Offtopic

Valjda nećemo uvesti sankcije, jer bi to bilo besmisleno i protiv naših interesa. A svojevremeno nisu uvođene ni zapadnim zemljama kada su nas napali, da bi sada tako neko očekivali od nas.

Turci nisu uveli sankcije Rusiji niti planiraju. :cool:

To što npr. i ja mislim da se samo čeka da prođu izbori pa da nam se vlast jasnije svrsta uz EU i zvekne sankcije - ne znači da podržavam te sankcije (više puta pisah na forumu da izrazito smatram da su besmislene tako kako su osmišljene, a posebno bi bile s naše strane), samo mi sve miriše na to i nekako mi se sam nameće taj scenario.

Pročitah i ja da neki analitičar očekuje takav potez od predsednika posle izbora, ali nevezano za to ko je na vlasti, mislim da to ne bi bio dobar potez. Možda bi imalo smisla jedino ako bi se članice Natoa koje su nas bombardovala izvinile, platile sve materijalne i nematerijalne troškove, odnosnu odštetu, EU da ubuduće poštuje teritorijalni integritet Srbije i ne odlaže prijem u članstvo u nedogled. A kako se to neće desiti, onda nema smisla ni da se dese te sankcije.

I dalje se slažem da nema smisla da se dese i isto sam protiv istih ako bi mene neko pitao. Ali i generalna politika naše zemlje, uprkos ispravnim namerama, svakako češće nema smisla u današnjem svetu i aktuelnim okolnostima (i pre situacije u Ukrajini) nego što ima. A na sve to su tu i ogromni pritisci.

Ali šta bi se time dobilo? Mi treba da budemo neutralni po tom pitanju i gledati naš interes. To što bi nakon eventualnog uvođenja sankcija bilo manje pritisaka, šta bi nam još donelo a šta oduzelo? EU svakako ne bi stala na našu stranu po pitanju Kosova, ne bi nas ni primili u EU po ubrzanom postupku (niti je to moguće dok se ne reši kosovsko pitanje), a izgubili bismo podršku Rusije, a možda i Kine tamo gde treba. I tek onda kreće igranka bez prestanka.

Pa doslo je vreme ili ili. Znaci ili cemo najebati od Rusa ili od Evropljana a jasno je sta je za Srbiju gore.

Ovaj nepotrebni rat je pored naravno Ukrajine najvise stete naveo drzavama poput Srbije koje zele dobe odnose sa svima pa su sada naterane da biraju.

@Miloš Ne kažem ja da to tako treba, nego da mi deluje da će tako biti. Mislim da je očigledno da se po Evropi na političkom i ekonomskom nivou trenutno povlače histerični i neurotični potezi (a ne baš strateški smisleni, efektni i racionalni), te da ćemo i mi biti primorani na iste.
Ne dovodim u pitanje interes Srbije, nego postupke njenog rukovodstva, a posebno sad pod pritiscima, čak i kada nakon ispunjena tih zahteva ne sledi ništa zauzvrat (što nam je svakako svima jasno).

A da, svakako nekog očiglednijeg bojkota Srbije na ESC koji bi i na šta uticao ne verujemo da će biti. Bukvalno vidim plafon svaku desetu osobu koja prati kako nešto sikće, i šta ćemo sad 😁
Kome smeta Srbija na ESC, bukvalno neka pogleda kako smo glasali u UN na poslednje dve rezolucije u vezi sa Rusijom 😅 (mislim da je i to mali teaser buduće nam politike, mogla je Srbija tu da ostane bar uzdržana ali nije 🤷‍♂️)

Pa doslo je vreme ili ili. Znaci ili cemo najebati od Rusa ili od Evropljana a jasno je sta je za Srbiju gore.

Ovaj nepotrebni rat je pored naravno Ukrajine najvise stete naveo drzavama poput Srbije koje zele dobe odnose sa svima pa su sada naterane da biraju.
Ovo.

@rintintin Razumeo sam šta si rekao, nego sam se samo nadovezao da ne vidim smisao takvih eventualnih poteza vlasti. Sad pod pritiskom mogu da nas navedu da uvedemo sankcije Rusiji, da ne bismo ispaštali na nekim drugim planovima poput ekonomske saradnje sa EU i slično, a sutra mogu da izmisle nekakav scenario gde će priznanje Kosova delovati kao logičan potez, i to bez ikakvih ustupaka, naspram nečeg mnogo goreg što bi nas zadesilo. To je politika ucena i ne vidim da nam takva EU treba (a lično jesam za članstvo u EU dugoročno gledano). Voleo bih jednog dana da se na saradnju sa Rusijom gleda kao normalna stvar, baš kao što se gleda i na saradnju zemalja sa UK, Švajcarskom, Norveškom, koje nisu u EU. Neophodna je određena fleksibilnost i kad si član EU, a ne da se po svaku cenu moraš privoleti nečemu ušta ne veruješ i ne slažeš se. Uostalom, i Nemci imaju čvrste veze sa Rusima i balansiraju koliko god mogu.​

Opet i u ovoj analizi se do iste polazne i zavrsne tacke zvane "svetski policajac" - goveda americka.

Nakon višegodišnje borbe s tumorom na mozgu, u dobi od 33 godine preminuo je Tom Parker, jedan od pjevača popularnog britanskog boy benda The Wanted (imali su hitove poput Chasing the sun, We own the night i Glad you came). :(

tom-parker-1.jpg

Nakon višegodišnje borbe s tumorom na mozgu, u dobi od 33 godine preminuo je Tom Parker, jedan od pjevača popularnog britanskog boy benda The Wanted (imali su hitove poput Chasing the sun, We own the night i Glad you came). :(

tom-parker-1.jpg

Tuga Božija. Nadao sam se da će se izvući. Baš sam voleo neke njihove pesme.

Back