Kupovina

Meni su neke stvari ok, ima i jako dobrih proizvoda, a i onih lošijih, mada ovi imaju i proizvode iz drugih zemalja.

Rusi imaju najbolji kefir. Preporucujem za probati i Ryazhenku, tip kefira. Od jela obozavam seljodku pod suboj ili haringa pod bundom, podseca malo na rusku salatu samo sto se ne mesa vec se redja u slojevima; borsch sa smetanom ili jelte pavlakom, i bombone ili torta ptychie moloko. Ova devojka ume da pravi interesantne kolace, npr ruska Napoleon torta, u Beogradu je noisette_pattisserie02 instagram.

Da, imaju gomilu krsa u prodavnicama, ali i dobre proizvode.

Od jela obozavam seljodku pod suboj ili haringa pod bundom, podseca malo na rusku salatu samo sto se ne mesa vec se redja u slojevima;

@Veronika je ovo nedavno pravila kod nas i mogu da potvrdim da je salata fenomenalna. Meni je cak i bolja od "klasicne" ruske salate.

meni se nista ne dopada ruska kuhinja od onoga sto sam do sad cuo da oni jedu tamo... imaju neku hladnu supu od povrca i kvasa, znaci ne bi to probao u zivotu

Čak i da hoću da kupim, ne bih znao gde da tražim, osim online. Autentična lokalna hrana i prozvodi mogu da se nađu jedino po NS i BG. Ovo ostalo je tuga kakva je ponuda. Izuzetak su jedino Kinezi, mada i tu Boga pitaj šta sve prodaju, nema deklaracije i prevoda na srpski/engleski.

Čak i one Lidl nedeljne akcije sa prozvodima različitih zemalja su uglavnom fejk, jer se 80% toga pravi u Nemačkoj.

Uskoro će otvoriti Mix Markt i u Nišu, a teško je očekivati da se šire po manjim gradovima, bar u ovom trenutku.

Ima i poneki izuzetak. Npr. ima brazilski restoran "De Ferro Brasil" u Vršcu, gde neke namirnice uvoze posebno, a imate i brzu avganistansku hranu u Beogradu, otvorio neki imigrant koji odlučio da ostane u Srbiji, i on koristi sirovine odavde. Ne mora se sve uvoziti. A što se tiče Rusa, ima već nekih njihovih restorana po gradu, gde između ostalog, služe njihovu hranu, oni ih drže i spremaju (Rusi uglavnom zapošljavaju njihove sunarodnike), pa može se reći da je autentična kuhinja. U Beogradu se može kupiti i neki ruski hleb koji oni prave itd.

Inače, zanimljiv mi je koncept brazilskog restorana. Imaju dve varijante menija - meso koje služe po rodizio konceptu (seku ga mačem direktno na tanjir ispred vas) + suši i salate sa švedskog stola po ceni od 3600 dinara ili samo suši i salate za 2600.

Znači kupiće neki naš lanac. Koji bi to mogao biti? Aman, Dis ili neki treći?

Bilo bi možda bolje da dođe neko bez akvizicije, tako da se poveća konkurencija, ali ajde.

Dobio do sad dva cashback-a od dve kupovine do 10.000 u Lidlu, ukupno 17€ :D Šteta što ovo ne postoji stalno.

Otvara se Lilly u TC Ušće u Beogradu (Bulevar Mihajla Pupina 6).

Tim povodom, u periodu od 07.11. do 09.11. očekuje vas popust od 15% povodom otvaranja na sve što kupite, pa i na već snižene proizvode!

* U akciji ne učestvuju lekovi, kao ni poklon kartice

dvkOIPr.jpeg

U istom periodu, 15% popusta na sve, uključujući i snižene proizvode, biće i u Lilly objektu u Valjevu (Karađorđeva 69), povodom rođendana.

Oooo Bože
Moto keks verovatno imaju i Eskimi, samo ga kod nas nema u ponudi.

Nije taj procenat samo zbog niže cene (koja je u današnje vreme prosečnom građaninu teško priuštiva), već je posledica nasleđivanja iz doba kada se do nekretnina dolazilo preko sindikata, i otkupljivanjem za neke razumne novce, što danas više ne postoji kao mogućnost.

Ipak, čudi me što se danas mnogo nekretnina kupuje u kešu. Ajde razumem da ima i krimosa i gastarbajtera koji kupuju, ali opet toliko se gradi i kupuje po sumanutim cenama, da mi nije jasno kako. Bez nekog nasledstva koje može da se proda i dodatne ušteđevine, teško doći do nove nekretnine samo od plate. Ne računam one koji uđu u taj poduhvat putem kredita i budu u neizvesnoj situaciji narednih 30 godina.

Jako je teško stvarno, moja generacija će životni vek provesti u podstanarstvu.

Zanimljivo da su maltene u top 20 zemlje koje su nekad bile socijalističke, tu su se nekretnine delile šakom i kapom. Moj pokojni deda radio u rudniku i dobio stan od države u kom je baba dočekala starost nakon njegove smrti.

Pa zapravo, dosta njih iz tvoje generacije će nešto naslediti, mada neki će i stan i kuću i vikendice od babe, pradede itd, a neko neće ništa imati da nasledi, pa kako se kome zalomi. A samo od redovnog posla kupiti nekretninu, baš je teško, naročito u većim gradovima. Ako je u Beogradu prosečna cena kvadrata novogradnje oko 3.000 evra, a uglavnom i više ako je iole ok lokacija, možda i pola godine treba da štediš za taj 1 kvadrat, i ako bi da kupiš npr. 60 kvadrata, treba ti do 30 godina, a uvek su mogući vanredni troškovi i inflacija koji bi uticali na plan štednje ili otplate kredita. Baš treba imati višestruko veća primanja od prosečne plate, da bi se pored regularnih troškova za neki normalan život, koji uključujuće i povremena putovanja, moglo uštedeti i za nekretninu.​

Back