Pesma za Evroviziju 2026: Polufinale i finale

Mislim da je su za Lavinu bitniji sugradjani iz Niša nego trending. Niš ima skoro 250 000 stanovnika. Neka glasa svaki stoti Nišlija, plus metal zajednica, plus Ogae fanovi i imaju više od Bojane i Davida. A tek da svaki stoti Nišlija glasa 2 puta.
Ne znam da li sam krenula da idealizujem ali kontam da bi ih i okolina Niša smatrala svojima, mesta poput Aleksinca i slično, jer oni svi idu u Niš za sve. To im je centralno mesto.

Izdvojio bih samo trenutak za #blessed, i da budemo zahvalni koliko je ovaj PZE neuporedivo bolji od prethodnog (meni i od 2023.) i koliko nas je drugo polufinale izvadilo.

Svaka čast takmičarima u finalu, dobar deo je stvarno napravio sjajnu stvar.

Na konto žiri ocenjivanja definitivno je Đurđica veći skandal. Eegor bi nažalost morao računati na malo ili ništa od žirija i sve je trebalo da ide na tvt, a to se nije desilo iz određenih razloga.
Da,Đurđica je masterpiece,steta bas da tako nesto ne prodje u finale...Ziri je MORAO da je stavi u top 3...a sigurna sam da je i imala.kakvu takvu podrsku makar lokalpatriotsku.

Mnogo bolje veče nego sinoć i shodno tome, i bolje raspoloženje.

Evo kratkih komentara i za svakoga ponaosob:

Aleksandar - Mnogo mi se sviđa pesma i dalje, žao mi je što nije prošao. Imao je hendikep da nastupi rano i verovatno je bio zaboravljen. Podržavam da se vrati dogodine.
Milica Burazer - I ona mi je bila super, dala je celu sebe u ovaj nastup. Nažalost, očekivalo se da žiri neće pasti na teme ali očigledno se i publika nije animirala. Šteta.
Sanja Aleksić - Očekivao sam da nastup ode u skroz drugom pravcu, ovako je ispao kič i sa takvim konceptom nije bilo šanse da se nešto uradi.
LU-KA - Stvarno je nadmašio moja očekivanja što se nastupa tiče, nadmašio je sebe zapravo. Ipak, suviše su mi pesma i boja glasa odbojni i dalje, žao mi je.
Jack Lupino - I dalje mi je, generalno, ništa specijalno ali fin je bio nastup i ne smeta mi prolazak (mada ga svakako nisam očekivao).
Zona - Sada sa nastupom mi je konačno kliknula. I dalje mi je sve više za lokalnu upotrebu ali, hipotetički gledano, ukoliko bi se desila pobeda, mislim da bi ona tamo zaista bila na visini zadatka, makar za finale. Estetika nastupa, takođe, je nešto što mi skroz odgovara.
Brat Pelin - Pokidao čovek, pokidao. Šteta što me ova pesma ne radi kao Eegorova ali da nema Lavine, ovo bi mi bio paket za pobedu. Nastup mnogo bolji nego što sam očekivao. U igri je svakako i on mada ne verujem da će se proslaviti kod žirija.
Geminni - Nisam očekivao finale ali znajući kakve pesme žiri inače gura, nisam ni iznenađen. I dalje nikakav poseban utisak.
Avgust - Moj guilty pleasure i dalje ali očekivan ispadak. Nije ovo nešto za šta će se ljudi masovno zalepti, a pritom, i nastup je dosta konfuzan i nepovezan.
Harem Girls x Ivana Krunić - Drage su mi jako ali nije to to. Svidela mi se energija ali celokupni utisak, sa sve nastupom znatno slabiji nego prošle godine. Voleo bih da probaju opet ali sa boljom pesmom.
Aleksandra Sekulić - Potpuno neprimetna. Nisam iznenađen ishodom.
Lavina - Malo je reći da me je ovaj live bacio u stanje delirijuma. Ne pamtim da sam u skoije vreme bio u transu nakon nekog live nastupa. Ljudi su bukvalno zgromili konkurenciju. Apsolutno sve je pogođeno. Nastup, kostimi, scenografija.......harizma! Na ESCu bi to gorelo još jače. Što se mene tiče, uz Konstraktu, ovo je nešto najbolje što smo videli na PZE do sada.

Dakle, stvar je vrlo jasna što se mene tiče. Na ESC ove godine treba da ide samo i isključivo Lavina. Nema plana B i plana C, plan je samo jedan - oni i niko drugi. Live je sve iskristalisao a oni su pokazali da su tri klase iznad svih konkurenata (najmanje). Prosto, ni do kolena im niko nije. To ne znači da je konkurencija loša, naprotiv, to znači da su oni vanserijski dobri. Npr. Zejnin nastup (uz pesmu koju i dalje volim) i ovo su nebo i zemlja. Kao da poredimo nalickanog Jugića i Mercedes. Ništa lično ni protiv nje, izrazito mi je draga i voleo bih da jedne godine zaista ode ali ove godine to nije to i prosto, postoji bolji paket.

Nisam nikada ispucao sve SMSove ali sutra definitivno hoću. Ovo nam je jako dobra šansa i ne smemo da je ispustimo. Drago mi je da je konsenzus većinski i postignut. I pored pojedinačnih incidenata poput prošlogodišnjeg, mi umemo da izaberemo pravu pesmu i pokazali smo da smo otvoreni za sve žanrove. Tako treba uvek i da bude.

Ja prvi koji nisam baš fan Eegorove pesme (dao sam mu na forumskom glasanju 4 poena u polufinalu, a 1 u finalu) i koji od starta voli Pelina, ne kapiram scenario u kome je Eegor mogao da ispadne u polufinalu, bez obzira na nastup. o_O
Ako mu je žiri zalepio nulu (mada je i to upitno), kod publike je morao da bude u top 3. Šta li su radili sa tim glasovima (20 po uređaju), možda saznamo sutra uveče.
Takođe, nepopularno, ali mislim da je žiri u prvom polufinalu morao da izglasa MANIVI visoko. :giggle:

Ne znam da li sam krenula da idealizujem ali kontam da bi ih i okolina Niša smatrala svojima, mesta poput Aleksinca i slično, jer oni svi idu u Niš za sve. To im je centralno mesto.
Poenta je da je svaki glas važan i da je u Niš danas trebao da bude oblepljen plakatima da se glasa 28.02. u finalu PZE za mlade sugradjane. Kažu da je Preletačević imao i bilborde u Mladenovcu koji su obaveštavali i pozivali da se glasa za Kosmos Trip.
Lokal patriotizam je jači faktor od muzičkog ukusa. Kad je neko tvoj u igri za nagradu, pa još ako je predstavljen kao kulturni, obrazovani, lepi mladi čovek, glasa se čak ako nemaš nameru više ni jednom da čuješ pesmu. Garantujem da pola Nišlija i ne zna da imaju predstavnike na PZE, a bojim se da je polovini onih koji su čuli predstavljeno da će Niš predstavljati neki koji pale krst, a ne normalni, kulturni momci koji komšijama kažu "Dobro jutro".

Lokal patriotizam može da donese glasove ako se izvođač poziva na to mesto, poput Princa. Ovako samo po sebi nzm jel dovoljno.

Bas sam se isprimao na Lavinu, ko na Ramondu onomad.
Znam da je rano i da cepidlacim ali jedna sitnica mi bode oci iz nastupa.
Mislim da Luka pravi previse pokreta na samom kraju i da bi bilo dramaticnije da bude mirniji.

Mislim da prirodni odjek lokal glasača varira i sa konkuretnošću same pesme. Mogli su oblepiti celi Mladenovac, ali ne smatram ljude tolikim ovcama da u finalu podrže masovno nekog svog bez ikakvog hajpa jer bacaju pare, a svi vole svoje pare.
Potpuno se slažem, ja prvi ne bih podržao nekoga bezuslovno samo zato što je iz mog mesta. Lokal patriotizam je ok u neku ruku, ali ne možeš doći sa potpuno nekonkurentnom i nebitnom pesmom i očekivati podršku. A i da to ne pije vodu, pokazalo se na primeru Konstrakte koja je znamo već, ošurila tvt u odnosu na Saru, koja em je imala znatno veću bazu fanova, em je iz najvećeg grada u Srbiji.

Lokal patriotizam može da donese glasove ako se izvođač poziva na to mesto, poput Princa. Ovako samo po sebi nzm jel dovoljno.
Nije dovoljan, ali nije ni višak. Neophodni su fanovi odredjenog muzičko žanra na prvom mestu. Ali treba pozvati svakog ko bi nešto svoje mogao da nadje u tom predstavniku: rodno mesto, vršnjačka grupa najčešće, ali videla sam da se pozivaju i oni koji imaju isti hobi kao i pevač.
Brat Pelin u svakom intervjuu, koji sam ja slušala spominje da je iz Užica.

Naravno da će se pre glasati ako neko ima šanse za bolji plasman jer onda osećaj pripadnosti dovodi da osećaja: "taj uspeh jemalo i moj". SMS glas i nije toliko skup za količinu endorfina i serotonina koji donosi uspeh.
Ali, preduslov je da ljudi budu obavešteni i da informacije budu tačne. Dobar deo stanovnika Srbije bojkotuje RTS, ne prati Evroviziju iz raznoraznih razloga. Ako dobiju informaciju da ih u Evropi mogu predstavljati neki našminkani sektaši što se deru i pale krst, većina neće hteti ni da bace pogled, a kamoli 60 dinara na poruku.

Mislim da je super stvar to što su iz Niša (to se dosta puta pominjalo) i sigurno je da će imati uticaja. 🙏
Veliki grad je u pitanju i veliki broj glasača tako da ne treba zanemariti efekat lokalpatriotizma. :love:

Potpuno druga je stvar ako je neko iz Beograda jer to apsolutno nikome nije interesantno.

Back