rs Srbija 2025: Princ - Mila

Moje mišljenje da smo bili 12. ili 13. Iza Australije i eventualno Češke, ali ne mislim da je bila neka velika bodovna razlika između 10. i 13. mesta te su nijanse odlučivale. Ne mislim ni da bi prošli u finale ni da je bio žiri jer on odavno više ne gleda samo pevanje. Definitivno nas je nakviše koštalo to što su sa nama bile čak 4 istočnjačko/baltičke zemlje + Izrael koje su nam verovatno zalepile 0.

Isto mislim, pored svih kritika na racun PZE ove godine, bilo je tu itekako materijala za finale. Naravno, jeste bezveze sad to iz ove pozicije tvrditi jer ne postoji nacin da to ikada saznamo, kako bi ko prosao je sad sve samo nagadjanje.

Pa, kad bi se naš izbor sveo na 10 pesama onda baš ni svaka persona sa svakim otpadom ne bi bila toliko motivisana da se prijavljuje, prosto jer bi shvatala da nije za tih top 10 za Evroviziju i da takmičenje nije u svrhu objave da postojiš. Drugo, više bi se trudili da prave konkurentnije pesme da bi uopšte upali u tih top 10 i imali bi ozbiljniji pristup, koji nije ju nisam očekivao da pobedim. Znači da svako ko bi se prijavio prijavio bi se da bi otišao na Evroviziju, da nema nisam očekivao! Sad Konstrakta je lep izuzezatak, koji se desio spontano, ali prosto bi je i u takvom modelu morali prepoznati jer ne bi bilo 10 istih takvih pesama.

Ne verujem ja uopste u ukus RTS-ove selkcione komisije. Znamo da je Lensy bila druga rezerva posle Marsala ove godine, pa da su odbili Tako mi imena, pesmu koja je postala veci hit od svih koje su prosle. Pa onda znamo i da In corpore sano nisu rangirali visoko, verovatno ni u top 10.

Definitivno treba smanjiti broj pesama na 10 ili čak manje od 10, kao što Finska to radi. Ali 10 pesama koje imaju ESC potencijal, a ne neke Joce Ajkule i slične RTS pojave. Komisija MORA da se menja, fale mlade osobe i to se oseti. Ne može 70% komisije da bude iznad 50 godina. Ne bira se pesma za Milstrit 1993.

Zatim pronaći osobu koja bi bila kreativni direktor nastupa i koja bi učesnike savetovala oko koncepta, nedopustivo mi je da neko onoliko omaši kao Mimi.

A žiriju nekoliko puta napomenuti da ne glasa po ličnom nahođenju šta mu se dopada već šta ima najveći potencijal za Evroviziju. Niko me ne može ubediti da neko pri zdravom razumu misli da Sedlar ima veće šanse na Evroviziji od recimo tam.

Pa da bi ziri mogao glasati za najveci potencijal za evroviziju mora prvo da prati evroviziju, sto se ne bi reklo za mnoge dosadasnje clanove. A imamo sada i fenomen metuzalema koji se inate novim trendovima pa namerno glasaju za pesme poput Mile jer oni hoce da se mi tako predstavimo

Svi se manje više slažemo oko ključnih stvari:
1. Stručna selekciona komisija, a ne metuzalemi iz doba Jugovizije;
2. Plafon 15 konkurentnih i po mogućstvu kvalitetnih pesama ukupno, a ne 30+ abitnih pesama koje služe za samopromociju neafirmisanih izvođača i koje ne bi slušala ni bliža rodbina:
3. Proporcionalni sistem glasanja;
4. Povećanje broja članova žirija sa 5 na recimo 10.
5. Uvođenje publike radi podizanja hajpa i prebacivanje događaja iz studija u neki veći objekat koji služi za tu namenu.

I još nešto jako bitno, forum pre finala mora da ima neki konsenzus za koga se glasa. A ne da se glasovi kao ove godine rasipaju na sve strane i dobijemo ovo što dobijemo. Pogotovo ako se uvede proporcionalni sistem a nekada u budućnosti budemo imali nekoga poput B&D i Breskvice. Jer ogroman broj ljudi čita sve ovo što mi pišemo pa će se samim tim i oni priključiti kampanji glasanja za tu jednu osobu.

Samo je potrebno ograničiti na recimo maksimano 5 poruka sa jednog broja telefona. Pa da vidiš hoće li onda kupovati tolike kartice. A sve i da ih kupe ne mogu toliko brzo da stignu da ih menjaju, a vreme za glasanje curi... 😁
Ne, nije dovoljno. Spreciti mogucnost za muljanje, i sa 5 glasova je moguce, samo treba platiti ljude ko sto to radi sns. Ko ima mali broj preslusavanja na spotify- u i deezeru, kupljene preglede na youtubu a ogroman broj glasova- automatska diskvalifikacija ili se ponistavaju glasovi televota. Sankcionisanje.
Isto tako lokatori mobilnih da se provali organizovano glasanje.
Jedan ozbiljan pristup izboru za Pesmu Evrovizije.

Last edited:
Nisam siguran da bi se postigao zeljeni rezultat kad bi se broj pesama na PZE sad odjednom smanjio na 10 ili ispod 10? Mislim razumem ideju, da ljudi shvate da je jaca konkurencija i da se vise cimaju a ne da salju sve i svasta i zavrsavaju kao fileri, ali opet tu postoji rizik da dobre pesme ostanu ispod crte jer je neki random lik na RTS procenio da nisu dovoljno dobre.

Po meni je broj #1 stvar osveziti tim, imam osecaj da je 90% komisije ostalo u Nije Ljubav Stvar eri i da apsolutno nisu uptodate u kom pravcu se Evrovizija razvija od tada i da generalno verovatno samo otaljavaju sve bez nekog elana ili posvecenosti.

Takodje pod hitno neophodno: ogranicavanje broja max glasova sa jednog broja i/ili uvodjenje neke vrste sistema kao sto je eID koji bi sprecio manipulacije.

Inace, upravo sam shvatio da Princ, osim sto nam je prekinuo Q streak takodje ce vrlo verovatno preuzeti i titulu naseg najlosije rangiranog predstvnika u istorji Srbije na ESC (cisto sumnjam da je bio 11. ali hajde da sacekamo).

Apsolutno ne zelim da likujem, zbog njega kao njega mi je jeste krivo i stvarno nemam nista protiv decka, zelim mu sve najbolje. S druge strane, nije da mi nije drago zbog prosecnih kezualaca koji su na racun Luke i Teye najgnusnije stvari pisali prosle 2 godine, pa je onda bila i ta prica kako smo mi fanovi drugosrbijanci mimo volje naroda gurali svoje miljenike i da smo zbog toga lose prolazili. Cela ta prica o Princu kao nekom normalnom liku koji je dostojan predstavnik Srbije nasuprot sataniste i p*dera Luke Blacka je bila izrazito gadna, a ti koji su tvrdili da ce Princ sad da nam osvetla obraz su ovim na neki nacin primili samar realnosti.

Treba naći pravu meru, možda oko 16-20 pesama. Ne može se previše oslanjati ni na selekcionu komisiju, jer u 30-ak uglavnom prođe sve što je konkurentno, dok bi sa manjim brojem potencijalno izvisila neka koja može da postigne zapažen rezultat.

Idealno bi bilo i da fanovi igraju ulogu pri izboru lineup-a za PZE, ali naravno da se ovo nikad nece desiti haha

Nije stvar da li je bitna, već da možda neće prepoznati potencijal neke pesme, pa ne bismo u tih 10-ak odabranih ni dobili neku Konstraktu i sl. Može deo biti i po pozivu, a deo na osnovu konkursa.

Back