Pesma za Evroviziju 2026: Polufinale i finale

Pogledah fotke sa 2. polufinala i evo nekih mojih prvih utisaka, čisto u kom pravcu bi nastupi potencijalno mogli da idu a po mom vidjenju:

Zona – Vizuelno baš dobar nastup u najavi. Deluje kao da bi mogla da isprati vajb pesme, Tam estetika, čini mi se. Prija oku, stvarno. ❤️ Možda tu ispadne top nastup.

Brat Pelin – Uradiće, čini mi se, ono što sam prošle godine očekivao od Mimi. 😅 Brate Pelineeee! Šteta što ti pesma nije bolja, ali fora u najavi je stvarno dobra. 💪 Ima tu šarma, lik je harizmatičan jako.

Sanja Aleksić – Fotka prija, bez obzira na to što mi pesma nije legla. Vizuelno se očigledno potrudila i to se vidi. Fotka deluje top. Pohvala ali za fotku samo. 😉

Haremke – Sorry, no sorry, ali meni je ovo vizuelni krindž u najavi. Estetika, bez. Čak mi se manje dopada i od same pesme. Ako se po jutru dan poznaje, ni ove godine ništa od ESC-a za Haremke.

Lavina – Ako im je ovo reprezentativna, da ne kažem najbolja fotka u ponudi… no words. Ništa obećavajuće, deluje kao klasičan/basic rock RTS-ov nastup u najavi.

Ostali – not for me, ali big respekt svima za uloženi trud i pre svega izdvajanje iz sopstvenog budžeta.
Lexiii kako ubodes sve ?? Ali bas svee ???

Mene iskreno malo plaše ova plava svetla i plava pozadina kod Lavine, kao da mi nije dovoljno dark nastup. Živim u deluluizmu do sutra da će kadrovi biti vrhunski i da će pirotehnika da izvadi stvar.

Sanjini vizuali bi recimo jako dobro legli Lavini, malo sektaški da bude nastup.

Gledao sam Zejnin mini intervju posle nastupa i na pitanje da li je zadovoljna sa saradnjom sa RTS kaže da su sve ispunili. dakle kadrove je ona birala, jedino ako ne sme da kaže da nije da se ne zamera. Ako je ona birala, a pobedi onda nikako da se ona pita za taj novi nastup koji planira za ESC nego da joj to odradi neko drugi.

Kako je prošla vaša generalna proba? ✨☺️
Mi smo zadovoljni, ima tu mesta za joše neke detalje, ali verujemo da smo odradili posao kako treba, ostalo je na publici i žiriju. Žao mi što su stavili ovu mračnu sliku nas sa početka nastupa, ali dobro svakako sutra će sve da se vidi. Nismo birali slike, to sam RTS bira.

I još jedna stvar, danas su takmičari bili odlični, iskreno nekoliko konkurentnih nastupa za borbu za vrh. Mislim da će tek biti zanimljivo posle pf 2, ali opet to je moj utisak. Meni je pf2 miljama bolje...

Last edited:
Mi smo zadovoljni, ima tu mesta za joše neke detalje, ali verujemo da smo odradili posao kako treba, ostalo je na publici i žiriju. Žao mi što su stavili ovu mračnu sliku nas sa početka nastupa, ali dobro svakako sutra će sve da se vidi. Nismo birali slike, to sam RTS bira.

I još jedna stvar, danas su takmičari bili odlični, iskreno nekoliko konkuretnih nastupa za borbu za vrh. Mislim da će tek biti zanimljivo posle pf 2, ali opet to je moj utisak. Meni je pf2 miljama bolje...
Jel oni vama pokažu te snimljene nastupe i kadriranje, da li vas pitaju ,,Odgovara li..."?
Pošto iz prvog polufinala nemamo kršten iskadriran nastup.

Možda će nekome biti glupo, ali ja početak Lavinine pesme bi ovako nešto odradio slično. Pogotovo što je početak pesme vokalno šaputanje. Samo njegov lik na početku koji je nejasan zbog tame oko njega koja ga prikriva dok šaputavim vokalom priča priču u pesmi. Kamera da bude uperena nom stop u njega. Da omađija onog ko gleda. U gledaocu bi se pojavila mističnost sve te tame koja je oko njega, pošto jelte pesma u jeste o neuzvraćenoj ljubavi što ova tama oko njega može predstavljati. Kako pesma ide svojim tokom i stage se može polako otvarati, prikazivati jednog po jednog člana benda. I onda ona kulminacija pesme da pršti sve. Ne znam, možda je loša ideja. Ipak možda nisam dovoljno kompetentan 😆

Attachments

• Screenshot_20260226_000352_YouTube.webp
    Screenshot_20260226_000352_YouTube.webp
    14.1 KB · Views: 9

I još jedna stvar, danas su takmičari bili odlični, iskreno nekoliko konkurentnih nastupa za borbu za vrh. Mislim da će tek biti zanimljivo posle pf 2, ali opet to je moj utisak. Meni je pf2 miljama bolje...
Srećno sutra devojke ❤️🥊 biće to sve super. I većini je drugo PF bolje i verujem da je pobednik jedan od vas iz drugog PF.

Meni samo nije jasno zašto nije mračno kada Zejna lebdi na ovoj sajli. Mislim da bi to nekako postiglo bolji efekat, jer bi tako bila totalno u fokusu ona i pozadina iza nje. Nije mi bilo jasno ni kod Raiven na Evroviziji zašto nije nastup bio mračniji, kada pesma bukvalno vrišti za tom atmosferom.

Izbacili su, ali ne izgleda onu koju je izabrala, al kako se sve njoj desi😂😂
Nisu ni birali, štaviše izvođači nisu obavešteni ni da će im objavljivati fotke i video isečak sa probe, sa kojima neki ni nisu zadovoljni.

• Like
Reactions: FFM
Još uvek imam veliku gorčinu u ustima nakon prvog polufinala. Od kako pratim ESC (i naše izbore), ovako nešto se nije desilo, mada smo imali već situaciju da jedan od favorita ispadne u polufinalu (doduše, okolnosti su tada bile drugačije). Videćemo šta se tu desilo kada budu objavljeni rezultati. Želim da verujem da su isključivo umetnički razlozi imali uticaja na krajnji ishod, ali obzirom u kakvoj zemlji živimo....Mišo, bojim se.

Izuzev problema na samom početku, sam show je bio standardnog kvaliteta.

Evo i kratkih komentara za svakoga....

Mirna - Na stranu što mi se pesma ne sviđa ali i nastup je skroz bezveze. Podsetila me na Maleficent. Uprkos svemu tome, nisam sumnjao u finale.
Kosmos Trip - Odlični su bili, sjajno su preneli atmosferu pesme i na samu scenu. Pravo osveženje. Iskreno, ne bi me iznenadilo da na kraju završe i u top 5. Videćemo, sve zavisi od žirija.
Iva Grujin - Fino i korektno. Zasluženo finale. Nadam se, ipak, da će na tome i ostati.
Eegor - Za mene je ovo najveća nepravda u istoriji naših izbora. Prosto mi je nerealno da pesma u ovakvoj konkurenciji ne završi ni među prvih 7 a znamo kakva je bila statistika što se tiče pregleda i popularnosti. Ovde je žiri evidentno zapržio čorbu. Ako su kriterijumi bili isključivo muzički, ok (mada je izrazito nekorektno, da ne upotrebim teži izraz) ali ako su razlozi neke druge prirode, da ne kažem odsustvo "pravovernosti", onda se zaslužuje da se niko iole normalan ubuduće ne prijavi. Što se mene lično tiče @eegorizam pokidao si! Pesmu ću zasigurno slušati i dalje a pratim i tvoj dalji rad. Mom ocu si sinoć bio ubedljivo najbolji a njega nije lako impresionirati. Živ i zdrav bio pa da nam se nekad vratiš na PZE sa još većim bangerom i da zajedno ispravimo ovaj skandal a onda da te gledamo kako mašeš srpskom zastavom u green roomu na samom ESC-u.
Makao - Podsetilo me na VIS Limunadu i slične koncepte. Očekivan ispadak.
Lores - Odlična je bila, izvukla je maksimum iz pesme. Zasluženo finale.
Manivi - Očekivao sam mračniji outfit, sličan onome iz spota. Nije to bilo to, generalno gledano, tako da ishod ne čudi.
Bella - Ne znam šta je veći cringe, da li pesma ili nastup. Ipak, pošteno smo se ismejali, tako da makar nisu skroz uzaludno potrošena tri minuta.
Yanx - Meni među najslabijima sinoć. Totalni non-event. Ipak, mora se priznati da se vidi iskustvo u odnosu na većinu drugih takmičara pa cenim da je na tu kartu i prošla.
Zejna - Uh, blago rečeno, skroz sam razočaran. Može se reći da je Zejna ovogodišnji Dženan u kontekstu činjenice koliko je sve promašeno (i on mi je tada bio među favoritima ali je uživo potpuno zakazao). Svašta se htelo ali na kraju je ispao potpuni haos. Ovo je, za mene lično, njen najslabiji nastup. Vokalno je takođe bilo tanko ali tu sam siguran da će se popraviti u subotu. Najtužnije od svega je što mi ova pesma ima potencijal za mnogo više od naših uobičajenih plasmana ali u ovom obliku, ispala bi glatko u polufinalu ESC-a. U slučaju pobede, mora se apsolutno sve promeniti.
Ana Mašulović - Nisam očekivao finale, a opet, nisam ni previše iznenađen. U principu, korektno je bilo.
Đurđica - Još jedna epska nepravda. Pesmi mnogo toga fali. Nije mi bila ni u top 10 kada sam poslušao studijske verzije iako je ovo zvuk koji ja volim i slušam privatno (doduše, počela je da me "radi" malo više pesma nekoliko dana pred PZE), ali nastup je bio veličanstven. Nije mi jasno kako je moguće da muzički stručnjak ne prepozna kvalitet ovde. Svakako nije bila za ukupnu pobedu ali finale je apsolutno zaslužila. Nadam se da je ovo neće obeshrabriti i voleo bih da se vrati na PZE sa jačom pesmom.

Videćemo šta nas čeka u drugom polufinalu. Jedino što mogu da kažem je da se nadam da će sve ovo imati epilog kojim će većina nas na kraju biti zadovoljna. I naravno, glasajte za svoje favorite, jer kao što vidimo......ništa nije sigurno.

Jel oni vama pokažu te snimljene nastupe i kadriranje, da li vas pitaju ,,Odgovara li..."?
Da, bilo je reči o tome. Posle proba prošle nedelje, išli su u "viewing room" da pogledaju, kao na Evroviziji, a i dodatno prenos probe ide tamo u RTS-u interno na ekranima, pa mogu njihovi saradnici da vide.

I super kad su oni zadovolji ovakvim kadriranjem. Nastupi, animacije i izvođenje pesama se mogu progutati... međutim način na koji se snima i kadrovi generalno su kriminal.

Vi svoj osmišljen nastup snimljen iz jednog kadra šaljete sredinom januara...opis kako ste zamislili nastup, svetla, kostime, kamere...apsolutno sve...na prvim probama kada dodjete imate prve kadrove koje u dogovoru sa njima menjate...onda imate i "viewing room" gde gledate ceo svoj nastup i onda idete redom i kažete šta biste menjali...i onda na ovim generalnim probama dobijate konačne kadrove...mi smo poprilično zadovoljni kadrovima, nisu neki usvojeni, ali jednostavno njihova režija možda ima drugačije vidjenje nastupa i mi se prilagodimo nekom kadru koji možda nismo tako zamisli...ali videćete u pf2 da ipak nastupi mogu biti fino ispraćeni kamerom :) odoh da spavam ustajem u 8...

Pa msm ako Brat Pelin servira nastup i bude harizmatican i upecatljiv nek ide i on,vazno je da bude neko samouveren Zejni to nedostaje u izrazu,videcemo Zonu i Lavinu

Back