ch Švajcarska 2024: Nemo - The Code

Meni je Malta 2021. bila potpuno nelogičan prvi favorit skoro 2 mjeseca ali kad se saznalo zašto je bilo tako, imalo je smisla
Nije kao da ni Švajcarci ne uplaćuju za svoje godinama lol.
Gjon je 2021 bio prvi isto, pa su prošle godine uplaćivali za onog što neće da bude vojnik, jedno dva meseca je on bio 13. i ni da mrdne.

Gjon je 2021 bio prvi isto, pa su prošle godine uplaćivali za onog što neće da bude vojnik, jedno dva meseca je on bio 13. i ni da mrdne.
Pogledah sada, Gjon bio 6.mesto na kladionic i to po procentima ni blizu pobede nije bio, Maneskin 26%, a Gjon samo 5%, tako da...

Ispalo da su kladionice previse potcenile Svajcarsku te godine, jer su kao Konstrakta za nekoliko pozicija bolje prosli od ocekivanog.

Pa baš nije socijalno angažovana pesma nego lična.
Dobro da, ali u isto vreme je i socijalna pošto se bavi tematikom prihvatanja takvih ljudi u društvu, dakle društveno-angažovana

Kao Končita isto

S oprostenjem smarate sa gej lobi namesta takmicenje i na silu nam guraju satanizam i zapadne vrednosti.

Kad god vam se ne svidja nesto sto se drugima svidja odma namesteno iz politickih razloga, stvarno ko da citam fejsbuk. Srbima sve teorija zavere

90% gledalaca ni ne slusa tekst nit ce skontati uopste o cemu se radi, mozda 1% bude glasalo iz tog razloga. Ako preforsira tu pricu i pojavi se u haljinici zasluzeno ce flopnuti i to je to

A dobro, ali Đ*n je bar bio top3 i pobjednik žirija pa je njegova pozicija u vrhu na kladži bila i realna

Da se razumemo, ja sam apsolutni lgbt ally i uvek ću ih braniti kada za to osetim potrebu, kao prošle godine kada sam se svađala sa trolovima zbog toga što su ostavljali homofobiočne komentare za Luku.
Ali, ne sviđa mi se što se poslednjih 15ak godina Evrovizija svela isključivo na reprezentaciju alfabet zajednice, pa bi sada onih 80% publike koji nisu, trebali iz nekog poštovanja da glasaju za njih, ne bi li im pokazali podršku. Smešno. Računica bi trebala da bude jednostavna: imaš dobru pesmu - pobeđuješ. Duncan Laurence nije pobedio zato što je gej, već zato što je imao dobru pesmu. Mahmood-a ne obožava cela Evropa zato što je gej, već zato što ima dobre pesme, harizmu i unikatan glas.
Seksualnost ne treba da bude primarna, čak ni sekundarna stvar, već tamo neka 10. Pre toga idu druge komponente koje čine jednu ličnost.

Moram još i da kažem, da je moje lično mišljenje da je ova non binary stvar najgluplje nešto što je ljudski mozak mogao da izmisli. Kakva je svrha potencirati nekakve zamenice, kada npr. u mnogim jezicima rodovi uopšte ne postoje, a takvi su Mađarski, Finski, Turski, Gruzijski...

A dobro, ali Đ*n je bar bio top3 i pobjednik žirija pa je njegova pozicija u vrhu na kladži bila i realna
Generalno ne volim kladionice ni najmanje, zašto ne bi mogle kvote da izađu nedelju dana pred takmičenje kao kod nas za pze, a ne da nam upropaštavaju celu sezonu, da se tri meseca samo trubi ko se spustio, ko se podigao itd.

Meni se sviđa ideja da Švajcarska pobedi ☺️. Onaj nastup na partiju je bio super, ali ipak mislim da se poranilo sa stavljanjem na prvo mesto kladionice. Pre svega što će već na Amsterdamskom partiju Joost zaludeti publiku.

Ja nemam nikakav problem sa tim kako se neko identifikuje, izjasnjava, oseca jer smatram da to apsolutno nije moj problem. Ali ima ljudi za koje je to velika tema i onda se vodi bitka kome se sta namece. Ali mislim kad bi zacutali jedni zacutali bi i drugi i to vise ne bi bila tema, medjutim trenutno je ovako.

Jos par godina i onda ce konzervativna reakcija sve da nas ponisti i idemo ispocetka.

Decko rastura u vise zanrova i bio bih ok sa pobedom (iako ne verujem da ce pobediti ako obuce haljinicu).

Mene više od svega iritira to što se nekada pesme koje donose ličnu priču ili nešto što je društvena tema trenutka previše izdvajaju ili ignorišu u skladu sa tim ko ih pošalje. Kada Sanja peva pesmu koja govori o nasilju nad ženama, ili Bosanci o izbeglicama, ili Vladana o gubitku zbog covida, e onda je to samo ''ok, meh, lepo, ali''. Kada to rade Francuzi onda je to ''fantazija, dirljivo, emotivno'' i sl. Slično kao i aplauzi fandoma Španiji zbog ovogodišnje pesme (koju, btw, obožavam)

Pritom, ne umanjujem bilo čiju želju da prenese neku poruku i iskustvo i verovatno se neke od njih i ne iskomuniciraju kako treba, ali ubeđen sam da se uvek takve stvari gledaju kroz drugačije oči shodno tome odakle dolaze (slično percepciji o bop devojkama i imidžu/izgledu).

slično percepciji o bop devojkama i imidžu
Upravo! Hurricane su bile jeftine, kostimi su bili jeftini, ''Destiny's inappropriate aunty'' kako ih je Graham Norton nazvao, a onda sledeće godine dođe Chanel sa još provokativnijim kostimom, doslovno ceo gluteus napolje, kao i Kaleen na pre party-u pre neki dan, ali za to niko ništa ne kaže. Nemam lično protiv toga ništa, ali oni koji su se bunili za Hurricane su odjednom zaćutali.

Itekako postoje predrasude na osnovu toga pod čijom si zastavom.

bukvalno niko nikad nije rekao strejt ljudi trebaju da glasaju za ovog ili onog da pruze podrsku lgbtazbuka zajednici

I meni je uzasno glupa ta non binary they them prica pa mi je pesma licno top. Uopste ne registrujem tekst kao sto nece ni velika vecina gledalaca.

Nemam pojma kako ce proci kod publike (uzorak mi je 1) al ako nastup bude suplitan poeni publike ce biti cisto odraz toga koliko im se svidela pesma.

Ako pobedi pobedice upravo zbog pesme, nikoga nije briga za poruku

Upravo! Hurricane su bile jeftine, kostimi su bili jeftini, ''Destiny's inappropriate aunty'' kako ih je Graham Norton nazvao, a onda sledeće godine dođe Chanel sa još provokativnijim kostimom, doslovno ceo gluteus napolje, kao i Kaleen na pre party-u pre neki dan, ali za to niko ništa ne kaže. Nemam lično protiv toga ništa, ali oni koji su se bunili za Hurricane su odjednom zaćutali.

Itekako postoje predrasude na osnovu toga pod čijom si zastavom.
Meni ne smeta nijedna od navedenih, više mi je do prikrivenog licemerja kada je (i da li je) nešto vredno pažnje zbog poruke koje nosi.

Konkretno mi Nemo ne smeta, niti to šta i o čemu želi da peva. Meni je imidž besmislen. A forsiranje fanova o nekakvoj podršci zbog toga i toga ne treba nikoga da stresira i iznenađuje. Ta njihova naklapanja nemaju bilo kakvu težinu, s obzirom da ne ostavljaju prostor za diskusije već se ponašaju kao čopor, bilo da nekoga hvale i uzdižu, ili canceluju i progone.

bukvalno niko nikad nije rekao strejt ljudi trebaju da glasaju za ovog ili onog da pruze podrsku lgbtazbuka zajednici
Da to niko nije rekao kao što tvrdiš ne bih ja ovde razglabala o tome. Itekako fanovi pričaju da treba da se glasa za njega jer bi time pružili podršku i pokazali da se različitosti prihvataju.

Lično mi pesma nije za pobedu, pa mi je to potenciranje 'prihvatimo različitosti' u ovom konkretnom slučaju bezveze.

Back