslovom da se izbaci Izrael, što vremenom deluje kao sve izvesnija solucija

Mislim da se svet (čitaj zapadni) prekasno sažalio na Palestinu. Strašno je da su ovakvi užasi morali da se dogode da bi neko čuo njihovu stranu ili se bar sažalio. Sad kad je sve redom porušeno, kad umiru deca od gladi, žele da im ponude nekakvo rešenje. Ne prestaje da me iznenađuje devijantna politika u svetu.

Oва признања УК и Француске су пре свега неискрена... Ништа то не помаже ни одмаже народу Палестине. Азијски кучићи (3 вазалне државе које нећу именовати ) Америке, по обичају, неће да признају. Колико смо ми као мала држава самосталнији од њих.

Mislim da se svet (čitaj zapadni) prekasno sažalio na Palestinu. Strašno je da su ovakvi užasi morali da se dogode da bi neko čuo njihovu stranu ili se bar sažalio. Sad kad je sve redom porušeno, kad umiru deca od gladi, žele da im ponude nekakvo rešenje. Ne prestaje da me iznenađuje devijantna politika u svetu.
To sam i ja pomislio, bukvalno se sve ovo desava sa dve godine zakasnjenja (i to ni blizu efikasno)

Oва признања УК и Француске су пре свега неискрена... Ништа то не помаже ни одмаже народу Палестине. Азијски кучићи (3 вазалне државе које нећу именовати ) Америке, по обичају, неће да признају. Колико смо ми као мала држава самосталнији од њих.
"Kučići" žive u 22. veku, dok "slobodarski" Vijetnam, Laos, Mjanmar... i dalje jedu klot pirinač i lepe đon na patike za 50 evra mesečno.

Back