hr Hrvatska 2023: Let 3 - Mama ŠČ!

Једине песме вредне слушања са хрватског финала су од Кеџе и Хане Машић. Сви остали нису искочили из уобичајене зоне комфора.

Hvala Harmonija disonance, na koriscenju jednog takta potpuno istog samo za sekundu nize iz Mokranjceve rukoveti, ne mozemo reci da je plagijat jer je jedan takt.

Attachments

• A89725D7-6843-43A8-B122-C2CE942BA2C5.webp
    A89725D7-6843-43A8-B122-C2CE942BA2C5.webp
    150.2 KB · Views: 12
A koliki je lep ovaj video za Hana Mašić - "Nesreća" na yt.. Kako je elegantan, fin, pomalo setan... 👍👌

Od sinoć pjevušim “mama ljubila morona” i “onaj mali psihopat, mali podli psihopat”. Send help.
Pesma je zapravo odlična... 👍
Cela DORA 2023 je fantastična u studijskoj verziji barem, raznolika, ma super.. A još 1/3 nisam čuo..

Kedžo - Meni lično jedva da se tu išta sviđa, jedva prosečno, pritom marš na vežbanje izgovora engleskog, ali ovo uz njegov dobar stage presence i neku modernu prijatnu scenu i vizuelni paket može da bude dobar utisak na ESC. Miriše mi da će ovo biti odabrano, ali malo se nadam da neće.

Harmonija - Zima i dalje bolja i izmislila esc entri za ovo, ali meni je i ovo dobro, i možda čak i najbolji izbor od svih. Najveća prednost mi je što je tako iseckano i promenljivo pa drži pažnju, jako pametan i na momente inovativan aranžman (mada joj nije bio potreban onaj dabstep deo negde pred kraj ali sreća pa baš kratko traje). Ovde treba samo neka specifična art scena i nastup, ne mora da se budži na skupo (Kedžo bi morao). Ali mogao bi mali revamp da padne što rekoše ljudi malo samo da grune nešto u pesmi na dva mesta i pakuj šalji vozi.

Let 3 - ne kapiram hejt, meni se sviđa muzički gledano baš zato što je tako jedan polupani procep mozga, potencijal za poremećeni nastup i bivanje legendom nevezano od plasmana unlimited, više me smara taj preočigledni politički momenat u tekstu, kao dobro, svi će da se slažu i šta sad. Ali u globalu mi je super.

Meri - Ovo jeste odlična audio produkcija, ali koliko god da i ja i mnogi volimo taj sad povampireni neo 80s i 90s zvuk i vajb i to sad prolazi kao trendi, sama kompozicija i melodije su mi ekstremno basic i dated. Korektno, ali meni za Liverpul neinspirativno, i čak bih video Albina/Mia D scenario.

Đana - ovo mi je onako jedna nulica ali pozitivna, uz dobar nastup i pevanje bi moglo da iznenadi na samoj Dori ali ne bih je za dalje.

Detour - meni lično genijalno, samo što vrišti pretposlednje mesto u esc polufinalu, no svakako će ovo i sama Hrvatska verovatno da izignoriše na max u smislu nekog višeg plasmana na Dori.

Krešo i kisele kiše - Malo je riječka podrum svirka uz litre piva, ali solidna, fina pesma za taj žanr i fin tekst za taj žanr.

Moj lični top 3 u ovom trenutku in no particular order: Harmonija Disonance, Let 3, Detour

Gledanje u pasulj šta bi potencijalno doprinelo što boljem plasmanu u Liverpulu in no particular order: Kedžo, Let 3, Harmonija Disonance

Vidim da je dosta vas napisalo da HD ako pobedi, treba da uradi revamp. Iskreno, ja se ne slazem. Mislim da pesma takva kakva je napravljena treba i da ostane, jer za razliku od bukvalno svih ostalih ima sto bi se reklo glavu i rep. Jedino sto se slazem je da je onaj dabstep nepotreban, ali ok ne traje dugo.

Meri - Ovo jeste odlična audio produkcija, ali koliko god da i ja i mnogi volimo taj sad povampireni neo 80s i 90s zvuk i vajb i to sad prolazi kao trendi, sama kompozicija i melodije su mi ekstremno basic i dated. Korektno, ali meni za Liverpul neinspirativno, i čak bih video Albina/Mia D scenario.
Slazem se sa celom recenzijom, samo na ovo bih dodao - koliko god da je ekstremno basic, tu najjednostavniju genericku formulu su po meni maksimizovali i sjajno iskoristili. Vozi, pamtljivo, podseca te na taj period, uzivas dok slusas i pevusis.
Ono sto mi se ne svidja je izvodjenje i tekst (tj. kolocina istog) i vise mi deluje kao demo sniiak sa kojim pokusavaju da prodaju kompoziciju nekom ozbiljnijem izvodjacu na drugom trzistu.

Moj neki TOP:

1. Hana Mašić 5 - ovo mi se najvise dopada, ali nikako za Evroviziju. Ova pesma je isuvise "dosadna" za Evroviziju i bice neprimetna. Svakako cu navijati za nju.
2. Eni Jurišić 5 - vec na drugo slusanje mi se popravilo, a ova pesma bi mogla da se nekako progura u finale. A za to ce biti potreban odlican nastup, pre svega vizuelan.
3. Meri Andraković 5 - interesantno, vuce me na neki reteo fazon. Moglo bi i ovo da bude dobro za Evroviziju.
4. Patricia Gasparini 4+
5. Martha May 4+
6. The Splitters 4+ - meni se cini kao da je ovo slucajno zalutalo na spisak, ali meni se dopada. Ocekujem da bude u BOTTOM 3.
7. Đana 4+
Harmonija Disonance 4 - ima potencijala da bude veoma dobro za Evroviziju, ali na mene ne ostavlja jak utisak. Licno, da traje 2 minuta bila bi mi bolja.
Damir Kedžo 4 - mozda je ovo bolji izbor nego "Divlji vjetre", ali meni je "Divlji vjetre" daleko ispred. Ovde mi se strofe dopadaju, ali refren slab i kvari utisak. Mislim da ce biti odlican na sceni.
LET 3 2 - ne svidja mi se. Pokusavam da nadjem nesto sto bi mi se dopalo, ali tesko. Da li ovo moze da bude dovoljno za finale? Misljenja sam pola-pola. Evrovizija voli drugacije, pa ako na sceni budu zanimljivi, primetni na pozitivan nacin, finale je sigurno.

First world problems: mrzim što nijedne pjesme nema na Spotifaju. Sretna Nova 2007 godina i HRT-ova glupava pravila

@Tinte

Baš volim tvoje komentare, ali jedino mi se nikad ne dopada kad kažeš ovo ili ono nikako za evroviziju, to nemoj tako da gledaš moj ti je savet.. Nema kalupa više za Evroviziju. Mi, svi pojedinci sa sopstvenim ukusom pravimo "kalupe" za Evroviziju.. Pusti to "nije za Evroviziju"... :) 😉

Nazalost, ni ja ne volim da delim na to, ali neki tip pesama (vecinom) koje dobro prolaze, se podrazumeva da su za Evroviziju.
Ali opet, ako se posalje nesto drugacije ima vece sanse za prolazak.
Recimo, Rokova pesma i taj tip pesama slabo prolazi. Iako je meni to jedna od najboljih te godine, znao sam da nece proci.

Gravity 2017 je bio bas bleda kopija i ne znam kako je u konkurenciji koja je bila takva kakva je, uspela uopste da vidi finale.

https://www.tportal.hr/komentatori/...3-preslusali-smo-kandidate-dore-2023-20230114
:unsure: krokodili ili barem gušter 😂

Inače ove godine čak i nisam razočaran. Prošla je baš dotukla. Kao u onom nekom članku, uredna Dora s nekoliko ok pjesmica. Očekujem pobjedu Harmonije jer vidim da svi već na nju svršavaju. Na Eurosongu očekujem da prođe u finale ako ne upadnemo po milijunti put u preteško ili teže polufinale od suprotnoga. U finalu ništa ne očekujem kao što već dulje vrijeme ništa ne očekujem. Korak u finale bi bio sasvim dovoljan. I naravno, da ne dobiju 0 pts što je u kombinaciji s regijom i kakvom takvom dijasporom ipak nemoguće kao Njemačkoj ili UK-u.

E, da, dobra stvar je što Ukrajina nije poslala ništa etno pa nam i to ide na ruku. A oni su ipak maheri za etno+kao moderno.

Back