225. FSC - VS

@Tinte

Znači učestvuješ ipak?! Jeeeeee..... 👏👌
Radujem se bodovima od tebe.. 🤪😛😆

Valjda su zivi i zdravi. A verovatno im je dosadilo da budu jedan pol, pa promenili u drugi, da vide kako je. Mozda ce se ponovo vratiti u prvobitni. Medicina uznapredovala.
Pol se ne menja iz dosade. Transrodne osobe se od rođenja identifikuju kao suprotni pol od pola dodeljenog na rođenju i promena je neophodna. Ne znam zašto je uvek prva asocijacija da je to nečiji hir, mada možda ima i takvih, ali to onda nisu trans osobe.

Ako neko želi da šalje trans artista, lako je, trans devojka = devojka, trans muškarac = muškarac. Non binary i sve između ne može da se šalje na ovom izdanju, mada je ovo FSC, neće nam se recimo Demi Lovato naljutiti ako ih uračunamo kao ženskog artista, a oni se identifikuje kao non binary.

Ugušiću se
Nadam se da je razlog tvog gušenja to što si taman pomislio da niko neće dotaći ovu temu i onda se desilo, a to te generalno smara. U slučaju da se ne slažeš sa napisanim, imaš pravo na to. Samo bi mi smetalo ako naučno dokazane činjenice pokušavaš da predstaviš kao joke (nadam se da ti to nije bila namera).

Apropo ove priče o polovima - skoro sam gledao na HRT-u emisiju Peti Dan i nisam očekivao baš ovako radikalne stavove... malo previše transfobije i homofobije... Ovaj jedan Makedonac redovno najveće gluposti u toj emisiji priča, nevezano za temu, uvek ima neki papir sa statistikama sa interneta... Više tema se obrađuje u emisiji - ova je prva... nekih pola sata rekao bih.

Ne postoji non binary, uz dužno poštovanje naravno 🙏
Haha ovaj post je nekako sladak. Ne moraš da veruješ da non binary postoji, ali ako te osoba zamoli da joj se obraćaš sa oni/njima, mislim da bi bilo lepo da je ispoštuješ.
I bolje da zaključamo ovu temu jer je irelevantna za FSC, ustanovili smo kako kategorizovati trans artiste i to je to.

Mogu da se kladim da će taj non-binary trend nestati za nekoliko godina i onda će ovi koji su se blamirali sa they/them zvanično biti klovnovi.

Apropo ove priče o polovima - skoro sam gledao na HRT-u emisiju Peti Dan i nisam očekivao baš ovako radikalne stavove... malo previše transfobije i homofobije... Ovaj jedan Makedonac redovno najveće gluposti u toj emisiji priča, nevezano za temu, uvek ima neki papir sa statistikama sa interneta... Više tema se obrađuje u emisiji - ova je prva... nekih pola sata rekao bih.

Emisija počiva na ideji suprotstavljenih stavova. Uglavnom kao intelektualci raspravljaju o temama. I desni i lijevi. Ova emisija je proslavila dvoje desničara koji su sada u parlamentu na listi zadrte stranke.

They/them je gramatičko rešenje za non-binary u engleskom, jer se u engleskom i inače kaže they/them ako se govori o nekome o kome ne znamo ništa pa ni pol, to je svakako bilo i jeste u duhu engleskog. Kada bismo non-binary koncept uveli hipotetički u srpski, nigde ne piše da bismo se tim osobama obraćali koristeći oni/njih/njima, možda bi "u duhu srpskog jezika" više bilo rešenje "ono", ili nešto već deseto (švedski je valjda uveo neku rendom zamenicu koja nije u množini), ili pak ništa. Ali svakako da je priča za domaći kontekst manje bitna, jer kod nas čak i deo queer i feminističkih grupa osporava dalju afirmaciju koncepata trans i non-binary ljudi, a kamoli ostatak populacije.
Ja sam zapravo razmatrao izvesnog izvođača koji je promenio pol, a snimao/la je pesme i u jednoj i u drugoj varijanti. Na kraju nisam poslao dotičnog/u (ne zbog rodnog identiteta već jer smatram da je žanr previše pomeren i ne bi dobro prošao na FSC), ali se slažem sa konstatacijom da se za potrebe ovog zadatka gleda aktuelno stanje i izjašnjavanje u trenutku ili sadašnjem ili objavljivanja pesme ako je nešto starija.
Koliko znam, većina stranih non-binary izvođača je pored they/them okej i sa he/him ili she/her, bio to "gender assigned at birth" ako nisu menjali ništa na sebi, ili onaj konačni džender ako su menjali telo ili pojavu. Manjina među njima insistira isključivo na they/them. Neko mi reče da je Demi Lovato negde i izjavila da je okej i sa "they" i sa "she".
Inače sam mišljenja da bi čovečanstvu umesto uvođenja 3. 5. ili 10. džendera mnogo bolje bilo da olabavi shvatanja dva postojeća i ne podrazumeva niti očekuje striktne stvari od istih (npr. u izgledu, ili ponašanju, i da se napusti stigma "femice" i "muškarače"), a da konkretno trans kontekst paradoksalno samo dodatno produbljuje toksičnu binarnost i seksizam (što je mnogo ozbiljniji problem od nominalnog pravnog), ali to sam samo ja, i to je druga šira tema.

Ne postoji gender asigned at birth. Postoji dva pola. Muško i žensko. Kad žena umre, telo istrune, mi ne znamo šta je njoj bilo u mislima, u šta je verovala, kako se ponašala, ali tačno znamo da je to bila žena. Zna se po kostima po telu da li je neko muško ili žensko. Čista biologija i zdrav razum. Nema toga da je meni neko nametnuo da sam muško. Ja sam muško jer imam muški polni organ koji se zove penis i kraj priče. A to ko se kako oseća i da ja sad moram da ga zovem tako samo jer se on tako oseća to je čista izmišljotina i hir. Nisam ovde da vređam nekoga ali ne bih ni pisao o ovoj temi da je neko drugi nije započeo. Takođe, nema they/them. Ne može neko da dobije zamenice i prideve samo zato što mu se tako hoće. Ne zanima me ko je ko ali jedna stvar je uvek tačna, ne možete zahtevati vaše lične zamenice i da neko mora tako da vas zove. Isto kao što ja mogu sad da kažem pred celim forumom da su moji pridevi zgodan brilijantan, human, najbolji, itd. To opet ne znači da vi morate tako da me oslovljavate. Niti imam pravo da se identifikujem kao veverica zato što to nije istina. Mislim, ja to mogu da kažem ali zdrav razum vam lepo govori da ja to nisam pa onda mogu da pričam sta hoću. To sve nema nikakvog smisla. Zamenice i pridevi su gramatika i deo jezika a ne nešto što mogu sebi da pridodajem kako mi se ćefne. Zdrav razum i biologija pobeđuju svaki argument za non binary i trans ideologiju.

Mrzi me da ulazim u diskusiju i pisem paragrafe ali podrska liberalnijoj grupi.

To su ti woke liberali koji bi nas već banovali sa foruma da je ovo zapadni neki forum. 🥰

Neke stvari čak više ni nemaju veze s liberalnošću. Stvara se potpuni kontraefekt, jer u trenutku kad čovjek počne prekomjerno iskorištavati svoje slobode i pomisli da može svoja prava i zahtjeve nametnuti i staviti ispred ostalih, tad i sam postaje isključiv i netolerantan. Konkretno, puna podrška svakom pripadniku LGBTIQ+ populacije (kojoj i sam pripadam) dok god prava koja imaju/imamo ili koja žele/mo imati ne iskorištavaju/mo zarad krivih ciljeva.

A s obzirom na sustave vrijednosti koje imamo, čini mi se da bi u današnje vrijeme George Michael bio proglašen homofobom, Martin Luther King rasistom, Emmeline Pankhurst mrziteljicom žena, a Lili Elbe transfobom.

Ni ja ne želim da ulazim u diskusiju, ali podrška svakako za "glas razuma" grupu.

Inače, obožavam ovakve rasprave... kao i sa jednog mog FSC-a kad je započeta tema da li je bosanski jezik. Mislim da je i tada ista osoba otvorila pandorinu kutiju. 🤣

Inače sam mišljenja da bi čovečanstvu umesto uvođenja 3. 5. ili 10. džendera mnogo bolje bilo da olabavi shvatanja dva postojeća i ne podrazumeva niti očekuje striktne stvari od istih (npr. u izgledu, ili ponašanju, i da se napusti stigma "femice" i "muškarače"), a da konkretno trans kontekst paradoksalno samo dodatno produbljuje toksičnu binarnost i seksizam (što je mnogo ozbiljniji problem od nominalnog pravnog), ali to sam samo ja, i to je druga šira tema.

Da se izjasnim bolje najvise se slazem sa ovim delom, i rintintin je to napisao bolje nego sto bi ja ikad mogao.

That being said nikada nebi ignorisao zahteve o zamenice, niti mislim da je they/them primer toliko ekstreman kao da se neko identifikuje kao vevericu. Mislim da su te poredbe bas nepotrebne i nemaju veze sa svakodnevnim zivotom. To je kao kad homofobi kazu 'ako se sad da prava gej ljudima onda ce pedofili traziti prava' i to se koristi kao scare tactic da se spreci progres.

A i svakako ne podrzavam termine kao 'zdrav razum' 'bolesni ljudi' itn, jer ako se vodite time sta su vas u skolu ucili onda ne znam gde nalazite toleranciju za bilo koga sto je imalo razliciti od vas (bilo po seksulanosti, veri itn.).

Ne bih rekao da nisam tolerantan. Svakako da tako delujem kad pišem i to razumem ali ne znači da nemam toleranciju. Imam je do neke tačke. Samo ne kad se neke stvari nameću. Ako ja ne mogu da nametnem nekome ko je on i kako da misli, ne može se ni to meni nametnuti kako nekog moram da oslovljavam. Sve mogu da prihvatim ali ako se sa nečim ne slažem ne znači da moram da ćutim i da se povinujem samo zato da ne bih nekog slučajno uvredio.

PS: Nisam nikog nazvao bolesnim niti planiram.

Itekako se treba ulazit u rasprave jer je još 4 dana prijava 💀

Inače te "liberalne" osobe su uglavnom najmanje liberalne, i sve što se kosi s njihovim mišljenjem pljuju, ne poštivaju, ne prihvaćaju, tako je i nastala ova odvratna cancel cultura, upravo od takvih osoba, "liberalnih"

Back