Serije

Nova epizoda From …

Vrištim na Tabitu koja pizdi na Ethana što se sprema za Viktorovu sudbinu 😂

Jesu izasla Rajnera Targerijen jbt cekam ih kao da cekam Atilija iz Nocne Marijane da padne sa slapa

Slab početak treće sezone HOTD. Serija je postala toliko vizuelno ružna za gledanje i scenario je hot mess. Malo mi je muka od ovih nepo baby holivudskih scenarista koji misle da mogu da napišu bolju priču od autora i koji nasilno pokušavaju da naprave da srednjovekovni svet fantazije oslikava njihove stavove i privilegovan život u Los Anđelesu.

Pogledaću još ovu sezonu, ali se polako gasim.

Ko želi da pogleda zapravo dobru seriju, preporuka za Succession 👏🏻

Finale je bilo ekstra, spasilo cijelu sezonu. Još sam pod dojmom.

Najjači momenti

Aegonov im alive i šamarčina, vidi se da će biti još veći luđak u zadnjoj sezoni

Helenina smrt i činjenica da je Alisent izgubila dvoje djece u jednoj epizodi

Ipak, ne mogu se oteti dojmu da je moglo malo bolje, ali sve u svemu 8.8/10 za treću sezonu

Meni dobra treća sezona i ako žalim za nekim momentima koji se nisu prikazali a bili su u knjizi. Opet, uspeli su sve nekako da uklope pa verujem da će tako uspeti u 4 sezoni sve lepo da privedu kraju.

Finale dosadno. Sezona kao sezona bolja od druge, lošija od prve. Battle of Blackwater mi je i dalje najbolja epizoda sa bitkom iz ove franšize (GOT S2).

I dalje ne mogu da se naviknem na to koliko je vizuelno ružna serija. Renira mi je jako slab i nezanimljiv glavni lik, navijam da propadne.

Celu prošlu nedelju sam bio u krevetu zbog boli u ledjima pa sam izbindžovao seriju The Man in the High Castle.
Sama premisa mi se mnogo svidela, alternativna istorija gde su Nacisti pobedili u Velikom ratu, i SAD su okupirane i podeljene izmedju Rajha i Japana. Mnogo sam nerd za takve priče i baš mi se dopalo koliko su se potrudili da stvore i prikažu kako bi život u Americi izgledao pod nacističkom okupacijom. Radnja je smeštena u šezdesetima, i dosta ima narativa političkog trilera i dinamike odnosa Nemaca i Japanaca nakon rata, baš mi je zanimljivo bilo za gledati.

Medjutim, nakon prve sezone serija nekako izgubi svoj pravac, ode se previše u sci-fi, važni likovi su počeli da umiru na izuzetno glupe načine a neke likove su pisci samo tako zaboravili.

Sve u svemu zabavna jedna serijica.

Slažem se, serija je generalno dobra. Vizualni dio izvrstan. Brutalizam i sve ostalo...
Na sličnu foru Apple TV je napravio seriju For All Mankind gdje se Ameri i Rusi natječu za svemir. Uglavnom, u svakoj sezoni dolaze na drugi planet, cijeli proces u NASA-i i ostalo je super prikazano. Serija je fantastična. Svaka preporuka. Ove godine je izašla i spin-off serija ove serije koja se zove STAR CITY. Može je se gledati bez da ste gledali prvu. Radnja se događa u Zvjezdanom gradu u SSSR-u i prikazuje život kozmonauta i običnog naroda za vrijeme Gorbačovljeve vlasti i borbe za svemir. Odlična serija.

P.S. Star City je namjerno snimljen i uređen da ima one male zrnate točkice dok gledate seriju da bude vjerno televiziji tom vremenu. Svaki detalj se pazio.

Trenutno gledam:

Xena: Warrior Princess (1 epizoda pred spavanje, kao ritual. Inače jedna od omiljenih serija 🥰)
La Casa de Papel
The Originals
Amar a muerte
O rei do gado

+ iduće nedelje počinjem:

Rosalinda
Dinastija (original)

Da, nemam život 🤣

Pre više meseci sam završio The Vampire Diaries, ali nikako da sednem sa recenzijom. Sad je konačno napisah, pa da okačim i ovde:

Serija koju mnogi upoređuju sa Twillight sagom. Istina, početna premisa o tinejdžerki koja se zaljubi u vampira koji pohađa srednju jeste u potpunosti prekopirana iz Twillighta. Ali nakon prve 4 epizode već je jasno da je ovo nešto potpuno drugačije. Priča je daleko kompleksnija, a za razliku od Twillight gde su likovi bili plitki i crno-belo podeljeni, ovde gotovo da nema skroz dobrih likova. Svi glavni likovi su u nijansama sivih i moralno diskutabilnih karaktera. Kroz 8 sezona i 171 epizoda, ova serija istražuje svet vampirske mitologije na moderan način, ali ostajući dosledna osnovnim idejama i načelima vampirizma. Pored vampira, serija se dotiče i sveta magije, veštica, vukodlaka, hibrida, magičnih dvojnika i još dosta paranormalnih i magičnih svetova. Serija se međutim ne bavi samo natprirodnim, nego i realnim ljudskim problemima; težnji da se sačuva ljudskost u nemogućim uslovima, problemima mladih poput gubitka voljenih i droge, porodičnoj odanosti, strasti i ljubavi. Vezano za ovo zadnje uskaču i naša tri glavna junaka - Elena, Stefan i Dejmon.

Istina je da nikad nisam bio ljubitelj romanse Stefana i Elene. Stefan je bio dosadan vampir sa vegetivnom ishranom i moralnim vrednostima koje mi nisu baš zanimljivi kada gledam priču o vampirima, a Elena tipična tv junakinja 00-ih koja stalno upada u nevolje i svi je spašavaju, uz obaveznu njenu kuknjavu o surovosti života. Ne pomaže ni to što nemaju nikakvu hemiju. Da je serija bila samo o njima dvoma, verovatno bih brzo prestao da gledam. No tu na scenu stupa Stefanov stariji brat Dejmon Salvatore. Na početku ulazi u seriju kao negativac. Drzak, bezobrazan, manipulativan, okrutan, sa željom da uništi život svog brata. Ali postepeno, ljubav prema Eleni je ono što ga menja. Naravno, do kraja ostaje sarkastičan sebični egocentrik i u tome se i nalazi privlačnost kod njegovog lika, to što je pravi antiheroj, šupak kome je stalo samo do ljudi koje voli, ali istovremeno njegov lik, kako sezone dalje odmiču, dobija pravi razvoj karaktera i šansu za iskupljenje. Hemija sa Elenom je vrhunska i zaista prolazi kroz sve faze; od zabranjene privlačnosti do istinske ljubavi i spremnosti da žrtvuju sve jedan za drugo, a Dejmonova unutrašnja borba da se promeni zarad Elenine ljubavi je vredna svakog divljenja.

Valja spomenuti i pregršt zanimljivih sporednih likova; Boni, plemenitu vešticu. Iako su veštice i vampiri u vekovnom krvnom neprijateljstvu, ona često uskače u pomoć svojim prijateljima, zbog čega često izvlači najdeblji kraj. Kerolajn, na početku razmažena tinejdžerka koja se menja nakon smrti i preobražaja u vampira. Njeni turbulentni ljubavni odnosi i njena težnja za ljubavlju često su predstavljali okosnicu serije. Tajler, prvobitno nasilnik i siledžija, koji se postepeno menja kada se suoči sa svojom kletvom transformacije u vukodlaka. Džeremi, Elenin mlađi i problematičan brat, koji se nesvestan nađe u sukobu u paranormalnom svetu. Alarik, misteriozni profesor i lovac na vampire čije prijateljstvo sa Dejmonom predstavlja jedan od najlepših aspekata serije, bar u ranijim sezonama. I Met... ali njega niko ne voli 😅

Ipak, za mene ono što je ovu seriju činilo tako posebnom nije glavni ljubavni trougao, ni svi navedeni likovi, ni sav ovaj magičan svet. To su dvoje negativaca koji su ukrali šou svaki put kad su se pojavili - Ketrin Pirs i Klaus Mikaelson.

Ketrin je vampirka i Stefanova i Dejmonova ljubavnica iz prošlosti koja izgleda identično kao Elena, ali za razliku od nje je spremna na sve ono najgore i najsurovije, jer Ketrin ima jednu osobu koja joj je najbitnija - to je Ketrin. Za Ninu Dobrev sam prvobitno mislio da je loša glumica, onda sam je video kao Ketrin i vau, koja transformacija. Kad su njih dve u istoj sceni nikad nemam utisak da je u pitanju ista glumica koliko mi je njen glumački performans moćan i ubedljiv. Čak i pojavom ostavljaju drugačiji vajb, jer dok je Elena sramežljiva, Ketrin je prava ikona i kraljica modnog stila. Prosto svaki njen kadar te očara u trenutku. Ketrin je zla, okrutna, nemilosrdna, spremna da gazi preko svakog leša da dođe do cilja. Ali istovremeno, ona je jedna krajnje kompleksna i tragična ličnost. Osoba koja je ostala bez porodice, bez bilo kakvog oslonca. Vekovima je morala da beži od surovog vampira koji je hteo da je ubije. U takvim okolnostima, ona je naučila jedino da mora da se osloni na sebe. Kako bi preživela u ovom surovom i sebičnom svetu mora da i sama bude surova i sebična. Odnos sa Stefanom je takođe vrlo intrigantan jer je jedini koji je u njoj probudio osećaje i želju da bude voljena, iako se postepeno ljubav prema njemu više pretvara u opsesiju i želju da bude njen.

Ipak, ako biste me pitali da izaberem jedan moj omiljeni lik iz ove serije, to je upravo onaj vampir od kojeg je Ketrin vekovima bežala, najstariji vampir na svetu - Klaus Mikaelson! Senzualan i strašan. Osećajan i monstruozan. Porodičan čovek i genocidni ubica. Sve je to bio Klaus. I svako ga je obožavao. Ne bih ni mogao pisati o njegovoj kompleksnosti sve što želim jer bi to na kraju ispao roman od hiljadu strana. Tokom cele druge sezone je najavljen kao strah i trepet. Biće kojeg se svi plaše, senka koja se nad svima nadvija. I kad se konačno pojavio isplatilo se. Surovost i harizma na jednom mestu. Džozef Morgan je tako savršen u ulozi Klausa. Po meni najbolji glumac serije. Majstorski prikazuje dualnost između sadiste spolja i nežnog istraumiranog deteta iznutra. Odnos sa njegovom braćom i sestrom predstavlja jedan od najkomplikovanijih i najbolje napisanih odnosa serije. Čovek koji bi sve dao za njih i njihov najveći dželat istovremeno. Takođe, zaista obožavam romansu između njega i Kerolajn. Iako drugarica ljudi kojima je najviše naudio, ona je jedina koja je uspela da dotakne njegovo (mrtvo) srce, jedina koja je uvidela da se ispod tog čudovišta krije nešto duboko i povređeno. A hemija između njih dvoje je tek priča za sebe. Nije ni bilo potrebe za strastvenim scenama. Dovoljno je bilo da samo sede jedno pored drugog da sve gori. Njihova ljubavna priča je posedovala potencijal da bude, ne samo najbolja ljubavna priča ove serije, nego i jedna od najboljih ljubavnih priča u istoriji televizije. Nažalost, scenaristi nisu bili tog mišljenja.

Svi pričaju o Elena-Stefan-Dejmon trouglu, ali za mene su istinsko srce serije bili Klaus i Ketrin. Potvrda je i veliki pad u kvalitetu serije od pete sezone nakon što su otišli. Mada se i kasnije sezone mogu gledati, definitivno im fali nešto. Istina, nije samo do njih dvoje. Pisanje je postalo znatno lošije i horor estetika ranijih sezona koja je toliko šarmirala i uvlačila u taj svet je zamenjena konvencionalnom atmosferom. Ipak, mislim da bi uz prisustvo Klausa i Ketrin i te kasnije sezone bile puno bolje i uzbudljivije, umesto onih karikatura od negativaca koje smo dobili. Ali i pored svega, preporučujem seriju. Možda nije najbolja u vampirskom žanru (Buffy ipak postoji), ali vredi upustiti se u ovu avanturu i svet, posebno prve četiri sezone koje su remek-delo svog žanra.

Posljednje sto sam pogledao bilo je ovih par epizoda TVP spinoffa, Stjuart ne uspeva spasiti kosmos i doslovno sam u fazonu wtf

Posljednje sto sam pogledao bilo je ovih par epizoda TVP spinoffa, Stjuart ne uspeva spasiti kosmos i doslovno sam u fazonu wtf
Hteo sam pogledati i taj spin off pošto sam sve spin offove Big Bang Theory do sada pogledao. Vredi li?

Serije
Back