ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Šta reći posle svega, vreme je da neki novi hobi tražimo. Ovo je uvreda za zdrav razum.

Smatrajte me ludim ali su mi pobede neutralne Austrije i Švajcarske u ovakvim momentima sve samo ne slučajne, obe industry plant pesme pažljivo unapred spremane da ih žiri pogura, dok je EBU tražio prihvatljive bogate zemlje domaćine za Izrael.

Žao mi je, ali Evropa je samu sebe uništila. Ovo takmičenje će jedino preživeti u budućoj eri ako postane internacionalno i pređe granice Evrope.

Šta god napišem, kakvu god rečenicu ili tekst da sastavim... biće samo gubljenje vremena. Po meni Evrovizija je prestala da postoji. Sačekaću PZE i ispratiti, u slučaju da mi je pobednik ok, pratiću samo dešavanja vezana za Srbiju. Za ostalo me boli uvo iskreno, niti planiram da se cimam.

Moja dugo najavljivana sahrana ESCa se upravo desila. Moje saucesce svima kojima je ovo bio istinski hobi. Zbogom Miss Universe, zbogom ESC. Zbogom Evropo i Zemljo….crna rupa sve nas je progutala.

Ne znam za vas ljudi, ali ja polako osećam (ne mogu baš da kažem ,,sramotu" iako ide ka tome) neku vrstu nelagodnosti što sam državljanin ove zemlje, što živim ovde i što nam je zemlja ovakva kakva je i što se sve ono Srpsko ponosno i časno polako gubi i nestaje. Tu uključujem onaj inat, moral, doslednost, hrabrost, ponos, iskrenost i sl...

Ovo je bilo viđeno još pre 3 godine. Moralo je da se desi i to baš ovako. Kako sam rekao još tada (a u međuvremenu i ponovio više puta), Pandorina kutija je otvorena još 2022. i kad se jednom nešto što nije normalno normalizuje a ta pobeda opravdava time što je poslata poruka predsedniku države koja je u ratu (kamo sreće da je to moglo da donese mir i zaista pomogne nesrećnim ljudima ali realnost, nažalost, funkcioniše drugačije)....a onda ubrzo nakon toga imamo NATO koji čestita pobedu, tu je jasno da je sve otišlo bestraga. To više nije bio ESC koji smo svi toliko voleli i zdušno pratili (neki od nas i preko 20-30 godina).

Sve što je posle usledilo sa Izraelom je samo dodatni čin vređanja inteligencije i završni deo rekvijema.

EBU je konačno uspeo u svojoj nameri i ESC kakvim smo ga nekad znali je sada i zvanično upokojen. Ovo što će se održati ove godine (i nadalje) je neki Frankeštajn koji samo po imenu podseća na takmičenje koje je prvenstveno nastalo sa ciljem da ujedini ratom razorenu Evropu. Na kraju je ESC postao sve ono protiv čega se borio ovih 70 godina i, upravo na godišnjicu, survao se u provaliju. Tužno ali i simbolično.

Ne znam šta da kažem, svi volimo ovo takmičenje i pratimo ga dugo, postalo je deo naših identiteta i nije lako okrenuti drugi list i odreći se dela sebe samih. Ali apsolutno, praćenje ESC-a u ovakvim okolnostima je težak mazohizam i nema nikakvog smisla. Hvala Bogu da nas je ESC, kakav je nekada bio, spojio ovde i neka to ostane poslednja uspomena na neka lepša vremena.

Ne vidim razlog da države koje su se povukle ne naprave neko novo takmičenje koje bi isto bilo u okviru emitera, al gde EBU ne bi bio supervizor već bi sami emiteri dogovarali između sebe. Države koje bi bile vokalno protiv takve inicijative mahom ni ne doprinose ESC ništa (Češka, Azerbejdžan, pa i Nemačka ako gledamo pesme koje su slali skorije i rezultate koji su postizali) pa ne bi bila preterana šteta imati festival bez njih. Bolje i dva festivala nego sa Jevrejima tikve saditi.

Back