Slazem se, ova godina nema nikakve teorije zavere tog tipa. Mislim da bi Joost svima oduzeo neke bodove, sad kome koliko, pitanje je. Ja mislim da bi tu bilo vise geografskog principa, gde bi mozda vise odvukao Svajcarskoj pre svega, kao i Francuskoj.Nisam ni mislio na takav princip, i ne da bi uticao samo na Lazanju, već na sve pomalo, ali od favorita, meni deluje da bi najviše uticao na broj glasova, makar u procentualnom odnosu, upravo na hrvatske, jer su pesme nešto sličnije nego npr. ta i francuska, koja donosi neku sasvim drugu vrstu emocije. Naravno, sve ovo su diskusije šta bi bilo kad bi bilo, ali kada već dajemo neke procene, meni se čini ova prilično izglednim. I ne mislim da su za Holandiju glasala samo deca i njegovi fanovi, iako može biti da je privukao dobar deo njih. I nije ovde reč kako bi glasači rekli e baš sad neću da glasam za HR nego za NL, već bi npr. od 20 glasova, malo drugačije rasporedili kome će šta udeliti. Sve u svemu, videh teorije zavere nekih Hrvata na društvenim mrežama, koji ističu holandsku diskvalifikaciju kao jedan od bitnih faktora zašto Hrvatska nije pobedila, a meni se čini da bi makar za nijansu Joost razliku između prve dve pesme učinio i većom, budući da je dosta više bio miljenik publike, a ne žirija.
Treba uzeti u obzir i red nastupa. Joost je zatvorio polufinale, a u finalu bi nastupao rano, iako jeste olaksavajuca okolnost glasanje cele veceri, statistike iz 2010-11 kazu da je ipak velika vecina glasova dosla posle pesama. Ne racunam Ukrajinu i Izrael, oni su van konkurencije. Mozda se taj odnos sad promenio, ko zna.Па све су то теорије сад шта је могло да буде, можда би Швајцарска добила 100п мање од публике да је Јост био ту а Лазања свакако имао 200+ од жирија и имао би скоро 300 и са Јостом и на крају би можда и успио славити.
Са друге стране, да је био Јост, не би људи гласали е сад нећу за овог него за оног него би публика овога гласала масовно и можда надгласала некога од ових из топ 3, а овако можда нису гласали ни за кога, па би било мање од 300 за све њих.
Ко ће сад знати, али ја мислим да би Холандија била топ 3 код публике и да би Израел на крају био први код њих.