Predlozi i utisci o forumu

Sve je to lepo, ali ti neki drugi forumi imaju na hiljade aktivnih clanova, a moderatori i admini su nevidljivi i tu su iskljucivo da rade svoj posao. Ovde je situacija drugacija, jedva da nas ima sto aktivnih, vecina su tu godinama, a godisnje uglavnom dobijemo par novih clanova za vreme PZE koji ostanu aktivni i kasnije. Takodje, admini i moderatori su deo foruma i svakodnevno diskutuju, druze se i ucestvuju u aktivnostima foruma. S obzirom na staz, konekcije forumasa i atmosferu foruma, ima smisla da su forumasi malo slobodniji sto se tice komunikacije i postovanja pravila, a ima smisla i ocekivati komunikaciju sa urednicima ako dodje do krsenja istih, pre izricanja bilo kakve kazne.

Iako potpuno razumem odluku urednistva, cesto sam se bockao sa Petrom, a Omikron je postao prenaporan sa mracenjem oko PZE, cinjenica je da su oni ostavili veliki trag na forumsku zajednicu, i zao mi je sto ih vise nece biti. A i pitam se da li se ovo uz bolju komunikaciju sa obe strane moglo izbeci. Mada idemo dalje, jer kako kazu, kad je je forum preziveo odlazak Josipe, prezivece sve (ovo nije izazov).

Podržavam odluku uprave foruma da trajno izbace članove koji su pljuvali forum i njegove članove na drugim platformama. Ovaj potez pokazuje da svi treba da snosimo posledice za svoje postupke, bez obzira na to koliko dugo smo članovi. Nema privilegovanih, i to je pravično. Trenutno sam i ja u kazni, koju potpuno prihvatam, jer smatram da je odgovornost svakog od nas da poštujemo zajednicu foruma kojoj pripadamo.

Ispravan stav, drago mi je zbog toga. Ovo je jedini put da na duže staze, čak i ako se napravi greška, ipak dođe do povratka na pravi kolosek jer nikome od nas nije u interesu nikoga da sankcionišemo a pogotovo ne jer nam se tako ćefnulo tog dana. Kada se ovako shvati cela situacija, to je dobar korak ka, u jednom trenutku, ukidanju restrikcija i povratku u normalan način komunikacije 👋

Jedna mala ispravka samo - u ovom konkretnom slučaju, banovali smo isključivo organizatore svega jer je ovo bio pokušaj preuzimanja kontrole nad zajednicom + imali smo odvlačenje zajednice sa foruma + reklamiranje putem foruma što je, takođe, samo po seb,i čak i bez ovih napisanih gadosti i nebuloza koje smo čitali, jako težak prekršaj.

Banovani forumaši su i ranije iskazivali želju da preuzmu kontrolu nad zajednicom (odnosno forumom) i verovatno su mislili da će sada ljudi jedva dočekati da pobegnu od "zlih admina/moderatora" ne bi li na njihovom serveru, inače punom slobode, čitali o tome ko ima veći polni organ od koga (između ostalog) i/ili se utrkivali ko će sočnije da raspali po nama zlikovcima ali ih je realnost demantovala na vrlo surov način a oni su sami sebi iskopali raku i uništili su sve što su uradili ovde u prethodnih deceniju i po.

Bilo je još forumaša koji su ispaljivali rafale kako po Milošu tako i po našem forumu, kao što je već i navedeno. Mi znamo o kome je sve reč ali te ljude nismo i nećemo da sankcionišemo. Niti ćemo da imenujemo ko su. Znaju oni najbolje a znaju i forumaši koji su to sve takođe imali prilike da čitaju kao posmatrači na serveru. Oni su samo tu dovedeni, nisu organizatori ovoga i nisu imali gore navedene namere dok je ovaj dvojac imao mnogo veće ambicije i to se nije krilo. Već prve poruke na serveru su jasno pokazale šta su njihove krajnje namere bile.

Toliko se daleko išlo da se priželjkivalo i da nam padne forum te po mogućstvu, se više ne digne. U tome su oni videli želju da profitiraju.

Naravno, šta mi sada možemo da mislimo nakon čitanja svega toga....to je nešto što je najbolje da zadržimo za nas same ali, kao što je i Miloš napisao, dokle god se ovi forumaši drže pravila foruma i poštuju svoje sagovornike, mogu i dalje biti deo ove zajednice. Pravila, kao i uvek, važe isto za sve.

Međutim, onog trenutka kada neko otvoreno udari na našu zajednicu, krene da je odvlači sa našeg foruma i/ili pokuša da bude "sultan umesto sultana", dokle god smo mi ovde, ti pokušaji će biti sečeni u korenu a inicijatori će biti banovani na licu mesta.

Meni nije jasno, kako neko ko je clan OGAE, a ovaj forum je zvanicno povezan sa udruzenjem, moze da radi iza ledja svim kolegama iz OGAE-a, drugarima sa foruma i jos pljuje po moderatorima i administratoru. Ocigledno su ambicije bile jako velike, a svi mi koji imamo malo duzi staz na forumu, svesni smo, koliko su i administrator i moderatori izlazili u susret toj jednoj osobi, jer je ne mali broj puta ulazila u razlicite konflikte sa mnogima i uvek prosla ne kaznjeno, da bi na kraju iste te ljude pljuvala na nekom quasi forumu.

Ni ja ne kontam što mu je smetao forum, nije valjda zbog onog da je forum kriv što je "pogurao" Vukaylu :LOL:. Lik je čak i u par navrata hvalio te iste moderatore i juče pisao po temama do poslednjeg momenta kao da je sve okej, zaista bizarno. Iskreno faliće mi omikronov humor i spontanost. :cautious:

Nadam se i da se ti ostali gosti sa servera vraćaju na forum, jer je meni bilo šta drugo sem ovog foruma nezamenljivo. A to kažem jer sam pre foruma isto pratio ESC na nekim drugim platformama, dok nisam naišao na evropesmu i oduševio se. I ne, ne govorim to da bih davao lažni sjaj nekome, već je zaista tako.

Meni nije jasno, kako neko ko je clan OGAE, a ovaj forum je zvanicno povezan sa udruzenjem, moze da radi iza ledja svim kolegama iz OGAE-a, drugarima sa foruma i jos pljuje po moderatorima i administratoru. Ocigledno su ambicije bile jako velike, a svi mi koji imamo malo duzi staz na forumu, svesni smo, koliko su i administrator i moderatori izlazili u susret toj jednoj osobi, jer je ne mali broj puta ulazila u razlicite konflikte sa mnogima i uvek prosla ne kaznjeno, da bi na kraju iste te ljude pljuvala na nekom quasi forumu.

Apsolutno tačno!

O "diktaturi na forumu" priča neko ko je, maltene, do juče govorio kako je ovo jedan od najslobodnijih foruma na ovim prostorima. Pa šta se to promenilo za mesec dana? Mi nismo menjali način na koji vodimo forum.

Pritom, o "represijama" priča forumaš kome se najviše gledalo kroz prste od svih. Svi koji su ovde duže vreme znaju koliko je on ispada imao u prošlosti. S vremena na vreme dobije opomenu ali konstantno smo poštovali činjenicu da je u pitanju neko ko ima zavidan forumski staž, ogroman broj postova, OGAE je član, itd itd.........a evo kako nam je on vratio. On ne da ne bi smeo da izgovori ove stvari nakon svega što je uradio (kumulativno), nego može da bude zahvalan što ga ranije nismo banovali.

A ove tendencije su se definitivno videle i ranije, recimo na FSC-u. Svi koji tu učestvuju duže vreme takođe znaju dobro o čemu pričam pa se tu neću mnogo ni zadržavati.

Uglavnom, ova situacija je najbolje potvrdila onu čuvenu izreku - "ko drugome jamu kopa, sam u nju upadne". I ovde se zaista radilo o tome da je on drugome kopao jamu, nama je želeo propast, a na kraju je on taj koji je upropastio sve što je ikada uradio na ovom forumu i upao je u istu tu jamu koju je za nas iskopao. Sada može slobodno da uživa u svojoj zajednici od <40 ljudi (obzirom da je nasumično već poizbacivao određeni broj forumaša koje je sam zvao).

Ljudi koje je isto hteo da povuče sa sobom u propast će imati šansu ovde da i dalje budu deo naše zajednice i, vremenom, se potencijalno iskupe za ovo što su sebi dozvolil sada ali omikron i on su svoje odsvirali za sva vremena.

Svaka cast svim tim ljudima koji mogu da budu ucesnici njegovog foruma, nisam mogao buvaru da izdrzim koja je bila njegov najveci projekat, a gde tek da mi on vodi forum. 🤭
Bez nekog omalivazavanja, ali to je zaista tako.

Ja se nikada u životu nisam ulogovao ni na jedan drugi ESC forum osim ovog, niti bih to uradio čak i da sam dobio taj poziv koji su neki dobijali. Možemo se slagati ili ne po brojnim pitanjima, ali nivo profesionalizma u rukovođenju forumom je na veoma visokom nivou, i zaista se adminima ne može osporiti posvećenost i sam pristup, to ne može svako da radi, jer sigurno iziskuje mnogo vremena i resursa. Pritom, izlišno je da komentarišem da mi je ova zajednica u velikoj meri pomogla u nekim jako teškim životnim situacijama i da na neki način, bez preterivanja, većinu ljudi ovde smatram nekom vrstom šire porodice, bez obzira na to što se ni sa kim ne znam lično. Jako su mi tužne ovakve situacije, pogotovo kada se direktno tiče ljudi sa kojima sam imao jako dobar odnos i komunikaciju. Ono što je činjenica je da ovde odavno postoji problem komunikacije, što mi je baš nejasno. Jeste da zvuči diplomatski, ali kako će se problemi rešavati drugačije nego konstruktivnim razgovorima? Najlakše je raditi iza leđa ili ćutati i glumiti uvređenost, kada nam nešto ne odgovara ili smeta kod druge strane. Svako je individua za sebe i ima pravo da se tako ponaša, ali na duže staze to sigurno ne može da izađe na dobro i eskalira na ovakav način. Svakako se nadam da će se stvari malo promeniti nakon ovoga u tom smislu.

Pozdrav svima!

Već duže vreme pratim forum i kad god hoću da se prijavim uvek sam u situaciji "Evo sa'će"...
Ali evo napokon... Da su mi svi problemi kao to 🙂

Tražio sam da li ima deo za predstavljanje ali ovo je izgleda najpribližnije tome a da ne budem u offtopicu.

Da li forum trenutno kao gosti čita 1000+ ljudi ili je to neki bug. 😳

Pozdrav svima!

Već duže vreme pratim forum i kad god hoću da se prijavim uvek sam u situaciji "Evo sa'će"...

Tražio sam da li ima deo za predstavljanje ali ovo je izgleda najpribližnije tome a da ne budem u offtopicu.
Pozdrav i dobrodosao.

Ovo iznad sto si procitao i sto pise, ne desava se cesto. Uglavnom bude zabavno, a i sam ces se uveriti. (y)

Pozdrav svima!

Dobrodošao! Ja sam se tako posle nekog razmišljanja, prijavio negde u maju junu 2010e i evo još uvek sam ovde.

Dinosaurus.

Back