Kupovina

Ljudi, kako ne razumete? Imamo najjači standard u regionu, naravno da je kod nas sve skuplje. 🙏🏼💀

Bukvalno smo Balkanska Skandinavija po cenama, a po standardu Etiopija, lol. 270 grama Milke u Rodi 800 dinara, helou?! 💀 Kad se nisam šlogirao.

Cene su jezive. Toliko je sve poskupelo, naročito ako se uporedi u odnosu na pre jedno dve godine, da to nije normalno. Obične građane najviše pogađaju komunalije i hrana, a nešto je poskupelo i preko 50%, ali statistički dobijemo podatak da je inflacija 4-5%, a osećaj je drugačiji. Ajde kao povremeno se nađe neka akcijska cena, kupi se slatkiš ili nešto drugo kada je na popustu, ali redovne cene su zapanjujuće.

Elem, evo počela nedelja Maxi pčelice
https://view.publitas.com/maxi-serbia-en-folder/maxi-liflet/page/1

i kada je upola cene, može se ok pazariti, ali kad pogledate npr. da je redovna cena za kilogram kečapa 640 dinara, tunjevina 600, ili te neke čokolade koje su blizu hiljadarke, kako poverovati u prikazanu stopu inflacije. Možda i jeste prava, ali većinu pogađa ono što najviše poskupljuje.

Da li planirate da se uzdržite od kupovine u velikim marketima u petak, 31. januara? Da li biste bojkotovali samo markete sa slike (Delez (Maxi i Shop&go), Mercator (Roda i Idea), DIS, Univerexport i Lidl) ili i druge?

Ove markete izdvajaju jer postoji osnovana sumnja da dogovaraju cene međusobno. Preporuka je da se ne obavlja kupovina ni u četvrtak, za naredna dva dana, niti kupovina u subotu, koja će nadoknaditi petak, jer to obesmišljava ovaj bojkot.

FB_IMG_1738089182653.webp

Bravo! Vidim da se bojkot širi i na čitavu Ex-YU i neke druge europske zemlje poput Slovačke.

Kod nas se isto ide dalje. Sad u četvrtak je bojkot DM-a, a u petak Lidla.

Podrška! Ovoj bahatosti se mora stati na put, svaki put mi pozli kad uđem u prodavnicu i vidim cene koje su visoke i za skandinavski standard. Kad budu počeli da gube milione na dnevnom nivou, možda će se malo preispitati.

Podržavam apsolutno ovakve akcije, ali ne vidim da mogu da dovedu do nekih promena. Više je ovo simbolična stvar.
Nažalost, mi nemamo alternativu. Ok, nećemo kupovati taj jedan dan ili dva ili tri, ali šta posle? Na kraju moramo otići u kupovinu i potrošiti pare u tim istim objektima.
Možemo umesto u navedenim objektima kupovati u Amanu, Gomexu, Suncu i sl. ali ni tamo cene nisu puno drugačije.
Strašno je zaista kakve cene su trenutno u maloprodaji. Iako radim u jednom od pomenutih lanaca i ja se iznenandim svaki put kada vidim cene nekih proizvoda i to proizvoda koji se smatraju za osnovne životne namirnice.

Ima li neko iskustva sa Yettel bankom? Planiram da ugasim račun u UniCredit.

Ja sam kod njih više od 7 godina, još kad su bili Telenor, Mobi pa sad Yettel. Za moje potrebe vrši posao. Ako primaš platu na račun u banci, onda se ne plaća održavanje, nema provizija za plaćanje računa. Nova mobilna aplikacija je brža od prethodne, preko nje može da se promeni i PIN za kartice, a i privremeno blokira i deblokira u slučaju gubitka. Keš se takođe podiže na bankomatima bilo koje domaće banke bez provizije.

Mana je što imaju samo jednu poslovnicu u Airport City-ju na Novom Beogradu (ali po potrebi, ako treba nešto da se potpiše, može u Yettel poslovnicama) i što se dešavalo da na dan-dva bude zastoja ili nekih malo nepredviđenih situacija, doduše otkako je zaživela nova aplikacija, deluje malo bolje. Standardno, dobija se debitna Mastercard kartica, a imaju i kreditnu. Može se uzeti i dozvoljeni minus. Krediti im nisu povoljni.

Dosta sličnih opcija i benefita kao UniCredit dakle, velika razlika što nema održavanja koje trenutno plaćam 500 RSD. Gledao sam na njihovom sajtu, to je neka obična Mastercard kartica, valjda ne postoji onaj izbor obična - gold - platinum, ali mogu bez toga.

UniCredit kida i sa provizijama, pa to na godišnjem nivou budu neke malo bolje patike. 💀 Tako da mi neće nedostajati. Ima tu još nekih razloga zašto razmišljam da odem od njih, ali kap koja je prelila čašu je zabagovana opcija podešavanja limita potrošnje na kartici koja mi ne dozvoljava da trošim više od 5.000 RSD dnevno i da podižem novac sa bankomata, što je apsolutno nedopustivo. Trenutno kao nešto rešavaju, ali rekao sam im da ako to ne reše do petka u filijalu mogu da dođem samo da ugasim račun.

Tako je, imaju samo osnovnu Mastercard u ponudi. Naravno, dobija se i Dina, mada je ja ne koristim, možda sam je dvaput upotrebio.

Kreditnu karticu takođe imam, ali nisam je skoro koristio. Ona je zgodna za revolving do 15. u sledećem mesecu i podelu na rate, a podela se vrši nakon kupovine, putem aplikacije (bitno da je u istom mesecu), pa se može podeliti do 12 rata bez obzira kod kog trgovca si pazario, što je prednost, a nedostatak je što su pogoršali uslove, po ugledu na neke druge banke, pa uzimaju 6% bez obzira na broj rata (minimum 500 dinara), dok je ranije bilo fiksno 150 dinara po rati.

SMS obaveštenja se naplaćuju, mislim 6 dinara, ali ja san ih isključio, svakako dobijaš besplatne push notifikacije iz aplikacije, kao i email kada se desi transakcija. Jedino OTP kod kada šalju SMS-om, ne naplaćuju.

Pošto je račun viševalutni (pored dinara, evro i dolar), kada plaćaš u inostranstvu, skida se po višem, prodajnom kursu koji je na sajtu banke, a ako hoćeš da prođeš za nijansu bolje, razmeniš preko aplikacije dinare za evre, po kursu iz aplikacije (trenutno je prodajni 118,60, a kupovni 115,60). Prvo se skidaju evri, a ako njih nema, onda dolari i na kraju dinari.

Isto tako i u UC funkcioniše viševalutni, to mi je isto bitno baš zbog plaćanja u inostranstvu. Razmisliću još malo, ako mi do kraja sutrašnjeg dana ne reše ovaj problem sa limitom u filijalu stvarno mogu da odem samo da ugasim račun.

Svratio sam danas u Lidl, htedoh da kupim pavlaku za kuvanje, ali pošto sam bio u žurbi zbog prevoza, odustadoh zbog gužve. Ogromni redovi na svim kasama. Ne znam da li je bilo bojkota njih juče, ali danas definitivno toga nema, štaviše deluje da će već danas nadokanditi eventualni manjak od juče.

Bio i u Maksiju u Rajićevoj, i tamo uobičajena gužva, kupuje se i više nego inače. Izgleda da bojkot od jednog dana nema neke svrhe. Možda bi više imalo smisla ako bi se jedan veći lanac bojkotovao nedelju dana, pa ako to ne urodi plodom, onda da se pređe na sledeći itd. Kada se bojkotuju celu nedelju, to bi možda imalo nekog efekta, mada opet i to je pitanje, jer će kupci napraviti veći pazar ostalima.

Da li planirate da se uzdržite od kupovine u velikim marketima u petak, 31. januara? Da li biste bojkotovali samo markete sa slike (Delez (Maxi i Shop&go), Mercator (Roda i Idea), DIS, Univerexport i Lidl) ili i druge?

Ove markete izdvajaju jer postoji osnovana sumnja da dogovaraju cene međusobno. Preporuka je da se ne obavlja kupovina ni u četvrtak, za naredna dva dana, niti kupovina u subotu, koja će nadoknaditi petak, jer to obesmišljava ovaj bojkot.

View attachment 29344
Ja sam negde video da se cele nedelje bojkotuje? Msm meni je pijaca pored, kao i mali lokalni market i DM, tsko da uopšte nemam nameru da kupujem u ovim prodavnicama do petka barem.

Pa i ne baš, poneko je to spomenuo kao ideju, ali u praksi se nije desilo. Možda poneki pojedinac hoće da bojkotuje na duže, ali čim su gužve u prodavnicama, znači da nema opšteg bojkota.

Treba imati u vidu i da su mali marketi i pijace za dosta stvari i skuplje od velikih lanaca, pa se ljudima ni to ne isplati. Zavisi šta se kupuje. Lokalni marketi uglavnom idu sa manjim maržama, ali im je nabavna cena viša, pa krajnjem kupcu dođe na isto.

Juče ujutru u mom Lidlu je bilo manje ljudi nego inače, mislim da je do toga što su ljudi u NS trenutno dosta raspoloženiji za proteste od ostatka Srbije. Ali ne sumnjam da će taj Lidl nadoknaditi taj petak ovog vikenda već.

Ono što dođe u četvrtak kao kratkotrajna ponuda se uglavnom razgrabi do subote i znam da ako me nešto zanima moram da odem odmah u četvrtak, eventualno petak da kupim, a sad su blejale tamo i italijanske stvari plus ostalo brdo grčkih od prethodne tematske nedelje što mi je bilo drago da vidim. :D

Taj jednodnevni bojkot trenutno vidim kao nešto simbolično, niko nije ni očekivao da se ti lanci nakon jednog dana zatvore i propadnu. Ali drmamo im kavez i te kako.

Tek sad vidim ovo.

Tokom bojkota pet velikih trgovinskih lanaca u Srbiji, u petak 31. januara 2025, izdato je ukupno 865.758 fiskalnih računa, objavila je Poreska uprava Srbije. To je za 21,5 odsto računa manje nego što je u ovim prodavnicama izdato dve nedelje ranije, u petak 17. januara.

https://n1info.rs/biznis/u-bojkotu-prodavnica-izdato-za-petinu-manje-fiskalnih-racuna/

Ovo uopšte nisu loši rezultati, naročito ako se planira višednevni bojkot.

Back