rs Srbija 2025: Princ - Mila

Nažalost, u Srbiji su mladi, za razliku od ostatka Evrope uglavnom mnogo zatucaniji od generacija svojih roditelja, pa čak i baba/deda
Mada to nije samo u Srbiji.
U Americi Tramp po prvi put od kandidata republikanaca osvojio izbore među najmlađom populacijom glasača...

Interesovanje za Evroviziju u Srbiji prvenstveno zavisi od toga koliko je atraktivan izvođač koga šaljemo te godine i koliko je pjesma konkurentna, naravno da je u ovoj godini hajp bio na nuli (ili čak i u minusu) kada smo poslali MB festival baladu iz 2005-e u televoting only polufinale za koju se manje-više od starta predosjećalo da joj nema spasa, skroz druga priča bi bili da je otišla daleko poznatija Mimi jer je pjesma kidalica koja bi animirala ljude kako u zemlji tako i po dijaspori bez obzira na trenutnu političku situaciju i što nam je javni servis takoreći u ilegali...

Npr. u sezonama 2020/2021/2022 bilo je divno biti srpski ESC fan i lično sam se uvjerio da kežualci pamte pjesme iz tih godina jer su nas tad predstavljale Uraganke i Konstry (''Mata Hari'', ''Slomo'' a da ne pričam o Maneskinu, Moldavcima i ostalima), recimo u BiH trendingu su prva 3 mjesta u evrovizijskoj sedmici prije 4 godine bili ''Loco loco'' official music video, isječak sa druge probe u Roterdamu i intervju sa Wiwikama lolčina... One su bile tad u jeku popularnosti i na pravom mjestu, u pravo vrijeme (nažalost, sa pjesmom koja nije imala neki jači europotencijal) i mislim da takva hajpčina se više ni sa kim neće ponoviti, sad se ovi današnji klinci uzvijezde poslije jednog hita tako da o pojavljivanju nekog jačeg imena sa iole pristojnom pjesmom možemo samo da sanjamo pogotovo nakon ovogodišnjeg debakla i neizvjesnom društvenom krizom do daljnjeg i kojoj se ne nazire kraj. 🤷‍♂️
Ove godine hajp nije ni mogao da postoji i to se nije moglo ni popravljati, tako da ne bih tu krivicu svaljivao na Princa, pa ni na RTS (doduše oni su dobrim delom i doprineli društvenoj situaciji kakva je sad ali to je offtopic teški).

Ne trebaju nama jača imena, nek budu svih 20 takmičara podrumare, nema problema, ali neka se pesme biraju po kvalitetu, po tome da li su aktuelne i da li se od njih može sastaviti paket za ESC. Ko ima dobru pesmu, a nema paket za ESC uvek ima BG Proleće kao fin muzički festival, ove godine bi neke pesme sa PzE (poput Sedlara, Ane&Changes, Maršali, Vampiri i slično) lagano pokidale tamo a možda bi i digle popularnost Proleću koje nekako izgleda kao zapostavljeniji od mlađeg brata PzE.

Dakle za sledeću godinu - kompletna izmena celog srpskog ESC tima (od uredništva festivala, preko selekcionih komisija i žirija do delegacije i Duške), utvrđivanje jasnih i realnih kriterijuma za izbor pesama koje ulaze u festival i izmena sistema glasanja na način da se oteža ili omete muljaža i prevara kao nacionalni sport u Srba. Zvuči lako, ali pre svega zahteva promenu mentaliteta samog RTS-a, jer ta tvrdoglavost, zastarelost i odsustvo samokritike je vidljivo u svim aspektima javnog servisa, ne samo na ESC-u.

Najbolje da RTS okupi najbolje prducente i da interno izaberu 10ak izvođača za ponuđene pesme. U finalu nek publika odluči i eto. Nešto slično godini kad je Brega radio pesme za Evroviziju. Samo sa više autora.
Definitivno bi izazvali interesovanje.

@leeethium
Rasprava se povela oko toga da li zainteresovanost među širom populacijom zavisi od toga predstavlja li nas popularni izvođač ili ne - odgovor je da i itekako jer da je ''Loco loco'' pjevala sadašnja abitna postava Uraganki (ako ta grupa uopšte i postoji još uvijek?) ili neki drugi manje poznati ženski trio ne bi bilo ni ''h'' od hajpa te godine kao sa Ivanom, Ksenijom i Sanjom, s toga ukoliko je neko trendy ime u igri onda će i gledanost biti veća, naravno da je pjesma najbitnija svima nama ovdje pa bio neko zvjezdetina ili podrumara.

Ove godine je moglo biti kakvog-takvog hajpa ali da je išla ili Mimi ili Haremke tj. neka brža i veselija pjesma, ljudi su se jednostavno smorili zbog mračnih i tugaljivih balada koje forsiramo u zadnje vrijeme i definitivno bi razmrdale javnost u evrovizijskoj sedmici te probudile veću želju za glasanjem kod naših vani, nevezano za krajnji rezultat.

Elem, sve te savjete i preporuke za RTS šta i kako treba da radi mi smo na istom ovom mjestu pisali i prošle godine nakon takmičenja jer smo bukvalno predvidjeli da nam se ne piše dobro i da nam se smiješi ispadak dok su oni organizovali koktel zbog Tejinog 17. mjesta u finalu i šta su uradili na poboljšanju nacionalnog izbora još dok nije bilo kasno - apsolutno ništa, sve je ostalo po starom a kvalitet pjesama bio još i gori i umjesto da smanje broj učesnika oni ga čak i povećaju. 🥴

Dakle, oni će uvijek ići linijom manjeg otpora vadeći se i tražeći krivicu za loš rezultat u nekom drugom a ne u sebi samima tako da ni 5 uzastopnih ispadanja njih neće dozvati pameti - zapravo mogu donijeti samo radikalniju odluku kao što bi bilo npr. ukidanje PZE-a i povratak na interni izbor, superiška će biti ako uopšte budemo učestvovali dogodine.

Najbolje da RTS okupi najbolje prducente i da interno izaberu 10ak izvođača za ponuđene pesme. U finalu nek publika odluči i eto. Nešto slično godini kad je Brega radio pesme za Evroviziju. Samo sa više autora.
Definitivno bi izazvali interesovanje.

Mislim da je bolje AKO se ide interno, da pozovu konkretne izvođače koji su naravno zainteresovani, a da njima pruže APSOLUTNU SLOBODU, što izbora pesme, njenih autora, što tima i kreativne ideje oko nastupa, pa tako i da dopuste dodatna ulaganja, a ne da se usko drže samo finansija televizije. Dakle, apsolutna sloboda.

Znam da smaramo sa Micy P koja nikada neće otići, ali je pre par dana rekla da ona ne želi da njoj neko komanduje i samim tim ograničava umetničku viziju i slobodu. To po mom mišljenju i jeste glavni problem kada su veće zvezde u pitanju.

Nikakve 3 pa 1 izbore više, pesme trebaju da budu rađene isključivo za izvođača, a ne da imamo ponovo Milan Stanković scenario, izvođača koji ne oseća pesmu ili je niđe veze sa pesmom koju izvodi.

Apropo ove teme da ESC nije popularan među mlađom generacijom mogu da potvrdim (iz ličnog iskustva) da to nije istina.

ERYvhY.gif

2021. godine moj razred je organizovao žurku pred samu maturu (sada možete pretpostaviti koliko imam godina😁). Tada smo puštali Zitti e Buoni, Shum, Mata Hari i naravno Loco Loco. Apsolutno svi su znali te pesme.

Kada su bile Hurricane to je bila opšta histerija ne samo među domaćim eurofanovima, brojni ljudi koji inače nisu ni pratili ESC su gledali svaki mogući intervju Uraganki, neki su čak i znali za Efendi i Tixa😭😭😭.

Tako nešto ćemo, u smislu hajpa, teško ponovo doživeti, pre svega jer trenutno ne postoji toliki hajp oko ijednog izvođača i van samog ESC. Prosto (bar za Srbiju je tako) hajp najviše zavisi od toga da li se pošalje ono što svi žele.

Mi smo imali ogroman lokalni hajp dve godine za redom, Uraganke pa Konstri. Cuda se desavaju. E sada treba opet nesto da se desi jer ovaj prosli pze je umro i pre protesta i bojkota, a kad se jos doda to onda najbolje da interno saljemo Dzordzija da ne slusamo 25 garaznih bendova.

@leeethium
Rasprava se povela oko toga da li zainteresovanost među širom populacijom zavisi od toga predstavlja li nas popularni izvođač ili ne - odgovor je da i itekako jer da je ''Loco loco'' pjevala sadašnja abitna postava Uraganki (ako ta grupa uopšte i postoji još uvijek?) ili neki drugi manje poznati ženski trio ne bi bilo ni ''h'' od hajpa te godine kao sa Ivanom, Ksenijom i Sanjom, s toga ukoliko je neko trendy ime u igri onda će i gledanost biti veća, naravno da je pjesma najbitnija svima nama ovdje pa bio neko zvjezdetina ili podrumara.

Ove godine je moglo biti kakvog-takvog hajpa ali da je išla ili Mimi ili Haremke tj. neka brža i veselija pjesma, ljudi su se jednostavno smorili zbog mračnih i tugaljivih balada koje forsiramo u zadnje vrijeme i definitivno bi razmrdale javnost u evrovizijskoj sedmici te probudile veću želju za glasanjem kod naših vani, nevezano za krajnji rezultat.

Elem, sve te savjete i preporuke za RTS šta i kako treba da radi mi smo na istom ovom mjestu pisali i prošle godine nakon takmičenja jer smo bukvalno predvidjeli da nam se ne piše dobro i da nam se smiješi ispadak dok su oni organizovali koktel zbog Tejinog 17. mjesta u finalu i šta su uradili na poboljšanju nacionalnog izbora još dok nije bilo kasno - apsolutno ništa, sve je ostalo po starom a kvalitet pjesama bio još i gori i umjesto da smanje broj učesnika oni ga čak i povećaju. 🥴

Dakle, oni će uvijek ići linijom manjeg otpora vadeći se i tražeći krivicu za loš rezultat u nekom drugom a ne u sebi samima tako da ni 5 uzastopnih ispadanja njih neće dozvati pameti - zapravo mogu donijeti samo radikalniju odluku kao što bi bilo npr. ukidanje PZE-a i povratak na interni izbor, superiška će biti ako uopšte budemo učestvovali dogodine.
Ne bih se u potpunosti složio sa tim. Jeste da taj hajp lakše nastaje ako je predstavnik poznat od ranije, ali uz dobru PR strategiju i dobru pesmu sasvim je moguće da i neki "podrumar" ostvari zapaženost kod nas. Naravno, ako se neko time ne bavi, onda se sve oslanja na to da li je izvođač inače popularan, van samog festivala i niše nas fanova.

Isto se ne mogu složiti i sa tim da ESC nema dovoljno mlađih fanova - postoje (i sam spadam u takve), mnogi koje znam od ljudi blizu mog godišta i prate ESC na nivou većem od kežualca koji uživa u Duškinim ozlojeđenim komentarima (a ima takvih poprilično), to ove godine verovatno nije vidljivo zbog kombinacije društvenih okolnosti ali i zbog činjenice da Princ ne samo što nije bio pobednik publike, već je i struktura glasača najverovatnije bila takva da nije uključivala mlađu publiku. Dakle, praćenost postoji, čak i u okolnostima gde većina pesama na PzE nije bila prijemčiva prosečnom mlađem gledaocu. Uz modernije pesme o čemu tamburamo ovde od Kulina Bana siguran sam da bi se i ta popularnost ESC među mlađom populacijom bolje videla.

Ja samo da dodam da su svi naši predstavnici od 2021. godina posle finala imali po milion mesečnih slušalaca na Spotify.

Princ danas ima 167 hiljada.
i to mu je mnogo, za par dana nazad na par hiljada

Treba biti ekspert i biti u 11 zemalja koje su ispale…😂 Nadam se da nam je gospodin doneo najgori rezultat na ESCu.

Back