Malo da ubijem vreme, napisacu svoje misljenje za sve zemlje koje su odrzavale NF da li su, potencijalno, imale bolji izbor i koja bi to pesma bila. Mislim da se generalno ove godine nije previse gresilo sa izborima.
Svajcarska - interno
Hrvatska - apsolutno najbolji izbor napravljen, Vinko i Kedzo bi verovatno usli u finale (za Let 3 cak i nisam siguran, ali ne kazem da ne bi)
Ukrajina - ocekivano najbolji izbor odabran, ostali bi verovatno imali neki Tvorci rezultat na dijasporu (Melovin mozda malo bolje)
Francuska - interno
Izrael - interno
Irska - Vrlo moguce da bi svi ostali bili nq, sto sam na prvu i za Bambi ocekivao. Ubedljivo najbolji izbor
Italija - jako tesko za procenu. Na prvu mi se cinilo kao najbolji izbor, spoj loseg nastupa, ESC-a punog skandala gde Italija nije nasla svoj spotlajt i generalno isticanja drugih poput Francuske, cini se da je Italija mogla biti koje mesto vise. Analisa mozda (nisam siguran), Mahmud verovatno (ESC mu je domaci teren), Irama isto moguce jer su italijanske balade generalno voljene.
Ipak, rekao bih da bi GHALI bio najbolji izbor za Italiju, uz zaraznu pesmu, propalestinski narativ bi mu doneo ozbiljan televoting, a i ziri bi u neku ruku ispostovao.
Jermenija - interno
Svedska - u principu tesko da bi iko prosao bolje na ovako slabom Melfestu, Medina bi eventualno prosla bolje u publici, a ziri standardno puni Svedsku poenima pa bi to u nekom zbiru mozda proslo bolje ukupno, ali svakako su u pitanju samo nijanse.
Portugal - naravno da je napravljen ubedljivo najbolji izbor. Joao Borsch bi se mozda uvukao u finale a mozda bi prosao kao Konan (mada i Konan bi na danasnjem ESC kapiram lagano usao u finale, plus je samo televoting). Ostali bi bili vrlo upitni za prolaz, iako Portugal pravi dobre nastupe.
Grcka - interno
Nemacka - u principu dobar izbor, mozda bi onaj Ryk sa Oh Boy prosao i bolje u ziriju pa bi onda generalni skor bio dobar, ali sigurno niko nije nezadovoljan levom stranom tabele (zasluzenom) posle godina i godina patosa.
Luksemburg - ovde bi sigurno Krick bolje prosla, bondovska balada + zapadna bogata mikrodrzava koja se vraca posle sto godina bi bila garant top 5 plasmana u ziriju, tako da mislim da bi sa njom sve to bilo lagani top 10.
Nastavak sutra il neki dan