Offtopic

Ne samo Francuska vec mnoge EU zemlje su odavno ukinule evidenciju o nacionalnoj pripadnosti. Umesto toga pitaju koje drzavljanstvo imas i koji ti je maternji jezik. To su pre svega gradjanska drustva koja su prosla tu fazu nacionalnog budjenja. A nasa drzava ako je vec ostavila mogucnost da se neko izjasni po nacionalnosti, onda to treba da bude slobodno i transparentno. Bilo je dosta prigovora u toku popisa na tu temu.

Možda sam ignorant ali nisam znao da se baš ne pita za nacionalnost/etničku pripadnost po Evropi. Kako se onda zna koliko je recimo Srba u Austriji, Njemačkoj itd? Nemaju mnogi pasoš Srbije, nego su rođeni i odrasli tamo

Nikako ne moze da se utvrdi precizan broj iseljenika u inostranstvo, tj. moze samo preko pasosa. Umesto toga imamo nekakav okviran broj koji evidentiraju udruzenja, ambasade, crkva itd. Oni koji su rodjeni tamo su uglavnom naturalizovani drzavljani ukoliko se ne odreknu srpskog drzavljanstva.

Ne samo Francuska vec mnoge EU zemlje su odavno ukinule evidenciju o nacionalnoj pripadnosti. Umesto toga pitaju koje drzavljanstvo imas i koji ti je maternji jezik. To su pre svega gradjanska drustva koja su prosla tu fazu nacionalnog budjenja. A nasa drzava ako je vec ostavila mogucnost da se neko izjasni po nacionalnosti, onda to treba da bude slobodno i transparentno. Bilo je dosta prigovora u toku popisa na tu temu.

Popisivanje manjina sa druge strane daje zvaničnim nacionalnim manjinama dodatna prava na jezik u zvaničnoj upotrebi, i povlastice sa manjinskim izbornim listama...

Povlastice mogu biti naročito važne za siromašnu manjinu poput romske, na primer...

Meni je to mnogo bolji sistem za manjine nego da se pravimo kao fol da nema nikakvih razlika među populacijom, dok se manjine getoiziraju u kvartove koji su goreli tokom BLM protesta...

Apsolutno sam saglsasan, medjutim pri popisivanju necije nacionalnosti uvek bude i najvise nepravilnosti, sto ne bi trebalo da se dogadja. Romska zajednica je opet nedovoljno obuhvacena popisom i nailazili su na probleme druge prirode. Moj zakljucak je da postoji mnogo drugacijih mehanizama i da ovaj nas u praksi nedovoljno funkcionise, pogotovo jer se popis dogadja jednom u deset godina.

Pa ne postoji idealan metod. Mislim da je ovo dobrovoljno izjašnjavanje sasvim uredu. Svakako je za nacionalne manjine najznačajnije da se izjasne zbog prava koje na taj način ostvaruju.
Teško je potpuno obuhvatiti Rome zbog načina na koji žive i zato što mnogi nemaju dokumente. Taj problem se ne rešava preko noći.
Razumem da svako ima pravo da se izjasni kako želi, ali dalje ne mogu da shvatim da se neko izjašnjava da je po nacionalnosti Musliman. To nije nacionalna već verska pripadnost.

Što se pomenute Francuske tiče, čini mi se da je tamo školovanje u državnim ustanovama moguće samo na francuskom jeziku.

@Majsta94

Ali Kladovo... 🤭😌🤣

U Kladovu pre neki dan:

2604_vucic_kladovo_izj_a9309ce7f882_photo_watermark.jpg

Selenini baba i deda bežali s Nemcima nakon Drugog svetskog rata iz Vojvodine.
Stvarno ili zezaš? :P Ali najjače sElena :ROFLMAO:, pravo ime joj je Selina, stage name sAlena... :love:

Određivanje etničke pripadnosti na popisima su ukinule ugčavnom zemlje koje imaju ogroman proliv migranata i čija etnička slika se znatno promenila u zadnjih nekoliko decenija. Prema raznim projekcijama,u Francuskoj na primer stanovnici arapskog (severnoafričkog) porekla čine četvrtinu populacije, što bi ih zvaničnim određivanjem dovelo u status konstitutivnog naroda A onda ideborba za jezik, veroispovest isl. Slično je i sa Švedskom u kojoj od oko 10 miliona stanovnika njih oko 4 miliona nisu etnički Šveđani.

Back