Olimpijske igre

SAD pobedile Južni Sudan sa 103:86.

Léon Marchand postao prvi u historiji koji je osvojio zlatnu medalju i u delfin disciplini i prsno na 200m na istoj Olimpijadi, dečko je nestvaran! 🙌🏻

Evo trenutnog stanja posle dva odigrana kola u muškoj košarci. Najboljih 8 ide u četvrtfinale. Prilično je izvesno da ćemo se plasirati, samo je pitanje sa kog mesta.

PZhDo6D.jpeg

Sad može lagano da dođe do finala, jer u polufinalu će igrati protiv Slovakinje koja je 67. na WTA listi.

Odavno je ženski tenis u krizi i retko koja teniserka ima konstantnost, pa u završnicu velikih turnira ulaze i teniserke koje nisu ni blizu top 10.

Donna Vekić je uspjela ući u polufinale teniskog olimpijskog turnira, jbt. 🤯

Kako ova rečenica nadrealno zvuči 😂😂

Kosu sam počupao gledajući tu boleštinu od meča.
Nanervirao sam se oko Donne sinoc, nikako da zavrsi, a toliko sansi je imala lako da dobije, ne znam dal je ne muci neka povreda. Svakako bas mi je drago da je uspela uci u pf. 🤗
Nego sta Kolinda radi u njenom boksu? 🤭

Pa ne znam, logičan razlog bio bi kompleksna struktura države i decentralizovanost, a možda jednostavno nismo sportska nacija! Fizički nismo ni po čemu iza Hr i Srb, ali nešto fali. Sport nam je na jako niskim granama...

View attachment 24357
Treba uzeti u obzir i da veliki broj sportista iz BIH koji se izjašnjavaju kao Srbi i Hrvati, nastupaju za Srbiju i Hrvatsku, a ne BIH. Tako da i to sigurno ima uticaja.

Treba uzeti u obzir i da veliki broj sportista iz BIH koji se izjašnjavaju kao Srbi i Hrvati, nastupaju za Srbiju i Hrvatsku, a ne BIH. Tako da i to sigurno ima uticaja.
Naravno da utiče...

Inače, u sportovima gde je bitna visina često i naši i hrvatski sportisti vuku korene iz Hercegovine... Kao Bodiroga i Dražen, međusobno rođaci poreklom iz Trebinja, pa su nastupali jedan za nas, a drugi za Hrvatsku 😅
(Draženov deda i Bodirogina baba su bili brat i sestra...)

Prva Olimpijada koje se sećam je bila Seul, mada se danas sećam samo par slika... Zlato Jasne Šekarić i Gorana Maksimovića, i njihov doček u rodnim mestima, Jasnin u Osijeku. Finale košarke sa Sovjetima, i Sabonis i Marčulionis u naponu snage...

Moja prva Olimpijada da je se sećam je iz Atine, ali se sećam samo Delta sladoleda u duhu tih OI i Jasne Šekarić i njene medalje.

Ima uticaja bas zato sto je toliko losa infrastruktura da svi koji imaju izbora biraju bilo sta drugo. Svi pazarci predstavljaju srbiju

Pazarci su iz Srbije, pa je i logično da je predstavljaju. Naravno da sam uzeo u obzir situaciju u BiH i da pojedini igraju za susedne države, ali i dalje tamo živi veliki broj ljudi, naročito Bošnjaka, i ne bi trebalo da budu na nivou zemalja poput Malte itd.

Ni Severna Makedonija nije puno bolja, tek za nijansu ako uzmem u obzir broj sportista i broj stanovnika. Sa druge strane, Slovenija stoji odlično.

Naravno da je u pomenutim zemljama najveci problem finansijska situacija i nedostatak sportskih objekata. Slovenija je totalno druga prica, tamo se dosta ulaze u sport i sa objektima za treniranje nemaju problema.

Od raspada Juge što se tiče sporta Hrvatska, Slovenija i Srbija su tu negde... često se smenjuju, mada je Hrvatska najuspešnija na olimpijadi... a tamo se počela takmičiti pre Srbije... Hrvatska na letnjim igrama ima 43 medalje, Slovenija 29, Srbija 25 (a 37 ako dodamo 1992 godinu i Srbiju i Crnu Goru gde su uglavnom sportisti iz Srbije osvajali medalje sa možda izuzetkom vaterpola gde je bila mešovita ekipa)...

Što se tiče ove druge tri.... totalno bledilo... Crne Gore pomalo i ima (veterpolo i rukomet), ali ove dve skoro pa nepostojeće...

Pa da, sigurno je i do toga što mnogi nastupaju za Srbiju i Hrvatsku, pa je nemjerodavno koristiti to sa podatkom od 3 miliona stanovnika, ali opet oko milion i pol je Bošnjaka tkd pa opet ništa. Baš se to sinoć polemisalo na Redditu, kao neko popularno mišljenje je da je do mentaliteta roditelja naročito u Sarajevu koji guraju djecu samo da bi se hvalili (da kasnije od njih ništa ne bi bilo), nedovoljne želje za odricanjem i fokusiranost isključivo samo na jedan sport (fudbal) u kojem očito nemamo toliko talenta, a siguran sam da bismo mnogo bolji u košarci bili kada bi se ulagalo više i kada ne bi svaki roditelj gurao dijete u fudbal.

Meni je drago što Lana Pudar nastupa za BiH, ali sigurno je da bi uz nešto bolje uslove i boljeg angažovanog trenera postigla bolji rezultat da pliva za Srbiju. Doduše nju ovdašnje vlasti i lokalne kompanije stvarno jesu dosta podržali.

Barna zauzeo 5. mesto u svojoj grupi i 30. ukupno, tako da nije prošao u polufinale na 50m. Više nemamo takmičara u plivanju.

Zanimljivo je da je konkurencija u toj disciplini baš velika, čak 74 plivača je konkurisalo za 16 mesta, dok npr. u onoj disciplini za žene na 200m delfin samo 19.

Ni Hrvat Jere Hribar nije prošao u polufinale, zauzeo 22. mesto.

Back