TVOJ GLAS ZVUČI POZNATO (Sezona 2026)

Dobrodošli na proglašenje pobednika TGZP 2026!

Pre nego što vidimo komentare žirija, poslušajmo pobednike Ö3-Cover Song Contest-a,
koji će uživo nastupiti u Evrovizijskom selu, 11. maja

Udruženje prijatelja Muzičke škole "Johan Sebastijan Bah" iz Beča - Love Shine a Light (pobednička pesma Evrovizije 1997)

A sada da vidimo komentare žirija, prema redosledu nastupa u finalu.

1. Kakashi - Eiríkur Hauksson - Valentine Lost / Iris - Peti element

Choda:
Samo Kakashijevo učešće bilo je protkano usponom i nekim dobrim imitacijama, a ove dve su odrađene na školski način. Možemo reći da se lepo "ispisuje" i drago mi je da sam čuo potcenjenu islandsku pesmu iz 2007. Tokom takmičenja bilo je tonskih problema, sad je bilo u redu. Više odgovaraju pesme sa višim tonovima, što se čulo na primeru Petog elementa.

Vladimir:
Obe pesme su delovale kao težak materijal za ostaviti jak utisak, ali je problem što ni imitacija nije uspela da ih “izvuče”. Vidi se pokušaj i ideja, ali je sve ostalo nekako nedorečeno. Kao da je falio onaj jedan korak više da nastup postane upečatljiv.

Tetsujin:
Kao i kroz cijelu sezonu, ovo mi je bilo korektno, ali nedovoljno da se istakne među natjecateljima. Manjak je imitacije, a više specifičnog tebe. Npr. u prvoj pjesmi si mogao malo jače i dublje zapjevati čisto da budeš sličniji originalu. Ipak sve u svemu – bravo za cijelu sezonu i zasluženo finale. 👏

Eegor:
VALENTINE LOST - Emocija je prisutna. Engleski vrlo dobar. Boja glasa je dobra, nedostaje malo kontrole. Pretiha matrica, nisam mogao da se uživim do kraja u pesmu. Talentovan izvođač! “Another place” deo pred solo na gitari kulminacija.

PETI ELEMENT - Upad van tonaliteta, ali se posle sredilo. Izgovor nije tako dobar kao u prošloj pesmi. Tonalitet očigledno nije odgovarajući, tako da ima puno nefiksiranih tonova. Bomba za karaoke. Na žalost oba snimka pate od tehničkog problema da se ne čuje dovoljno matrica, peti element bih osim na karaoke večeri nazvali ne baš najboljim spojem izvođača i pesme.​

2. Pokahontas - maNga - We Could Be The Same / Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe

Choda:
Poki me podsetio na sebe kad sam imao 12 godina i bio na nekoj audiciji gde sam pevao Mangu (i prošao 🤣). Od početka kažem da je Poki GOAT za pesme izvođača sa dubokim glasom i žao mi je što nije imitirao Masima u nekom momentu. Karli je bila korektna, malo je ispadao iz ritma tu i tamo.

Vladimir:
Prva pesma sasvim korektna — imitacija solidna, ali je falilo malo više energije i “udarca” da bi to bilo baš kako treba. Druga pesma, nažalost, slabija i povukla je ceo utisak naniže. A znamo da Pokahontas može mnogo bolje, što ovo čini još primetnijim.

Tetsujin:
Kroz cijelu sezonu si mi bio malo dolje, malo gore, no za finale izvrsno odabrane pjesme. Jako dobro odrađeni zadaci, posebno maNgina pjesma. Drago mi je da si unatoč poteškoćama ostao do samoga finala čime si ispoštovao sve koji sudjeluju u ovome showu. Bravo! 👌

Eegor:
WE COULD BE THE SAME - Prevelika promena boje glasa između strofe i refrena. Preteška pesma. Postoji neka emocija koja me interesuje i koja se razvije kasnije kroz malo manje tehnički artikulisane ali dinamički ubedljivije pasaže. Malo se više čuje matrica od Kakaši pesama. Postoji ljuljanje u ritmu ali se drži nekako ipak.

CALL ME MAYBE - Zvuči pomalo parodično. Ritam je problematičan na početku posebno. Falset je upotrebljiv, ali ne funkcioniše kao lead za refren. Bolje je pevati niže a falset sačuvati možda za kraj ili neke prelazne delove. Isplanirati malo bolje gde uzeti vazduh!​

3. igorrogiESCfan - Hatari - Hatrið mun sigra / Milan Topalović Topalko - Zavet

Choda:
Najveći napredak na ovom takmičenju je zabeležio Igor. Imitacija Hatarija je bila očekivano teška i bilo je tu i dobrih i loših elemenata, a kada je reč o Topalku, tu je imalo momenata gde je zvučao maltene kao original.

Vladimir:
Deluje kao da je u ovoj epizodi malo “pao”. Prva pesma prilično nezahvalna i nije mu dala mnogo prostora, ali ni izvedba nije pomogla. U drugoj se malo vratio i uspeo da popravi utisak, ali ukupno gledano — jedna od slabijih epizoda za njega.

Tetsujin:
Obožavam što se vidi kako ste napredovali u svakom smislu do finala, od pjevanja do pametnog odabira pjesama kada ste imali tu mogućnost. Oba zadatka izvrsno odrađena. U drugoj pjesmi je falilo malo viših tonova (ajmo tako reći), ali imitacije su stvarno super pogođene. Svaka čast za cijelu sezonu, meni si otkriće. 👏

Eegor:
HATRIÐ MUN SIGRA - Opet tiha matrica u odnosu na vokal. Posle odličnog graul vokala u strofi u refrenu je otišlo previše u parodiju sa falsetom. Strofe su vrlo interesantne, ali ponovo greška sa refrenom koji se peva falsetom, samo treba da se otpeva za oktavu niže u govornom opsegu vokala. Ne plašite se svoje boje vokala. Falset kao skrovište, zloupotreba falseta. Delovi sa graulom su jako ubedljivi, a falset upravo suprotno.

ZAVET - Nedostaje iskrenije emocije u strofi, refren bolji u tom smislu. Ima falša i raspada u ritmu, ali postoji konstantan vokal za razliku od prošle pesme gde se deli na pre i posle refrena, ovde je vokal dat u svoj svojoj nesavršenosti što je sasvim u redu. Teška pesma za ovaj vokal.​

4. Majsta94 - Akylas - Ferto / Bad Bunny - NUEVAYoL

Choda:
Jedan od, po mom mišljenju, najboljih imitatora u lajnapu. Stabilan je tokom celog takmičenja, bio je u najgorem slučaju prosečan a u najboljem briljantan. Moram da priznam da sam od Ferto očekivao više, iako je imitacija skroz dobra. Izgovor grčkog kida. Da nije prehlada u pitanju?

Vladimir:
Prva evrovizijska pesma u ovoj epizodi koja je odrađena kako treba — pun pogodak. Emocija, dinamika, kontrola — sve što ta pesma traži je bilo tu, čak i oni nezgodni prelazi su odrađeni vrlo sigurno. Međutim, druga pesma kao da je iz drugog sveta — energija je pala i izgubilo se ono što je prvu diglo tako visoko.

Tetsujin:
Standardno izvrstan. Majsta ubio si Ferto. Na trenutku kao on. Španjolska pjesma zrno slabija, ali i dalje izvrsno odrađeno. Još jednom, Grka si ubio. Sjećam se da si u prijašnjemu TGZP-u bio izvanredan, a sada si to samo potvrdio. Imaš to nešto i daj se prijavi na neki show da te podržimo! 🥳

Eegor:
FERTO - Klaberov nesuđeni protivnik! PRETIHA MATRICA skoro nečujna. Odlično pevanje, moglo bi da se trenira u profesionalan vokal možda. Vrlo muzikalno. Jako teška pesma izvedena skoro izvanredno, posebno za nekog ko nije profesionalni muzičar. Respect! Šteta što nismo imali jaču matricu za full uživanje.

NUEVAYol - Tonalitet na početku promašen. Španski zvuči vrlo dobro! Posle početka sve se sredilo. Nedostaje za nijansu više nazalnog pevanja na slovo O. Nije adekvatan tonalitet za ovaj vokal.​

5. Bebi - Tommy Cash - Espresso Macchiato / Bebi Dol - Krv, sreća, suze i znoj

Choda:
Bebi nam za kraj nije doneo imitacije, već izvedbe u svom aranžmanu. Kao i uvek, spontan i svoj. Lep način da se takmičenje privede kraju.

Vladimir:
Bebi je ovde baš pogodio — glas, prelazi, stil, sve je bilo vrlo uverljivo. Prva pesma je bila baš zanimljiva i razigrana, imitacija na nivou. Druga možda nije imala isti “šok efekat”, ali je odrađena sigurno i sa merom. I da, lepo podsećanje na jednu pomalo zaboravljenu pesmu — dodatni plus. Vrlo kompletan nastup.

Tetsujin:
Umalo sam se ugušio na Espresso Macchiato. Da mi je ovo bilo vidjeti uživo. Vidi se da voliš Bebi Dol i lijepo ti je sjela pjesma. Tu mi je možda malo nedostajalo više ženstvenijeg glasa, ali svakako odlično odrađeno. Isto kao i Majsta, vidi se da uživaš u pjevanju i imitiranju i to ti zaista ide dobro. Da te nije bilo, show ne bi bio ovako zanimljiv. Bravo za cijelu sezonu. 👌

Eegor:
ESPRESSO MACCHIATTO - Posle uvodnog refrena koji je bio zabavan kako i treba, strofa je iznenadila specifičnom bojom vokala. Na momente je odlično, samo nedostaje tehnike da se cela stvar zaokruži od početka do kraja. Poslednji refren je odličan bio.

KRV, SREĆA, SUZE i ZNOJ - Od početka je u falšu vokal, trebalo je ili pevati niže da bude za oktavu niže od originala ili izabrati drugu pesmu. Ovo je ono što se zove flop sa tonalitetom. Dešava se i vrhunskim pevačima. Ako tonalitet ne odgovara nema onda puno prostora za nešto dobro.​

6. Stefix - Sofi Marinova - Love Unlimited / Rammstein – Du hast

Choda:
Moram da kažem da sam oduševljen varijetetom žanrova. Shodno mom ukusu, više volim Du hast, ali je imitacija Ramštajna takođe bolja nego Sofi. Imaš sjajnu žicu za imitiranje metala. Da nisi išao na časove kod Luke iz Lavine?

Vladimir:
Od Stefixa smo navikli na vrhunske imitacije, pa možda zato prva pesma deluje kao mali pad u odnosu na njegov standard — pokušaj piskavog glasa je bio tu, ali... fali nešto. Ali zato druga pesma — potpuno druga dimenzija. Opet je pokazao koliko lako “šeta” između žanrova. I dalje favorit, ali ovaj put sa malom rezervom.

Tetsujin:
Kakva cijela sezona, takav i završetak. Ubio si s obje pjesme. Zaista se nadam da ćeš nam nastavljat i dalje snimati pjesme jer je ovo izvrsno. Kao i za Majstu, kreni u glazbene vode i showove. Svaka čast. 🙌

Eegor:
LOVE UNLIMITED - Malo kvalitetniji snimak u kom matrica zvuči ok. Falset za strofu je ok. Dobar izgovor. Ritam je dosta dobar. Možda je najveći problem opet tonalitet zbog kog je cela pesma u falsetu uključujući refren, što se ne radi, u principu muškarci retko falset koriste celu pesmu, osim ako nije čaroban i sjajno kontrolisan.

DU HAST - Opet loš zvuk matrice hah. Napokon glas u izgovornom opsegu. Početak dosta dobar. Pevani deo iznenađujuće dobar!​

Kao što sam već napomenuo, Eegor vas je ocenjivao u pet kategorija, uključujući i emociju i boju kada su imitacije u pitanju. Te pojedinačne poene ćete videti malo kasnije!

Zasto im ne objasnite da ovo nije karaoke competition, nego imitiranje, parodiranje. Cirkus. @eegorizam Poenta takmicenja je da ne pevaju svojim glasom, nego izimitiraju nekog, a posle se to ocenjuje... Ne tonalitet, nego imitacija.

Ovi OGAE-vci majstori missleadinga...

Look Whos Talking Now Omg GIF

Znam da mi nije mesto u pevanju, no glumica sam dobra to znam. Možda bi me Sloboda Mićalović bolje ocenila.

Napomenuto je svima o kakvoj vrsti takmičenja je reč.

TVOJ GLAS ZVUČI POZNATO (Sezona 2026)
Back