Offtopic

Fora je u tome što je jedino sveža i što manje prerađena hrana zapravo zdrava. Sve što je termički obrađeno, pa još dodat šećer i konzervansi da bi moglo na polici prodavnice da truli mesecima, to treba izbegavati.

Zamislite koliko bi hrana bila skupa da u prodavnici možeš da kupiš samo nešto čemu ističe rok narednog dana lol gulili bismo svi samo leba.

Tako da faktički sve što je prerađeno je ujedno i otrov, ali mi smo sirotinja i nemamo za bolje.

Ma da li to nas opet sutra ocekuje oluja sa orkanskim vetrovima... :oops:

U okolini Milana je danas bila ponovo, oko 15h, opet sa tornadom.
Opet je padao grad i 3mm kiše...

I sad opet grad pre nekih sat vremena...

Ne lupaj gluposti, molim te. Nisi bio rođen, pa ne možeš da imaš lično iskustvo kakve su bile godine kada je divljala ta grozna hiperinflacija. Na svu tu nesreću, još se pucalo i ubijalo širom regiona, pa prema tome nikakve paralele današnjice sa devedesetim nisu realne.
Nisam rodjen bio, ali sam dobro svestan sta se tad izdesavalo. Gledao sam dokumentarce i filmove vezane za 1993 (Godina koju su pojele nule, Suza i njene sestre, Dnevnik uvreda 1993 pa i cuveni film Rane), samim tim sam isao i u srednju ekonomsku skolu a i kao student Ekonomskog Fakulteta, dobro sam upucen sta je bilo tad uz to su mi i roditelji i prijatelji koji su prolazili kroz to govorili iskustva. Znam isto jako dobro da je Dragoslav Avramovic 24. 1. 1994. zaustavio tu hiperinflaciju.

Znaci meni je onda zabranjeno da pricam o 1993. godini jer sam rodjen 5 godina kasnije? Znaci nemam prava da se raspitam sta je to sve bilo, zasto je bilo toliko strasno, zasto su nas svi satanizovali tad?

Isto i za bombardovanje jer sam bio beba od nekoliko meseci, pa se na svu srecu ne secam nicega?

Ja sam ti skrenuo pažnju da ne porediš u tako dramatičnom tonu stvari/situacije koje jednostavno nisu za poređenje. E sad, šta ćeš ti da iskonstruišeš od toga, ne znam i na to ne mogu utičem.

Pa cim osnovne namirnice toliko poskupljuju, sve ide ka toj neslavnoj '93. godini, samo jos prazni rafovi fale i redovi i tuce baba i deda koji ce i dalje glasaju za Vucka.

Pa 2020. kad je pocelo vanredno stanje, uveliko su bili redovi po apotekama.

Lignjoslave, tad si, u najboljem slučaju, za celu platu koju primiš ujutru, popodne mogao da kupiš gajbu kisele vode. Danas za prosečnu platu možeš da kupiš preko sto gajbi. Da ne pričamo o izolaciji, redovima, još kod nas leti više nije bilo vode nego što jeste, pa dođe cisterna a ti se guraš da naspeš i izneseš na neki viši sprat. Babe i dede dobijale neke bonove pa staneš u red i čekaš za malo šećera, brašna ili ulja. Budeš srećan sa Step "sokom" iz kesice itd.

Sve sam to cuo i od roditelja. Znam i da su se babe i dede tukli za veknh hleba. Znam i da od plate je moglo da se kupi samo sibice, a posle ni to.

Svestan sam i da je bila izolacija, da nije bilo uvoza, da su bile restrikcije struje i da nas je zapad konstantno sikanirao i satanizovao i govorili su da smo "divljaci i satanisti koje treba sravnati sa zemljom."

Jos "famozni" Zirak koji je 1999. govorio kako se "srpska deca vise nece smejati."

Indexovci su ubili sa ismevanjem tih "boraca za ljudska prava."

E kad znaš, onda nemoj da porediš to i današnje doba. Tad je letovanje bilo prženje na suncu dok čekaš red za hleb i pasulj, a danas većina može da priušti neki normalan odmor, makar bio i skroman.

Shvatam, nego panicim bespotrebno kad god neko pomene poskupljenje osnovnih namirnica, jer zaista ne bih voleo da dozivim 1993. godinu ni u ludilu.

Jesu grozna poskupljenja i uglavnom se oseti blaži pad standarda, samo ne na taj način. Sad poskupi štošta duplo za nekoliko meseci, a tad znalo i višestruko za jedno popodne. Sad možeš da pišeš feljton o razlikama u dejtovima tad i sad, pusti mašti na volju 😃

Naravno da nije dramatično kao 90-ih, ali nije ni prijatno i pitam se ima li kraja tim poskupljenjima ili ćemo bukvalno za crvenu kupovati hleb i mleko.

Mada, kvalitetan hleb je sada ionako preko 300 RSD za kilogram, ovo što se prodaje kao hleb sirotinji ne bih dao ni psu...

Sto je najgore mi imamo visu stopu inflacije u odnosu na mnoge evropske zemlje, a ljudi se ovde pale na price da evropska ekonomija posustaje jer su uveli sankcije na ruske energente. Mi bukvalno placamo i najskuplje gorivo...

Back