Pesma za Evroviziju 2023: Polufinale i finale

Glasovi dijaspore i regiona kojim muzicki dominiramo su jedini poeni koje smo mi dobijali poslednjih x godina. Druga stvar sto nije 2004. pa se ESC na Zapadu mnogo vise prati (veci broj glasaca) pa i procenat glasova nasih tamo bude manji u konacnom zbiru u finalu.

Znam da mi (uglavnom) naviknemo na nase pesme i mislimo da su bolje od konkurencije i mislimo da zasluzujemo visi plasman, ali nase pesme su uglavnom produkcijski zastarele i upokojene losim RTS nastupima iz 2005. Ziri za tako nesto nema sanse da glasa. Kad smo poslali nesto sto lici na nesto, prosli smo sasvim ok (11. mesto za pesmu za koju smo znali da ce podeliti misljenja, tako je i bilo, nekome je bila top, neko ju je zapucao za dno).

Od 2009. na ovamo poslali smo 4 pesme za koje smo mozda ocekivali da budu podrzane od zirija, dve jesu (Zeljko i Nina), dve nisu (Sanja i Nevena, mada bi se tu moglo izneti gomila argumenata zasto nisu, po strani licni ukusi). Za Uraganke, Bojanu, Stankovica i slicne ko je ocekivao poene zirija, taj je delulu.

Sta ce biti sa Lukom? Ko zna, nije ni bitno, ali bar cemo biti primeceni, ono sa Balkanikom je bilo da sednes i places. Pesma jeste produkcijski jaka, bez obzira da li se nekom svidja ili ne.

Meni ovo ako spojim originalnost,inovativnost,tekst,harizmu izvodjaca,nastup i samu pesmu,iskreno da sam čak i stručni ziri da gledam o svim mogucim karakteristima,meni ova nasa pesma je bolja od recimo nasih pesama 2020 2021.godine od obee ubedljivoo,bolja mi je od 2009.godine 2010 2013,2017. cak i 2019. Marija Konstrakta i Zeljko su mi jaci od ovoga u poslednje vreme,ali realno oni su svi bili u vrhu top5 minimu,pa to i nije neocekivano da su mi po svim segmentima ipak bolji. Ukoliko se nesto izmeni u nastupu,vokalu pristupu ovo se moze i popraviti malo.
Ponavljam opet ovo je nesto sto mnoge ljude iritira kao kada nekome pustite neki jak metal dead metal pa kaze uhhh koji je ovo uzas i njesraa ludimm glava me boli ne moguu ovoo,tako i u Srbiji verujem i znam mnogo ljudi je za ovo u fazonu da je bezveze sranje itd,ali mislim da pesma koliko god bila iritantna da je ona kao i sam nastup zaista intrigantan plus ima taj neki tekst i poruku o cemu ce verujem svi razmisljati,ali u manjoj meri ce proucavati nasu pesmu diviti se nego Konstrakti,to je sigurno i glupo je porediti te dve pesme,jer je ogromna zaista razlika.

S obzirom da ne verujem da cemo omanuti sa nastupom, 4-10. mesta. Ne znam koliko ce nasa dijaspora regovati na ovo za konacni rezultat, ali i nije me briga.
Ovo svakako nije pesma sa kojom pucamo na dijasporu kao sto bi pucali da je otisao npr Princ.

Dok ostali igraju Miona krka cokoladice. Bukvalno JA

Screenshot-20230306-213142-Twitter.jpg

Ali ne mogu da smislim ove rezultate iz polufinala, ovo bukvalno kao da su članovi žirija napamet i pijani glasali a za publiku onako nabacani random poeni bez ikakve logike jer ih je mrzilo da broje glasove, previše mi ima tu kontradiktornosti da bih se dublje upuštao u tu temu...

Definitivno mi je ova godina znatno bolja po kvalitetu pjesama nego prethodna a i ubjedljivo najbolje izdanje od povratka festivala, mada opet imam zamjerku na broj pjesama koje prođu konkurs - da ih je barem 24 (ako ne i manje) tj. po 12 u svakom polufinalu a onda u finalu velika dvanaestorka da bude u trci za predstavnika bilo bi taman, isto se i sada vidjelo da je minimum 10-ak njih ispodprosječno i/ili jednostavno nisu nikakav evrovizijski potencijal, a ovo nije bilo kakav festival nego festival gdje se traži pjesma za Eurosong.

I dalje sam mišljenja da trebaju napraviti zaseban festival nešto poput onog ''Beogradskog proleća'' na kome bi se predstavili ti nedovoljno afirmisani izvođači iz različitih žanrova, dok za Evroviziju trebaju oformiti komisiju sastavljenu od bivših (a pri tom i uspješnih) predstavnika koja će po strogoj selekciji birati samo one pjesme koje idu u korak sa vremenom i u skladu sa nekim današnjim evrovizijskim standardima... Isto sam za odobrenje pjesmama na engleskom jeziku da se prijave na konkurs kao što je to omogućeno i na svim ostalim nacionalnim izborima pa ne znam što bi mi bili izuzetak, moraju se malo modernizovati i pratiti trendove, eto ovdje ima ljudi koji rade na RTS-u pa će ovo valjda pročitati i konačno razmotriti kao opciju. :p

Jedino mi je scena bila gora nego lani, onaj pod je totalno passe a doduše tu je i kamera koja se i dalje trese lol, grafika i režija su mi bolje za nijansu kao i razglednice koje su konačno makar malo simpatične nego ranije, voditeljski par onako - valjda sam navikao na Jovana Radomira pa mi ovaj Marić nešto i nije legao (previše je ozbiljno djelovao a na momente i arogantno), a na one iz green room-a i njihove krinždeve sam već odavno oguglao tako da mi nisu smetali. Napokon im je bio cool revijalni program (naročito sa Konstraktom a i sa izvođenjem evrovizijskih pjesama u etno maniru, sa Bitlsima su malo smorili ali ništa strašno), očekivao sam da će dovesti fazon Dubrovačke Trubadure (ako je uopšte neko od njih još uvijek živ) ali srećom nisu.

Puno mladih i talentovanih muzičara se pojavilo ove godine a za mnoge od njih smo prvi put čuli, od starih povratnika sam prilično siguran da se Anđelina više neće vraćati nakon ovogodišnjeg debakla a najviše mi je žao Ivoninog fejla (jednostavno, godina nije bila naklonjena bop-ovima dok s druge strane pokazalo se da su se ljudi uželjeni etna i balada nakon par godina apstinencije od tog zvuka čim je takva pjesma osvojila televoting), nadam se da je to neće mnogo demoralisati i volio bih je opet vidjeti u skorije vrijeme!
rezultete iz polufinale su ZLOCIN

Back