ESC 2024 – Malme, Švedska: opšte, arena, grafika, scena

Kao i cela Švajcarska što je dosadna, pisao sam to pre neku stranu. :D

U Ženevi može da bude pobednik Francuska i samim tim ova zemlja da organizuje ESC dve godine nakon Olimpijade,kao Grčka u 2000-im.

Navijam za Ženevu. I slažem se sljedeći pobjednik Francuska
.Naravno ako pošalju pjesmu na tragu Barbare Pravi i Slimane, ako je ikako moguće, jaču pjesmu Jer oba puta kod žirija su ih pobijedili upravo Švajcarci.

Znači ništa od pobede Srbije sl. god... onda 2026-e pa da organizujemo expo i evroviziju zajedno naredne godine... 😅

Svakim danom mi svajcarska pobeda deluje sve vise isforsirano. I preskocio bih pricu o Nemovim visestrukim talentima.

Ja od kada je prosla ESC sezona od pesama slusam Svedsku Svajcarsku Hrvatsku Ukrajinu i nasu pesmu ovo ostalo nista .

Poslednja 2 pobednika muzicki mogu biti pobednici, cak i imaju ili cela numera ili jedan deo taj winner vibe, ali da su previse isforisrani od strane žirija posebno poslednji pobednik(a objektivno uopšte nije tolika razlika da neko juri maltene 400 poena, a ovi koji su drugo mesto jedva predju 200 pobeda ili malo ispod 200 poena), to je činjenica.

Smatram i još uvek stojim pri tome, da samo publika glasa kao do 2008.godine na ovom takmičenju ili da se drastično smanji uticaj stručnog žirija, ovo je televizijski show koji gleda više stotina miliona ljudi, smatram da je publika koja voli ovaj projekat i koja toliko novca troši na glasanje i energije na navijanje treba i da odluči apsolutno ko je pobednik pa makar to bila i Netta 2018.godine, ako se ona najviše dopada ljudima, neka i pobedi, to mi je realnije da onaj ko izazove najveću emociju, pažnju kod većine ljudi i pobedi, pa čak i ako nekada neko pobedi zbog patetike ili politike...

Za 2022 se slazem se da je ne zasluzen-a pobeda a za 2023 i 2024 us Loreen i Nemo zasluzeno pobedili .

Apsolutno se slažem sa Zokijem.

Nije stvar sta je zasluzeno ili ne - i Lorin i Nemo su bili impresivni i to stoji. Kad kazem bez duse, mislim da vec tri godine zaredom imamo pobednike koji ne dizu nikakvu prasinu za sobom, nema nikakve interakcije, histerije publike i slicno. Da stvar bude gora, u sve tri prethodne godine smo imali drugu opciju (Chanel, Kaarija i Baby Lasagna) cije bi pobede ostale mnogo upecatljivije, da su pobedili umesto stvarnih pobednika.

Bukvalno bi Ćanela, Kerije i Lazanja bili oni pobednici koje pamti običan narod. Nema 'leba od lažnog hajpa, am sori.

Kaarija hajde tu i tamo i Lazanja, ali i dan danas ne vidim nikakvu niti melodijsku originalnost, genijalnost cak ni ritmicnost kod Chanel, ok skinule su se i znaju da plesu, ali pesma u takvom fazonu je mogla i morala biti bolja i pamtljivija, a vokali bolji..

Dakle da me niko ne shvati pogrešno, nisam ja osoba koja smatra da latino i plesnoj muzici nije mesto na tom takmičenju, ali da je neki latino pop poput Inglesiasa fazon da ima i melodiju bolju pa bih progutao tu pobedu, ovako..

Sasvim je normalno da će veći hajp biti ako pobedi favorit publike. To ne znači da su pobedničke pesme bez duše i da nisu slušane, naprotiv baš jesu, samo možda za nijansu manje nego da su bili favoriti publike. Iz pisanja pojedinaca proističe da pobednici koji nisu pobedili i kod publike, nisu dovoljno dobri. Onda ne treba ni uvijati priču, već reći da ne žele da postoji žiri i to je to, legitiman stav, ali ne mislim da je ispravan u opštem slučaju, jer žiri koliko zna da pokvari neke stvari, neke i popravi, pa je nekakav balans neophodan.

Nisam ništa uvijao, napisao sam da bih više voleo da samo publika glasa, kao do 2008.godine, nego da je ovako da ziri glasa masovno samo za jednu pesmu i prakticno poslednjih godina je nemoguce pobediti u ukupnom zbiru ako ne dobijes preko 400 poena publike..

Dakle rekao sam ili ukidanje zirija, ili da im se jos smanji uticaj.

O tome može da se diskutuje u nedogled, ali ne bi trebalo gledati samo lični ukus i na osnovu njega rezonovati. Isto važi i za PZE, mislim da pravila glasanja treba da budu poznata unapred, a ne nakon što se vidi ko će učestvovati i tad možda proceniti koji sistem bi imao više smisla. Nekad nam više odgovara jedan, drugi put drugi, ali pravila su tu da bi se i koristila u praksi, bez obzira da li na kraju delovalo više ili manje pravedno, jer i to nije podjednako iz svačijeg ugla.

Back